ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

01 • 01 • 2014

Sācies „Tour de ski” seriāls

Saistītā informācija

Pagājušo sestdien Vācijas biatlona un slēpošanas kompleksā Oberhofā sākās astotais „Tour de ski” distanču slēpošanas seriāls. Četrās dienās aizvadītas trīs sacensības, un līderpozīcijās izvirzījušies kanādietis Alekss Harvejs un norvēģiete Marita Bjergena. Ne Vecgada pēdējā, ne Jaunā gada pirmajā dienā slēpotāji atpūsties nevarēs, jo abās dienās ir jāiet uz starta.

Tā kā pēc  piecām ar pusi nedēļām Sočos sāksies sezonas galvenais notikums sportā – Ziemas Olimpiskās spēles, tad šā gada tūre vēl vairāk ir atstumta tālākā plānā nekā pasaules čempionātu sezonā. Arī formāts ir palicis samazinātā versijā, proti, septiņi posmi. Un tā kā vēlā ziemas atnākšana ar sniega trūkumu ir skārusi Eiropu, tad izmaiņas ir veiktas „Tour de ski” formātā, diemžēl negatīvi ietekmējot tūri. Organizatori Oberhofā, ņemot vērā grūtos apstākļus, spēja sagatavot nelielu, virs kilometra apli, kurā distanci klasiskā stilā ļoti sarežģīti „palaist”, tādēļ ierasto otrās dienas iedzīšanu klasiskā stilā pēc pirmās dienas prologa rezultātiem aizstāja sprints brīvajā stilā. Līdz ar to veidojas paradoksāla situācija, ka pirmie trīs no septiņiem posmiem, vismaz dāmām, faktiski ir sprinti slidsolī (3km, 1,5km un 1,5km – aut.piez.). Arī kopumā skatoties, pieci no septiņiem posmiem ir brīvajā stilā, klasisko stilu atstājot pamatīgā mazākumā. Neskatoties uz šādu formātu, šogad tūrē nestartē ļoti daudz izteikto sprinteru, kas dod iespējas „Tour de ski” sprinta sacensībās trīsdesmitniekā un arī augstāk tikt izteiktākajiem distančniekiem.

Šādas neparedzētas izmaiņas pēdējā brīdī ietekmēja arī vienu no galvenajām favorītēm dāmu konkurencē – Justīnu Kovaļčiku. Poliete bija ieradusies Oberhofā, bet pēc izmaiņām (kas viņai nāca par sliktu – aut.piez.) viņa atteicās piedalīties tūrē. Kaut arī iepriekšējos gados prologā un sprintos slidsolī viņa ir labi nostartējusi, tomēr klasiskā stila distances aizstāšana ar slidsoļa sprintu nāk par labu Kovaļčikas galvenajai konkurentei Maritai Bjergenai. Tas ir viens no iemesliem, bet tā kā tas vēl nepadarītu polietes izredzes uz uzvaru par neiespējamām, tad atteikšanās pamatā ir principiāls protests par to, ka tūre tiek padarīta jau par nelielu parodiju. Pēdējo četru gadu uzvarētājas Kovaļčikas atteikšanās, kā arī 2009.gada uzvarētājas zviedrietes Šalotes Kallas nestartēšana mazina tūres nozīmību sieviešu konkurencē un palielina Bjergenas (vienīgi uzvara „Tour de ski” ir palicis ko sasniegt titulētajai norvēģietei – aut.piez.). un Terēzes Juhaugas izredzes. Kā zināms, iepriekšējos septiņos gados „Tour de ski” uzvarējuši pārstāvji un pārstāves no Somijas, Vācijas, Čehijas, Zviedrijas, Šveices, Polijas, Krievijas, bet Norvēģijai ne vīriešu, ne sieviešu konkurencē  līdz šim tā arī nav izdevies uzvarēt. Šoreiz izskatās, ka būs pirmā uzvara, bet tai tomēr būs rūgtuma piegarša, jo Bjergenas vai Juhaugas uzvaras gadījumā, vienmēr līdzi „vilksies” piebilde „bet Kovaļčika un Kalla nestartēja”, kaut arī, no otras puses, var teikt, ka pašas vainīgas, ka nestartēja.

Pēc pirmajām divām dienām līderpozīcijās ir Bjergena, kas par 18 sekundēm apsteidz savās mājās labi nostartējušo sprinteri Denīzi Hermani. Juhauga atrodas septītajā vietā, no Bjergenas atpaliekot 35 sekundes. Labā formā ir somiete Aino Kaisa Sārinena, kura pēc divām dienām ir 11.vietā (+43 sekundes). Par pārsteigumu, izcīnot trešo vietu prologā, parūpējās poliete Silvija Jaskovjeca.

Arī vīriešu konkurencē vērojams dažu favorītu iztrūkums. Un vispirms jāmin trīskārtējais tūres uzvarētājs Dario Kolonja no Šveices, kurš atgūstas no traumas. Tiesa, Kolonjas vārds tūrē izskan, jo startē Dario jaunākais brālis Džanluka. Šogad tūri izlēmis izlaist 2011.gada otrās vietas ieguvējs zviedrs Markuss Helners. Neskatoties uz to, vīriem ir interesantāka situācija, jo daudz vairāk slēpotāju pretendē uz uzvaru. Ļoti labi pirmajās divās dienās nostartējis pagājušā gada uzvarētājs Aleksandrs Ļegkovs no Krievijas, kurš ir 7.vietā un no līdera Aleksa Hārveja atpaliek 35 sekundes. Pusotru sekundi Ļegkovam priekšā ir Peters Nortugs, kurš šobrīd nav labākajā formā, bet norakstīt viņu tamdēļ nevajadzētu. Uzvaras pretendentu lokam sevi pieteicis vicelīderis zviedrs Kalle Halvarsons. Trešais ir kanādietis Keršovs, kurš sevi apliecināja 2011.gadā. Un neierasti augsti pēc prologa un sprinta ir norvēģis Martins Jonsruds Sunbī, kurš līdz šim ļoti spēcīgs ir bijis distancē. Sunbī, kurš šīs sezonas sākumā ir labākais norvēģu vidū, arī ir viens no galvenajiem pretendentiem uz uzvaru. Pagaidām ne tik labi iet kazaham Poltoraņinam.

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv