ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

18 • 01 • 2014

Paipals ar uzvaru kvalifikācijā FIS sprintā Madonā "rezervē biļeti" Sočiem

Sestdien Madonas sporta un atpūtas bāzē “Smeceres sils” notikušajā Latvijas čempionātā un FIS sacensībās distanču slēpošanā 1,1km sprinta brīvajā stilā kvalifikācijā labāko laiku 49 dalībnieku vidū no četrām valstīm uzrādīja Jānis Paipals un nopelnīja 81,08 FIS punktus, kas dod reālas cerības kvalificēties Olimpiskajām spēlēm. Finālā nedaudz pagurušais gulbenietis piekāpās diviem igauņiem, bet tik un tā pēc gada pārtraukuma atguva valsts čempiona titulu sprintā. Dāmām krietni pārāka par visām gan kvalifikācijā, gan finālā bija igauniete Heidi Raju, bet aiz viņas otrā bija labākā Latvijas pārstāve Inga Dauškāne.

Priekuļos jau trīs gadus bija noticis Latvijas čempionāts FIS statusā īsajās distancēs, bet sestdien Madonā pirmo reizi Latvijas čempionātam sprintā bija FIS rangs. To centās izmantot mūsu vadošie slēpotāji, it īpaši Jānis Paipals, kurš piektdien Somijas čempionātā ar iegūtajiem 76,26 FIS punktiem jau bija krietni pietuvojies kārotajam trīssimtniekam Olimpiskajā sprinta listē. Reitinga pastiprināšanai bija nepieciešami daži ziemeļu kaimiņi no otrā sastāva, un bija jāpaļaujas, ka viņi “netrakos” kvalifikācijā, Tā arī notika. Pats Paipals ļoti labi veica kvalifikācijas braucienu, kurā dēļ sniega trūkuma vīriem bija neierasti īsa sprinta distance – 1,1km. Jānis to veica 2:03,15, par 2,15 sekundēm apsteidzot igauni Matisu Jāmu un par 3,33 sekundēm trešo laiku uzrādījušo vispusīgo Oskaru Muižnieku, kurš nākamo svētdien pārstāvēs Latviju Eiropas kausā ziemas triatlonā (skriešana, riteņbraukšana, slēpošana – aut.piez.), kas notiks Siguldā. Ceturto laiku uzrādīja igaunis Andress Kollo (+4,65 sekundes), kurš šajā sezonā ir tālu no savas labākās formas, bet 2011.gadā pasaules kausā bija pat 16.vietā. Tikai piektais bija labākais pēc pašreizējā reitinga (58 FIS punkti) Marko Kilps no Igaunijas (+4,91 sekunde), bet labāko sešinieku noslēdza Pāvels Ribakovs. Astoto laiku uzrādīja pusotru mēnesi sacensības izlaidušais Juris Ģērmanis (+8,99 sekundes). Jāatzīmē junioru Viestura Eglīša un Jāna Šņoriņa 9. un 10.vieta, kā arī jauniešu Artūra Ivanova un Ralfa Eiduka 13. un 17.vieta. Savukārt, tūdaļ aiz ceturtdaļfināla 31.vietā ierindojās labākais no diviem veterānu grupas pārstāvjiem Staņislavs Monskis. Ievērību ieguvušais 36 gadus vecais marokānis Samirs Azimani, kurš FIS sacensībās sāka piedalīties tikai pagājušā gada decembra sākumā, Paipalam zaudēja 40 sekundes un ieņēma 43.vietu no 49 startējušajiem, apsteidzot sešus mūsu jauniešus un juniorus (labi, ka marokānis piektdien startēja Somijā, kur, apsteidzot vienu somu, pirmo reizi savā īsajā karjerā nepalika pēdējais, un ka šis vēsturiskais fakts priekš āfrikāņa nenotika Latvijā – aut.piez.).

Screen Shot 2014-01-19 at 11.57.28.jpg

Jānis Paipals, ņemot vērā labāko trīs reitingu no pirmajiem pieciem kvalifikācijas slēpojumā ieguva 81,08 FIS punktus, kas ir viņa otrs labākais rādītājs karjerā (ja startētu A.Liepiņš, tad reitings būtu vēl par kādiem vairākiem punktiem labāks, ap 73,5 FIS punktiem – aut.piez.). Ar šādu rezultātu, pieplusojot piektdien Somijā iegūtos 76,26 FIS punktus, Jānis ir pietuvojies trīssimtniekam, iekļūšana kurā nodrošinātu viņam tiesības startēt Sočos, un savu reitingu no 98,83 FIS punktiem uzlabojis uz 88,22 FIS punktiem. Tas padara situāciju ļoti intriģējošu un kutelīgu. Pēc pagājušo brīvdienu sacensībām 300.vietai ir 89,39 FIS punkti. No 22.decembra līdz 5.janvārim 300.vietas reitings uzlabojās no 95 līdz 90 FIS punktiem, bet pēdējā nedēļā no 5. līdz 12.janvārim tikai par vienu punktu – no 90 uz 89 FIS punktiem. Ņemot vērā pēdēja laika tendences, ir pamats cerēt uz iekļūšanu top300, taču šobrīd neko droši nevar apgalvot, jo būs ļoti, ļoti tuvu uz robežas (atkarīgs no veiksmes un arī tuvāko sāncenšu snieguma šajās dienās – aut.piez.). Tādēļ viņš biļeti uz Sočiem ir “rezervējis”, bet “pirkt” varēs pēc 19.janvāra, kad FIS publicēs Olimpisko listi. Ļoti cerams, ka piepildīsies pozitīvais un nenonāks līdz “sāpīgai” situācijai, kad pietrūks kādas punkta desmitdaļas.

Finālā, kur bija trīs Igaunijas un trīs Latvijas pārstāvji, līdzīgā cīņā igauņi ņēma virsroku, Andresam Kollo izcīnot uzvaru, bet Marko Kilpam ierindojoties otrajā vietā. Tālākajās trīs vietās bija mūsējie, sadalot čempionāta medaļas un sarindojoties tādā pašā secībā kā kvalifikācijā – Paipals, Muižnieks un Ribakovs.

Screen Shot 2014-01-19 at 12.00.58.jpg

Dāmām 1,1km sprintu kvalifikācijā, kurā startēja 13 slēpotājas no 4 valstīm, ar absolūti labāko laiku 2;24,1, kas dotu vietu ceturtdaļfinālā arī pie vīriem, veica igauniete Heidi Raju, kura dominēja ari pērn FIS sacensībā Priekuļos 5km distancē. Igaunietes iepriekšējie rezultāti, ari pasaules kausos sprintā (kaut arī viņa ne būt nav labākā no ziemeļu kaimiņienēm – aut.piez.), bija izvirzījuši viņu favorītes statusā, bet nebija gaidīts, ka ar tik lielu pārsvaru tik īsā sprintā viņa pārspēs mūsu pārstāves. Inga Dauškāne Raju zaudēja 8 sekundes, bet trešo laiku uzrādījusī Vineta Pētersone bija vēl par 10 sekundēm lēnāka. Igaunietes pārsvars pusfinālā pār citām konkurentēm bija tik iespaidīgs, ka, citējot Mārtiņu Niklasu, finišā viņa dzēra tēju, kamēr konkurentes tik slēpoja ārā no meža, kas ir aptuveni 200 metrus līdz finišam. Finālā Heidi Raju pārliecinoši pirmā, aiz sevis atkal atstājot Dauškāni, kurai zelts Latvijas čempionātā, un 14-gadīgo Vinetu Pētersoni. Bronzas godalgas valsts čempionātā Kitijai Auziņai, kura aiz sevis atstāja 15 gadus jauno serbieti Anju Iliču. Fināla sešinieku noslēdza Natālija Kovaļova.

Screen Shot 2014-01-19 at 12.00.48.jpg

Tā kā FIS reitings joprojām ir uz 2013.gada 27.novembri, kad mūsējām punkti nebija uzlabojušies, tad šo sacensību reitings, neskatoties uz igaunietes klātbūtni, nebija augsts. Igauniete nopelnīja 146,58 FIS punktus, bet Ingai pirmo reizi sezonā virs 200 punktiem – 213 FIS punkti, bet Vinetai Pētersonei 296 FIS punkti..

Svētdien otrā sacensību diena ar sprintu klasiskajā stilā.

4 Komentāri

Intriga turpinās :) Marokānis laikam izlasīja komentārus Delfos un parādīja, ka neslēpos līdz vasarai....:)
LB
19 • 01 • 2014 / 21:35
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv