ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

03 • 02 • 2011

FIS Skandināvijas kausa bilance

Saistītā informācija

Starplaikā starp aizvadīto FIS Pasaules čempionātu slēpošanā junioriem (Otepē un gaidāmo FIS Pasaules čempionātu Oslo, 150 slēpotāji no 8 valstīm, 3 kontinentiem 3 dienas bija piestājuši Madonā, Smecersila sporta bāzē, lai pacīnītos par Skandināvijas kausa ieskaites punktiem.

Lai diskusijas par uzrādītiem, cerētiem un nesasniegtajiem sportiskajiem rezultātiem paliek līdzjutēju, slēpošanas analītiķu un kritiķu ziņā. Šīs rindkopas tiks veltītas pasākuma organizatoriem, pateicoties, kuriem tas viss varēja notikt.

Lai gan vēl 2010. gada rudenī bija daudz neatbildētu jautājumu par plānotā Skandināvijas kausa norisi, šodien var teikt, ka sacensības noritēja atbilstošā tehniskā līmenī galvenokārt pateicoties 3 veiksmes faktoriem: 1) sniegam; 2) labai trasei un 3) īstajiem cilvēkiem īstā laikā un īstā vietā.

Kad sniegs ir tik daudz kā pašreiz, tad piemirstas, ka vēl 2-3 ziemas atpakaļ sniegs distanču slēpošanas trasēs bija deficīts. Uzticot organizēt augsta līmeņa FIS slēpošanas sacensības, mākslīgā sniega sagatavošanas kapacitāte, tiek vērtēta kā viens no galvenajiem rīkotāja atbilstības faktoriem. Madonai šoziem bija pirmā sezona, kad tika uzsākta mākslīga sniega ražošana. Sertificētās trases 2,5km no 3,75km tika noklāta ar mākslīgā sniega segu. Jācer, ka iegūtās iemaņas, tiks liktas lietās arī nākamziem un izdosies sagatavot visus 3,75km, īpaši ņemot vērā to, ka tradicionāli marta vidū Madonā norisinās LSS Latvijas čempionāta distanču slēpošanā pēdējais posms, kad dabīgā sniega apstākļi jau ir kritiski.

Uzskatu, ka pēc rekonstrukcijas Madonas „Smecersila” slēpošanas trase ir piedzīvojusi renesansi. Asfaltētā trases daļa platuma ziņā atbilst Pasaules kausa rīkošanas standartiem. Arī Smecersila virzienā trases pamatne ir kļuvusi salīdzinoši platāka un izlīdzināts profils. Trase ir pārskatāma. Arī jaunās guļbaļķu kotedžas ir neatsverams sporta bāzes papildinājums un organizatoru bāzes punkts. Sporta bāzei vēl tikai trūkst kādi 20 000 tuvējo iedzīvotāju, no kuriem ½ slēpotu, bet otra puse nāktu līdzi just. J 

Protams, ka sniega tonnas un Smecersila mežs pats par sevis būtu bezvērtīgs, ja nebūtu cilvēku, kas to pārvērstu par resursu. Slēpošanas sporta veidam ir paveicies, ka Madonas pašvaldības vadībā ir Andrejs Ceļapīters, kurš slēpošanā ir gatavs ieguldīt savu enerģiju, politisko kapitālu, pašvaldības un ari piesaistītos ES resursus. Ne mazākā mērā ir jānovērtē visus tiešos darba darītājus, kas atbildīgi un nesavtīgi darbojās Voldemāra Šmugā un Gunāra Ikaunieka vadībā. 3 dienu laikā varēja just, ka visi iesaistītie strādā kā viena komanda un katrs cenšas sev uzticēto paveikt ar vislielāko atbildības sajūtu.

Zīmīgi, ka līdz šim 3 aizvadītājos „Skandināvijas kausa” etapos Latvijā sacensību direktora pienākumus ir uzņēmušies nevis „slēpotāji”, bet „orientieristi” Gan no Jāņa Lazdāna, gan no Gunāra Ikaunieka var pamācīties lietišķo un nosvērto pieeju sacensību organizēšanā. Jāatzīmē LSS prezidenta Vaira Brīzes tiešā iniciatīvā, ieguldītais laiks, resursi sacensību sagatavošanā un organizēšanā, sacensību vizuālā tēla veidošanā un popularizēšanā elektroniskos medijos.

Novēlu Madonai neapstāties pie sasniegtā un sākt sagatavošanās darbus nākamiem augstas raudzes sporta pasākumiem uz sniega!

M.Niklass
Nacionālais TD

9 Komentāri

Zīmelis un Paipals nostartēja kā jau bija paredzēts. Malači ar ko arī apsveicam!!!!
URAA
03 • 02 • 2011 / 20:40
visu cieņu organizatoriem, sacensību līmenis (it īpaši trases kvalitāte) 100% atbilda Skandināvijas kausam, varētu teikt, ka trase bija sagatavota virs Sk.kausa trašu kvalitātes pašā Skandināvijā. Ja startējot LAT var izskriet 90 Fis (.), komentāri lieki, pirms gadiem 4, 5 par to varēja tikai sapņot. Tā turpināt!
JG
04 • 02 • 2011 / 22:10
slēpošanas savienībai jāmaina ar steigu pie varas esošie lielie, noēdušies punči. ne kāds brīze, nekāds cits tu savu lielo pirktu diži nepakustināja, visu izdarīja vietējie.
05 • 02 • 2011 / 20:44
Un kas tad būtu jāliek vietā? Vilma un vietējie? Kuri vietējie?Tie kuri rīkoja SK?
Bet Ceļapīteram, Šmugajam un Ikauniekam jau ir amati. Ko nu?
zinātkārais
05 • 02 • 2011 / 21:52
izskatās, ka vietējai vilmai kāds izēdis medus podu vai pupā iekniebis :DDD
:)
05 • 02 • 2011 / 22:22
protams, ka savieniibas lieli viiri tikai maak gudri taikt "kā mēs uzrikojām", lai gan tikai uz apbalvoshanu var atbraukt. tas jau nav slikti, jo piemeeram lss prezidentam jau nekas cits nebuutu jaadara, tikai jaameklee nauda, jo istie darba darītaju jau nav no LSS.

05 • 02 • 2011 / 23:37
Klau, vai var kāds patikt cik Madonas domei izmaksāja šis pasākums? Cik RR ieinvestēja šajā projektā un kas ir kas?
Cik vispār izmaksā viena slēpojuma sarīkošana?

06 • 02 • 2011 / 00:48
Vaitad bildes no Skandināvijas kausa 2. dienas nepublicēs?! (jo fotogrāfi taču uzņēma daudz kadru)
gribu redzēt
06 • 02 • 2011 / 14:55
Netaisos skaitīt naudu Madonas domes kabatā, tikai pateikt lielu paldies par darbu visiem, kas piedalījās Skandināvijas kausa organizēšanā. Ceru, ka tas būs labs impulss distanču slēpošanas attīstībai reģionā.

Nekad neesmu skaitījis cik investēju naudas distanču slēpošanas sporta attīstībā, arī Skandināvijas kausa organizēšanā LAT kopumā un arī Madonā, un nedomāju to darīt.

Vairim pateikšu vienu - nav ko muldēt par kaut kaut par godīgumu un rīdīt distanču slēpotājus savā starpā. Tā kā vismaz Madonas domes un Smeceres sila logo sponsoru sadaļā pasākumā infoski derētu ielikt. Tā kā zolīdi tas būtu.
Snovborda sadaļā nez kāpēc kalnu slēpotāju sponsori neparādās...
RR
09 • 02 • 2011 / 17:19
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv