ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

26 • 09 • 2011

Lietuvieši pārāki savās mājās

Saistītā informācija

Pagājušās brīvdienās Lietuvas pilsētā Anikščiai norisinājās Baltijas kausa otrais posms rollerslēpošanā. Elites grupās uzvaras izcīnīja mājinieki Vitautas Strolia un Ingrida Ardišauskaite. Labākie no mūsējiem bija Natālija Kovaļova, kas izcīnīja otro vietu, un Daumants Lūsa, kas vīru konkurencē noslēdza labāko trijnieku.

Pēc divu mēnešu pārtraukuma Baltijas kauss rollerslēpošanā turpinājās Anikščiai, kas atrodas netālu no Utenas. Sacensību programmā bija garās distances brīvajā stilā ar masu startu, kurās startēja Lietuvas un Latvijas rollerslēpotāji. Vīriešiem elites grupā 28km distancē astoņu dalībnieku konkurencē jau no paša sākuma izveidojās līderu kvintets, kurā bija arī trīs latvieši – Daumants Lūsa, Jānis Puida un Jānis Teteris. Pāris reizes atrauties mēģināja Teteris, taču sāncenši bija modri un Jāni nekur „neatlaida”. Kaut arī esot vairākumā 3 pret 2, mūsējie nekādu komandas taktiku nemēģināja pielietot, savukārt leiši bija samērā „viltīgi”, slēpojot aizmugurē un „grupas vilkšanu” uzticot latviešiem. Kā izrādās, tad tam bija izšķiroša nozīme, jo aptuveni kilometru līdz finišam kāpumā atrāvienu taisīja abi „atpūtušies” lietuvieši – Strolia un Jakeliūnas, bet mūsējiem vairs nebija tik daudz spēka, lai noturētos līdzi, tādējādi uzvaras laurus ļaujot plūkt mājiniekiem. Uzrādot laiku 55:44 un savu komandas biedru Luku Jakeliūnu apsteidzot tikai par vienu sekundi, pirmo vietu izcīnīja Vitautas Strolia. Cīņa par trešo vietu arī norisinājās starp diviem sportistiem un arī viņus šķīra tikai viena sekunde. Uzrādot labāko rezultātu starp Latvijas pārstāvjiem, trešo vietu ieguva Daumants Lūsa, kas no uzvarētāja atpalika par sešām sekundēm, bet ar ceturto vietu nācās samierināties Jānim Puidam. Otrs Jānis (Teteris) ierindojās piektajā vietā 16 sekundes aiz uzvarētāja. Pagājušā gada Baltijas kausa ieguvējs atzina, ka kļūdījies ar taktiku, jo finiša sprints neesot viņa stiprākā puse, taču piebilda, ka šajā sezonā lielākais uzsvars tiekot likts uz riteņbraukšanu un uz rollerslēpēm viņš kāpj faktiski tikai sacensībās, jo rollerslēpošanā patrenēties gandrīz neiznākot.

Dāmām elites grupā 14km distancē bija pavisam savādāka situācija, un tādas aizraujošas cīņas par godalgotām vietām kā vīriešiem izpalika, jo sāncenses vienu no otras šķīra minūte vai vairāk. Uzrādot laiku 31:13, pārliecinošu uzvaru, kā jau to varēja gaidīt, izcīnīja lietuviete Ingrida Ardišauskaite. Viņu no Baltijas valstīm pagaidām pārspēt var tikai pašas spēcīgākās igaunietes, bet cerams, ka drīzumā to varēs izdarīt arī kāda no Latvijas. Atpaliekot no uzvarētājas nepilnas divas minūtes, otro vietu izcīnīja krāslaviete Natālija Kovaļova, bet vēl par nepilnu minūti lēnāka bija un trešo vietu izcīnīja cēsniece Zane Eglīte.

Arī jaunākajās grupās lietuvieši tika pie uzvarām, taču visjaunākajā grupā V14 (1998.g. un jaunāki) cēsnieki Kārlis Liepiņš un Alvis Šķēps uzspodrināja Latvijas godu, izcīnīdami pārliecinoši pirmo un otro vietu (abus šķīra sešas sekundes). Latvijai vēl viena uzvara tika veterānu grupā, kur divu dalībnieku konkurencē ierastajā duelī Andis Dravants atkal pārspēja Juri Gaideli. Godalgoto vietu S-18 grupā (1994.-95.g.) izcīnīja Laura Kupča, kas ierindojās trešajā vietā, par sekundi atpaliekot no otrās vietas.

Baltijas kausa kopvērtējumā pēc diviem posmiem vīriešiem ir ļoti blīvi rezultāti, jo neviens no dalībniekiem nav startējis abos posmos. Vadībā ar 80 punktiem atrodas igaunis Kovaļovs un lietuvietis Strolia. Labākais no mūsējiem ir Daumants Lūsa, kas ar 60 punktiem dala piekto un sesto vietu. Teorētiskas iespējas uzvarēt ir jebkuram no pirmā desmitnieka, tādēļ pēdējā Baltijas kausa posmā, kas 9.oktobrī norisināsies Priekuļu slēpošanas un biatlona trasē,  gaidāmas ļoti aizraujošas cīņas. Savukārt dāmu konkurencē ir daudz patīkamāka aina, jo pirmajā trijniekā ir divas Latvijas pārstāves. Pārliecinoši pirmā ar 140 punktiem ir Zane Eglīte, tiesa viņa ir arī vienīgā, kas piedalījusies abos posmos. Natālijas Kovaļovas kontā 70 punkti un trešā vieta. Abām mūsējām pa vidu ar 80 punktiem atrodas Ardišauskaite. Eglītes pārsvars pār konkurentēm ir liels, un lai atkristu jebkādi citi teorētiski iespējamie varianti par uzvarētāju kopvērtējumā, Zanei atliek tikai finišēt pēdējā posmā.

BCup_Rol_LT11-1.jpg
Starts.

BCup_Rol_LT11-3.jpg
Vīriešu elites grupa.

BCup_Rol_LT11-2.jpg
Sieviešu elites grupa. Foto: nsaski.lt

3 Komentāri

nekas, latvieši Priekuļos revanšēsies:)
jancis
26 • 09 • 2011 / 22:17
nu to vel nevar zinat
es
03 • 10 • 2011 / 16:32
leišiem toč revanšēsies, bet ja atbrauks kāds vidējs igaunis, kā Himma uz iepriekšējo posmu, tad gan izredzes uz uzvaru pašvakas.
rollex
03 • 10 • 2011 / 17:24
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv