ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 11°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

16 • 01 • 2011

Latvijas čempionātā klasiskajā stilā labākie Liepiņi

Sestdien Priekuļu slēpošanas un biatlona trasē sākās Latvijas čempionāta pirmais posms distanču slēpošanā, kas vienlaicīgi bija arī FIS sacensības. Elites grupās uzvaras svinēja igauņi – vīriem 10km distancē klasiskajā stilā uzvarēja Vahurs Teppans, bet sievietēm 5km distancē – Ļiļa Iļjina. Savukārt no Latvijas slēpotājiem labākie bija un valsts čempionu titulus izcīnīja Arvis Liepiņš un Kristīne Liepiņa, kas kopvērtējumā savās grupās bija attiecīgi trešajā un otrajā vietā.

Latvijas čempionāta pirmais posms, kuru organizēja Latvijas slēpošanas savienība (LSS) sadarbībā ar Cēsu Olimpisko centru un biedrību “Rollertour” un kas vienlaikus elites grupām bija arī FIS (Starptautiskā slēpošanas federācija) sacensības, kā jau tas kārtīgiem starptautiskiem mačiem pienākas, iesākās ar svinīgu atklāšanu, par ko bija parūpējies sacensību tehniskais delegāts ar starptautisko pieredzi un lielāko organizatorisko darbu veicējs Mārtiņš Niklass. Stadionā ar sacensībās pārstāvēto valstu karogiem, skanot FIS fanfārām, ieslēpoja vietējie slēpotāji, LSS prezidents Vairis Brīze teica svinīgo atklāšanas runu, kuru papildināja M.Niklasa veltījums sacensību dalībniekiem angļu valodā, un beigās, skanot Latvijas himnai, svinīgi tika pacelts valsts karogs. Un sacensības varēja sākties.

Pirmās trasē devās dāmas, kas sacentās 5km distancē, veicot 2,5km garo apli divas reizes. Pēc pirmā apļa jeb pusdistances vadībā atradās krāslaviete Kristīne Liepiņa, par četrām sekundēm apsteidzot vienīgo Igaunijas pārstāvi Ļiļu Iļjinu. Turpat, četras sekundes aiz igaunietes, bija arī Liepiņas komandas biedrene Natālija Kovaļova, kas arī pretendēja uz uzvaru. Diemžēl pēc otrā apļa secība pirmajā trijniekā mainījās, un pirmajā vietā tika palaista igauniete. Līdz ar to Ļiļa Iljina izcīnīja savu otro uzvaru karjerā FIS sacensībās un ieguva līdz šim labāko rezultātu punktu izteiksmē – 140 FIS punkti. Cīņa par otro vietu abu krāslaviešu starpā izvērtās ļoti sīva, jo finišā viņas šķīra tikai 0,8 sekundes. Nedaudz veiksmīgāka šajā duelī bija Kristīne, kurai otrā vieta FIS sacensībās, bet pirmā vieta Latvijas čempionāta ieskaitē. Natālijai Kovaļovai, kas visātrāk no visām dalībniecēm veica otro apli, trešā vieta. Abas mūsējās slēpotājas uzvarētājai zaudēja pavisam maz – attiecīgi 3,1 un 3,9 sekundes, un tika pie ļoti augstajiem 143 FIS punktiem. Piekto vietu kopvērtējumā, bet bronzas godalgas Latvijas čempionātā, ieguva madoniete Gerda Āboliņa.

Vīriem jau pēc pirmā apļa bija skaidrs, ka uzvaras lauri arī tiks ziemeļu kaimiņiem, kas bija pieskaitīti galvenajiem favorītiem, it īpaši Vahurs Teppans, kura šīs sezonas labākais rezultāts ir 46 FIS punkti.. Pēc pirmā (2,5km) un otrā apļa (5km) vadībā atradās jau ar pirmajiem distances metriem “negantu” tempu uzņēmušais igauņu sprinteris Sims Sellis, par 16 sekundēm apsteidzot komandas biedru Teppanu. Labākie no latviešiem – madonieši Arvis Liepiņš un Mārcis Jakovičs – cīkstējās par trešo vietu. Distances otrajā daļā distančnieka pieredze un izturība nospēlēja savu lomu. Kaut arī vēl pie 7,5km atzīmes vadībā bija Sellis, tomēr finišā, turklāt par veselām 29 sekundēm, ātrāks bija Teppans, izcīnot uzvaru. Otro vietu ieguva Sellis, bet trešajā vietā, izcīnot Latvijas čempiona titulu, ierindojās Arvis Liepiņš, kas par 11 sekundēm apsteidza Jakoviču, kas bija labākais V18 grupas ieskaitē. Arvis ieguva 124 FIS punktus, kas par 22 punktiem atpaliek no viņa šīs sezonas labākā rezultāta, kas uzrādīts Skandināvijas kausā Savalenā (Norvēģija), savukārt Jakoviča iegūtie 130 FIS punkti ir labākais rezultāts viņa karjerā. Liepiņš pirms starta bija pozitīvi noskaņots, tomēr sākotnēji nebija pārliecināts par dalību šodienas sacensībās. Arvis kopā ar vēl dažiem Latvijas slēpotājiem nupat esot atgriezies no treniņnometnes kalnos, kur notika gatavošanās Pasaules junioru čempionātam, kas pēc 10 dienām sāksies Otepē. Noteikti jāatzīmē arī 16 gadus jaunā cēsnieka Arņa Pētersona sniegums un izcīnītā 5.vieta kopvērtējumā un trešā vieta latviešu sportistu vidū. Labāko sešinieku noslēdza Vankūveras olimpietis Jānis Paipals, kuram tas bija pirmais starts FIS mačos pēc Olimpiskajām spēlēm. Jānim bija veselības problēmas un pat veikta operācija, un līdz ar to nav bijusi iespēja kārtīgi patrenēties. Kā atzina pats sportists, tad pēdējā laikā ļoti maz ir sanācis slēpot klasiskajā stilā, taču viņš nebija gaidījis, ka tik daudz zaudēs igauņiem (+3:09). Tomēr Jānis bija apņēmības pilns nostartēt daudz labāk svētdien tajā pašā distancē slidsolī. FIS grupā vīriešiem startēja arī brazīlis Enriko Martins, kurš šajā sezonā jau piedalījies dažos FIS mačos, kā arī divos Skandināvijas kausa posmos, jo dzīvo Norvēģijā. Brazīlis palika priekšpēdējā 19.vietā, uzvarētājam zaudējot 12 minūtes. Tomēr vakardienas starts viņam ir diezgan vēsturisks, jo pirmo reizi starptautiskajās sacensībās viņš ir apsteidzis kādu no dalībniekiem.

Pirmā diena tika veiksmīgi aizvadīta. Arī laika apstākļi bija teicami – spīdēja saule un termometra stabiņš rādīja mīnus 4 grādus. Pavisam kopā sacensību pirmajā dienā piedalījās 115 dalībnieki no piecām valstīm – Latvija, Lietuva, Igaunija, Krievija un Brazīlija, 19 dažādās grupās, sākot ar entuziasma un cīņas spara pilniem pirmklasniekiem un beidzot ar tik pat azartiskiem un spēka pilniem veterāniem, kuram dažam jau pāri pat 60. Šogad pirmo reizi Latvijas čempionātā startēja V10 un S10 grupas (2001.gads un jaunāki) dalībnieki, kuri veica 1km distanci. Pašam jaunākajam dalībniekam, Pēterim Radziņam (Cēsu sporta skola), kurš parādīja visai atzīstamu sniegumu ar pāris gadus vecākiem sāncenšiem, ir tikai seši gadi, un kas zina, varbūt kopā ar savas grupas pārstāvjiem dienās sasniegs augstus rezultātus starptautiskajā arēnā. Šodien Latvijas čempionāts noslēgsies ar sacensībām tajās pašās distancēs, bet brīvajā stilā. 

Pirmās dienas rezultāti

8 Komentāri

Liepiņa un Kovaļova bija pavisam tuvu uzvarai, bet igauņu puiši tomēr citā līmenī salīdzinājumā ar mūsējiem.
rollex
17 • 01 • 2011 / 09:33
Paldies Gunāram Dumbrim par teicami sagatavotām trasēm. Bija bauda braukt!
J.K.
17 • 01 • 2011 / 09:45
nu jam
17 • 01 • 2011 / 10:02
paldies par silto tēju pēc brauciena, tas bija labais...
kikiss
17 • 01 • 2011 / 10:43
Kādā bezsakarā bija tikai viena špūre, un tā pati nebija visur līdz galam ievilkta? FIS mači vēl skaitās.......
Psc
18 • 01 • 2011 / 18:56
Špūre tika ievilkta saskaņā ar FIS noteikumiem. Varbūt vietām pat bišku kādam par daudz ņemot vērā vadošo dalībnieku ātrumu distancē.

Paldies G.Dumbrim par teicamo darbu!

Jā - tēja bija lieliska.
19 • 01 • 2011 / 11:06
Kā tad FIS noteikumi ir viena špūre?
Jā jā
21 • 01 • 2011 / 19:24
Kā tad FIS noteikumi ir viena špūre?
Jā jā
21 • 01 • 2011 / 19:24
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv