ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 10°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

27 • 05 • 2014

Mūsējo starti pasaules junioru čempionātā (2.daļa)

Robertam šis ir pēdējais gads U23 grupā, tātad tā bija pēdējā iespēja sasniegt augstvērtīgu rezultātu junioru čempionātā, kas bija viņa sezonas svarīgākās sacensības. Valdifiemmi Robertam nebija sveša vieta, jo pagājušā gadā viņš tur piedalījās pieaugušo čempionātā, kas diemžēl mazsalacietim nebija veiksmīgs. Līdzīgs scenārijs bija arī junioru čempionāta pērn Čehijā, kad R.Slotiņš pirmo reizi piedalījās U23 grupā un kur labāko rezultātu sanāca uzrādīt savā iecienītākajā distancē – 15km brīvajā stilā. Bet tad arī 83 dalībnieku vidū tikai 76.vieta, uzvarētājam zaudējot sešas minūtes un nopelnot 146 FIS punktus (starp citu, divas ar pusi nedēļas pirms pasaules junioru čempionāta 2013.gada pašā sākumā R.Slotiņš spēcīgā sastāva Skandināvijas kausa posmā Zviedrijā 15km slidsolī uzvarētājam Martinam Jonsrudam Sunbī zaudēja mazāk par četrām minūtēm – aut.piez.). Priekšā toreiz tika palaisti ne tikai igauņi, kas būtu saprotams, bet arī abi lietuvieši.

Līdz ar to, iemesli daudz labāk nostartēt bija vairāki, bet diemžēl arī šogad Roberts nesagatavojās kā nākas, un līdz ar to viņam arī neizdevās nostartēt, kā būtu gribējies. Skiatlonā viņš tika noķerts par apli un spiests izstāties, ko nevarētu uzskatīt par lielu neveiksmi. Kaut arī sākuma daļa izskatījās daudzsološa, tomēr par sliktu nāca īsais aplis, kas bija tikai 2,5km. Pēc diviem apļiem jeb 5km Roberts atradās 56.vietā 71 dalībnieka vidū un no līdera atpalika tikai 48 sekundes. Tas viesa pozitīvas cerības. Kaut vai “piemetot” dažas sekundes klāt un rēķinot 1 minūti uz 5km, sanāktu 3 minūtes uz pusdistanci jeb slēpju maiņu un aptuveni 6 minūtes finišā. Diezgan cerīgi, bet tas ir tikai teorētiski, un jāņem vērā, ka masu startos, ar dažiem izņēmumiem, sākuma daļā līderi slēpo mierīgāk un tikai vēlāk ieslēdz lielākus ātrumus. Pēc 5km mūsu slēpotāja temps nedaudz kritās un arī vadošie bija palikuši nedaudz fiksāki, un pēc 10km atpalikšana no līderiem +2:29, saglabājot to pašu 56.vietu. Uz pusdistanci un slēpju maiņu (15km) no līderiem Roberts atpalika četras ar pusi minūtes, un, ņemot vērā īso apli (2,5km parasti vadošie veic ap 6 līdz 7 minūtēm), bija skaidrs, ka slidsolī mūsējam daudz nesanāks noslēpot. Tā arī bija, jo pēc pirmā veiktā apļa brīvajā stilā (17,5km atzīme) skiatlons Robertam un vēl desmit citiem slēpotājiem, starp kuriem bija igauņi Avo Sambla un Matis Jāma un lietuvietis Lukas Jakeliunas, bija galā.

15km klasiskajā stilā ar intervāla startu 80 dalībnieku vidū tika ieņemta 73.vieta, zaudējot 6:14 uzvarētājam Ivo Niskanenam no Somijas, kurš pēc divām nedēļām Olimpiskajās spēlēs Sočos šajā pat distancē pārsteidza ar 4.vietu (Arvis Liepiņš Sočos Niskanenam 15km klasikā zaudēja faktiski tikpat – 6:26 – aut.piez.). Sezonas laikā R.Slotiņš bija ieguvis tīri labus punktus. Neskaitot “punktu sacensībās” Lapinlahti iegūtos 65 FIS punktus, bija arī labi rezultāti, kas uzrādīti augstāka līmeņa sacensībās, ka piemēram, 85 FIS punkti Skandināvijas kausā Vuokati un 96 FIS punkti FIS sacensībās Muonio ar allaž spēcīgo sastāvu. Taču tie visi starti bija brīvajā stilā, kas Robertam padodas labāk. Tomēr 150 FIS punkti U23 čempionātā klasiskajā stilā arī ir daudz par zemu, ko būtu vajadzējis sasniegt. Roberts Slotiņš 11 reizes karjerā ir ieguvis zem 100 FIS punktiem, bet visas brīvā stila distancē, bet, ja viņš atkārtotu savu labāko rezultātu klasiskā stilā (103 FIS punkti, kas sasniegti 2012.gadā Somijā – aut.piez.), tad ar to būtu pieticis, lai Valdifiemmi iekļūtu piecdesmitniekā.

Atliek tagad pirmssezonā gatavoties kārtīgi un tēmēt uz piecdesmitnieku pasaules čempionātā Falunā (Zviedrijā), jo tur 15km būs brīvajā stilā (2013.gadā pasaules čempionātā Valdifiemmi 15km bija brīvajā stilā, bet tā kā Sočos 15km slēpotāji sacentās klasiskajā stilā, tad 2015.gadā pasaules čempionātā Falunā 15km ir paredzēti brīvajā stilā – aut.piez.). Bet varbūt mazsalacietim padomā ir kādas lielas sacensības savā treniņzemē Somijā, jo nākošā gada pasaules čempionāts biatlonā norisināsies slavenajā un Latvijas pārstāvjiem ļoti veiksmīgajā Kontiolahti. Šovasar R.Slotiņš kopā ar biatlonistiem uzsācis trenēties biatlonā. Var jau pamēģināt veiksmi arī tur, bet jebkurā gadījumā tas netraucē apvienot abus (15km Falunā ir 25.februārī, bet 10km sprints Kontiolahti 7.martā – aut.piez.).

Ivars Bācis

IMG_9824.JPG
Roberts Slotiņš. Foto: Aldis Šuriņš

1 Komentāri

Veiksmi Slotiņam biatlonā!:)

29 • 05 • 2014 / 20:11
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv