ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 3°C
Vējš: 0m/s

Jaunumi

27 • 01 • 2012

Negaidīti rezultāti Norvēģijas čempionātā

Šajā nedēļā vairākās distanču slēpošanas lielvalstīs norisinās nacionālie čempionāti, kuros vērojami arī visai interesanti un negaidīti rezultāti. Norvēģijā ekstremālos laika apstākļos 15km distancē brīvajā stilā ar intervāla startu uzvaru izcīnīja Martins Jonsruds Sunbī, bet Nortugs ierindojās tik ļoti tālajā 40.vietā. Savukārt sievietēm 10km uzvarēja Astrīda Jakobsena, bet Bjergena palika negaidīti sestajā vietā. Tikmēr Zviedrijā skiatlonā nepārspējami bija Markuss Helners un Šarlote Kalla.

Vosā notiekošajā Norvēģijas čempionātā distanču slēpošanā vakar, kad slēpotāji sacentās 15 un 10km distancēs, valdīja ļoti slikti laika apstākļi, ka nebija pat iespējams pirms starta notestēt slēpes, jo apstākļi trasē ik pa brīdim ar vēja sapūsto sniegu bija ļoti mainīgi. Dažos kāpumos vairākiem slēpotājiem pat nācās apstāties, kad pretī pūta ļoti spēcīgās vēja brāzmas. Uzvarēja Martins Jonsruds Sunbī, kurš uzrādīja labākos laikus visas distances garumā un finišēja pēc 37:35,1. Otrajā vietā bija Endrū Masgreivs no Lielbritānijas (+1:07), trešajā – norvēģis Asnes (+1:22), ceturtais palika leģendārais Tomass Alsgords (+1:23), 31.vietā ierindojās biatlonists Frude Andresens (+3:04), bet tik un tā viņš bija priekšā Peteram Nortugam, kurš finišēja tikai 40.vietā (+3:30). Savukārt Jerdālens un Krogs apmaldījās un aizslēpoja pa nepareizu trasi, kā rezultātā dalība 15km viņiem bija beigusies. Finišu sasniedza 104 dalībnieks.

Par pārsteigumu parūpējās skots Endrū Masgreivs, kas vairākus gadus ir dzīvojis un trenējies Norvēģijā, bet tā kā pārstāv tēva dzimteni Lielbritāniju, tad medaļas vietā par otro vietu saņēma tikai puķes. Skotu puisis esot sācis mierīgi, bet tad arvien pielicis un pielicis. 2010.gadā viņš bija pirmais Norvēģijas junioru čempionātā. Masgreivs, kurš uz Norvēģiju pārcēlās 90.to gadu vidū, kad pa televizoru vēroja, kā Alsgords, cīnoties ar Dēlī un Smirnovu, izcīna Olimpisko spēļu un pasaules čempionāta zeltu vai cita kaluma medaļas, noteikti pat labākajos sapņos nevarēja nosapņot, ka 2012.gadā viņš šo leģendāro slēpotāju apsteigs.

Alsgords, kuram pirms dažām dienām palika 40 gadi, šoreiz bija pametis savu darbu Norvēģijas televīzijas komentētāja amatā, lai piedalītos 15km distancē. Iemesls tam ir derības un savstarpējais duelis ar kādreizējo komandas biedru, ar ko kopā izcīnīts zelts stafetē Soltleiksitijā, Kristenu Šeldalu, kuram jau 44 un kurš tomēr piekrita Tomasa izaicinājumam, kaut arī šad tad par to sāka nožēlot. Rudenī Alsgords bieži saņēma no Šeldāla īsziņas par sarežģījumiem ar trenēšanos. „„Esmu slims”, „Bērni saslimuši”, „Nav sanācis patrenēties”, šāda veida īsziņas man pienāca, smaidot saka Tomass, kurš tik un tā nenoraksta savu kādreizējo cīņu biedru. „Duelis ar Šeldālu bija vienīgais, kas bija man prātā šodien. Vienīgais, ko es dzirdēju no laika ņēmējiem, ir tas, kā es eju salīdzinājumā ar Šeldālu, tāpēc nemaz nenojautu, kāds ir mans ātrums salīdzinājumā ar pārējiem,” stāsta Alsgords. Dažas dienas pirms čempionāta Šeldāls bija visai skeptisks par savām izredzēm, nodēvējot dueli par „Pele pret Lauvu”. Alsgords, ierindojoties ceturtajā vietā, bet saņemot čempionāta bronzu, jo Masgreivs netika skaitīts, šajā duelī uzvarēja, taču arī Šeldāla 9.vietu un 38 sekundes lēnāku laiku nekā Tomasam var uzskatīt par ļoti atzīstamu rezultātu.

Neraksturīgi zemā vietā ierindojās Nortugs, kurš „nesaņēma atpakaļreakciju” no sava ķermeņa. „Mēģināju slēpot ātri, bet neaizgāja. Jau sākuma daļā sapratu, ka šodien nav ātruma, un tāpēc mierīgi nobraucu līdz beigām,” savu startu komentē Nortugs, kurš vēl īsti nejūtas atguvies no „Tour de ski”, tomēr pie 5km bija otrajā, bet pie 10km vēl 5.vietā. Ar to viņa dalība Norvēgijas čempionātā ir beigusies, bet ne tamdēļ, ka tik slikts rezultāts, bet gan tāpēc, ka šodien viņš dodas uz Itāliju, lai svētdien piedalītos pazīstamajā 70km maratonā „Marčialonga”.

Sievietēm 10km distancē uzvarēja Astrīda Jakobsena, kuras par 12 sekundēm apsteidza Juhaugu un par 32 šobrīd Skandināvijas kausā dominējošo Martinu Eku Hāgenu. Tikai sestā palika Marita Bjergena (+1:05), kura ir nolēmusi pēc šī starta braukt mājās un atpūsties, kas viņai šobrīd ir visvairāk nepieciešams. Viņa atzina, ka nejūtas pavisam labi, bet arī saslimšana nekāda neesot. Līdz šim Bjergena Norvēģijas čempionātos ir uzvarējusi 13 reizes un nav nekādas lielās jēgas mēģināt vēl kādu titulu pievienot, jo šobrīd viņai ir svarīgāk cīnīties par uzvaru Pasaules kausa kopvērtējumā, jo poliete Kovaļčika, kas pēdējā mēneša laikā rāda vienkārši lielisku formu, jau pietuvojusies 62 punktu attālumā.

Zviedrijas čempionāta 30km skiatlonā uzvarēja Markuss Helners, kurš tikai finiša spurtā par pussekundi bija ātrāks par Johanu Ulsonu. Ceturtais finišēja veterāns Matiass Fredriksons, bet labāko sešinieku noslēdz Anderšs Sēdergrēns Un Daniels Rikardsons. Tikmēr dāmām 15km skiatlonā pārliecinoši pirmā bija Šarlote Kalla, kas par 33 un 34 sekundēm apsteidza Ingemarsdotiri un Blekuru.

_martin2.jpg
Martins Jonsruds Sunbī

_an38215.jpg
Astrīda Jakobsena. Foto: skinmvoss.no

5 Komentāri

paskatīsimies, varbūt Vietalvā arī būs interesanti rezultāti. Jācer, ak laika apstākļi nebūs tādi, kā Norvēģijā, bet auksts gan būs baigi.
Virši
27 • 01 • 2012 / 16:02
Tas tik ir čempioāts, kur tik augsts līmenis, ka pat Nortugs ne visai labā dienā paliek 40.
Jazeps
27 • 01 • 2012 / 16:39
Nortugs svētdien mauks Marcialonga, tā kā izpumpēties kaut kādos 15km nebija jēgas, vēljovairāk tādos laika apstākļos. Vispār uz savas valsts čempi viņš nevarēja nebraukt, tāpēc neredzu baigo brīnumu. Domāju, ka neviens pat tuvu negaidīja Nortugu pjedestālam.
gusj
28 • 01 • 2012 / 10:34
Nortugam nekas īsti nesanāca MArcialongā, bet tas jau tāds izmēģinājums priekš Vasaloppet bija. Turklāt šeit lomu nospēlēja tas, ka finišs bija kāpumā.

30 • 01 • 2012 / 09:28
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv