ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: -1°C
Vējš: 1m/s

Jaunumi

06 • 08 • 2014

Slēpotāji un biatlonisti labākie MTB sacensībās Madonā

Svētdien Madonā notikušajā “Volkswagen Trek kauss” kalnu divriteņu sacensību piektajā posmā “Moller auto Krasta” 42km maratona distancē spraigā cīņā Alūksnes biatlonists un slēpotājs Oskars Muižnieks (Trek team) finišēja pussekundi priekšā biatlonistam Raivim Zīmelim (MySport/Stevens), abiem iegūstot attiecīgi pirmo un otro vietu, bet trešais bija Cēsu pilsētas sporta skolas audzēknis Arnis Pētersons (ZZK). Dāmām otro posmu pēc kārtas pirmā bija veterānu grupas labākā distanču slēpotāja Inese Zvirgzdiņa no Pļaviņām. Savukārt “Trek Superfly” 21km pusmaratona distancē, kur vīriem pārliecinoši uzvarēja Gunārs Dzalbs (ELKOR), sieviešu konkurencē, no uzvarētājas Līgas Actiņas (Policistu velobiedrība) atpaliekot divas minūtes, otro vietu ieguva Arņa māsa Vineta Pētersone.

Pretēji pagājušajam gadam, kad Madonā lija, šogad “Volkswagen Trek kausa” posma dalībniekus sagaidīja pamatīgs karstums, kas radīja papildu pārbaudi un slodzi. Neskatoties uz īsāku distances garumu gan maratonā, gan pusmaratonā, šis bija grūtākais no visiem posmiem, jo dalībniekiem bija jābrauc pa pazīstamo “Smeceres sila” slēpošanas trasi, kas zināma ar grūtajiem kāpumiem un līkumotajiem nobraucieniem. Dažās vietas pat pašiem labākajiem bija jālec nost no riteņa un jāstumj. Tāpēc uzslavas ir pelnījis ikviens, kurš nenobijās un atbrauca svētdien uz Madonu, lai piedalītos grūtajās sacensībās. Kalnu divriteņus sacensībās allaž startē kāds no slēpotājiem vai biatlonistiem, bet šajās piedalījās vairāki slēpošanas lietpratēji. Un ne tikai piedalījās, bet arī izcīnīja uzvaras un godalgotas vietas.

“Moller Auto Krasta” maratona distancē, kur 21km aplis bija jāveic divas reizes, šogad bija visspēcīgākais dalībnieku sastāvs, pulcējot lielāko daļu Latvijas vadošos MTB braucējus, starp kuriem ir arī daži slēpotāji un biatlonisti. Pirmā apļa vidū bija izveidojies līderu trio – Oskars Muižnieks, Raivis Zīmelis un Arnis Pētersons (ZZK), kuri visi trīs “Smeceres sila” trasi ir iepazinuši gan Skandināvijas kausa posmos, FIS sacensībās vai Latvijas čempionātā distanču slēpošanā. Viņi bija par aptuveni pusminūti priekšā pakaļdzenošajam duetam ar divkārtējo bronzas medaļas ieguvēju pasaules čempionātā biatlonā Ilmāru Brici (Trek team) un Mārtiņu Blūmu (ZZK). Pirmā apļa beigās Blūms noķēra līderus, tādējādi Bricis bija palicis vienatnē, zaudējot līderu kvartetam 1:10. Negaidīti atkritis bija pagājušā gada Madonas posma un arī kopvērtējuma uzvarētājs Dmitrijs Sorokins (Rietumu Delfin), kurš kopā ar komandas biedru Uldi Ālīti, Pēteri Janevicu (DPA Cycling team) un Andri Ponomarenko (AVIS Thule/Veloprofs) pirmā apļa beigās veidoja vēl vienu kvartetu, kas no pirmajiem atpalika 2:20.

Otrajā aplī no līderu kvarteta pamazām sāka atkrist abi ZZK braucēji, kaut arī Pētersons bija salīdzinoši netālu, pie 34km Muižniekam un Zīmelim zaudējot aptuveni 15 sekundes. Turpinājumā pasaules kausa posma 22.vietas ieguvējam U23 grupā un 2012.gada 20.vietas ieguvējam Jaunatnes Ziemas Olimpiskā festivāla slidsoļa sprintā neizdevās “pieraut klāt” vecākajiem kolēģiem un Arnim nācās ierindoties trešajā vietā (+30 sekundes). Līdz ar to uzvarētājs noskaidrojās Raivja Zīmeļa un Oskara Muižnieka duelī, kas beigās izvērtās gana aizraujošs un arī dramatisks. Pirms pēdējā stāvā nobrauciena 100m līdz finišam pāris metrus priekšā bija Muižnieks, bet pēdējā līkumā 30m līdz finišam Zīmelis jau bija blakus. Taču, pieļaujot kļūdu otro posmu pēc kārtas, Raivim distances beigas nebija neveiksmīgas. Sajaucot, kur beigās īsti ir jābrauc, viņam netīšām sanāca bloķēt Oskaru pēdējā pagriezienā pirms finiša taisnes, un sapratis, ka ir traucējis savam konkurentam, Raivis nodemonstrēja “fair play” jeb godīgu cīņu un apzināti sabremzēja, ļaujot Oskaram finišēt pirmajam (tagad atliekt tikai minēt, kurš no viņiem būtu uzvarējis, ja nenotiktu šis starpgadījums – aut.pie.). Muižnieks, kas līdz šim bija startējis trijos posmos un visos bijis trijniekā, beidzot tika pie pirmās uzvaras “Volkswagen Trek kausā”. Viņš 42km veica 1:43:15, kas par astoņām sekundēm atpaliek no pērn Sorokina uzrādītā rezultāta. Savukārt, Raivim Zīmelim arī šogad nācās samierināties ar otro vietu. Otro posmu pēc kārtas piekto un sesto vietu ieņēma attiecīgi Ilmārs Bricis (+4:34) un Andris Ponomarenko (+5:42).

IMG_1927.jpg

Līdz ar to godalgoto trijniekā iekļuva visi Latviju pasaules čempionātā distanču slēpošanā pārstāvējušie sportisti. 2013.gada Valdifiemmi 10km kvalifikācijas slēpojuma labākais mūsu pārstāvis un 26.laika uzrādītājs Arnis Pētersons trešajā vietā, priekšā palaižot abus 2011.gada pasaules čempionāta Oslo dalībniekus – 78.vietas ieguvēju slidsoļa sprintā Oskaru Muižnieku un 67.vietas ieguvēju 50km distancē Raivi Zīmeli. Sešiniekā bija vēl viens “mūsējais” – titulētais biatlonists Ilmārs Bricis. Garo ceļa gabalu no Talsiem līdz Madonai nemēroja un šoreiz nepiedalījās vēl viens Latvijas pārstāvis 2011.gada pasaules čempionātā Oslo, 68.vietas ieguvējs slidsoļa sprintā Juris Damškalns, kurš līdz Madonas posmam bija izvirzījies kopvērtējuma vadībā.

Pēc šī posma saasinājusies cīņa par kopvērtējuma uzvarētāju, kura liktenis noskaidrosies pēdējā posmā Bauskā, kas notiks 30.augustā. Uz šo titulu reāli pretendē vairs tikai trīs vīri – Muižnieks ar Zīmeli, kā arī sezonas sākuma līderis Rihards Bartuševics (Trek team), kurš bija izlaidis trešo un ceturto posmu, un Madonā vairs nerādīja tādu sniegumu kā pirmajos divos, jo vasara vidū piedzīvojis dažas veselības ķibeles.

Dāmām maratonā stabila pirmā vieta Inesei Zvirgzdiņai, kura distanci veica 2:38:34 un uzvarēja otro posmu pēc kārtas, tādējādi padarot aizraujošāku sezonas noslēgumu un uzturot intrigu cīņā par kopvērtējuma titulu ar pirmo trīs posmu uzvarētāju Ievu Strēli, kura Madonā nepiedalījās. Otro un trešo vietu grūtajā trasē ieguva divas sporta kluba Vendi pārstāves Aiga Strazdiņa un Kristīne Kazāka, kuras no uzvarētājas atpalika attiecīgi 10 un 29 minūtes.

“”Trek Superfly” 21km pusmaratonā kopvērtējuma līderis un galvenais favorīts kalnu posmos Gunārs Dzalbs neko negaidīja un jau pirmajā kāpumā 250 metrus pēc starta “aizbrauca” no visiem. Cīnoties ar karstumu un atsevišķiem sarežģītiem kalniem, viņš tā arī nobrauca vienatnē visu distanci un izcīnīja uzvaru, kas viņam otrā šogad (visos piecos posmos viņš ir bijis trijniekā – aut.piez.). Dzalbs uzrādīja laiku 53:21,2 un par 1:24 apsteidza Zigmāru Zučiku (Trek team), kurš ir startējis FANS tautas slēpojumos, kas tika organizēt kopā ar Latvijas čempionātu. . Otro reizi trijniekā šosezon iekļuva un “Volvo Mūsa Motors”” komandai goda pjedestālu nodrošināja Pēteris Caune (+2:14). Savukārt trīs posmu uzvarētājs un kopvērtējuma vicelīderis Jānis Rubiks (Volvo Mūsa motors), kurš pērn atzīstami nostartēja Madonā maratonā, vidusdaļā sāka atpalikt no līderiem un palika 8.vietā. Kopvērtējuma uzvarētājs noskaidrosies pēdējā posmā starp Dzalbu un Rubiku.

Dāmu konkurencē daudz labāk nekā pērn startēja un otro posmu pēc kārtas nepārspēta palika Līga Actiņa, kurai jau trešā uzvara šosezon un reālas pretenzijas uz uzvaru kopvērtējumā. Viņa 21km veica 1:21,2 un par 2 minūtēm apsteidza BMX braucēju un distanču slēpotāju Vinetu Pētersoni, kura nupat ar labiem panākumiem ir nostartējusi Eiropas un pasaules čempionātos BMX 15-gadīgo meiteņu grupā. Vineta 2013.gadā piedalījās pasaules čempionātā slēpošanā Valdifiemmi, taču vairāk sevi vairāk grib sasaistīt ar BMX, jo tur viņai ir daudz labāki rezultāti un, nevar noliegt, tur arī ir vieglāk izsisties nekā distanču slēpošanā. Vēl par divām minūtēm lēnāka bija un trešo vietu izcīnīja 11 gadus jaunā Samanta Krampe (SS “Arkādija”), kura šobrīd ir labākā distanču slēpotāja Latvijā vecumā līdz 14 gadiem, bet viņas 2012./2013.gada konkurente Eia Kaņepēja no Pļaviņām ieņēma piekto vietu.

Ivars Bācis

IMG_1926.jpg

1 Komentāri


06 • 08 • 2014 / 18:35
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv