ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 14°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

08 • 07 • 2014

Mūsējo stari Pasaules junioru čempionātā (3.daļa)

Indulis Bikše pērn Čehijā debitēja pasaules junioru čempionātā, un šogad Valdifiemmi (Itālija) viņam otro reizi sanāca sacensties ar pasaules vadošajiem junioriem. Viņš nemērķēja uz Olimpiskajām spēlēm, galveno uzsvaru liekot uz startu slavenajā Itālijas Alpu ielejā janvāra beigās un februāra sākumā. Neskatoties uz to, ka Indulis bija jaunākais no trim mūsējiem, no viņa gaidīja visaugstvērtīgākos rezultātus, jo, pirmkārt, uz to mudināja Induļa šajā sezonā un iepriekšējās sezonās uzrādītie rezultāti un, otrkārt, junioru sastāvs ir vājāks, jeb pareizāk teikt, nav tik spēcīgs kā U23 grupā, kas savā ziņā, ņemot vērā vecumu, ir tikai loģiski. Viens no retajiem izņēmumiem, vismaz noteikti pēdējo 15 gadu laikā, ir norvēģis Peters Nortugs, kurš 20 gadu vecumā dominēja 2006.gadā pasaules junioru čempionātā junioru grupā, uzvarot visās distancēs, kā arī pēc pusotra mēneša jau tajā pašā sezonā izcīnot uzvaru un vienu otro vietu Pasaules kausa posmos (interesanti, pēc cik gadiem kāds ko tādu varētu atkārtot un vai vispār atkārtos – aut.piez.). 2006.gadā junioru čempionātā Nortugam konkurenci sastādīja arī tādi slaveni meistari, kā Dario Kolonja, Aleksejs Poltoraņins, Iļja Černousovs, tiesa, visi šie iepriekšminētie augstākus panākumus elitē sāka gūt pāris gadus vēlāk pēc junioru vecuma.

Čempionāta sākums Indulim, maigi sakot, nebija iepriecinošs. Pirmajā dienā sprintā brīvajā stilā 95 dalībnieku konkurencē tika iegūta 75.vieta un nopelnīti 175 FIS punkti, bet otrajā startā 20km skiatlonā 90 dalībnieku konkurencē tika apsteigti vien 17 slēpotāji un ieņemta 73.vieta, uzvarētājam zaudējot nepilnas deviņas (!) minūtes un nopelnot 251 FIS punktu. Labākais no baltiešiem bija igaunis Andreass Vērpalu ar iegūto 35.vietu. Salīdzinoši ļoti veiksmīgi nostartēja lietuvieši Jūlius Kardelis un Stepans Terentjevs, kuri ierindojās 45. un 46.vietā, Induli apsteidzot par 5 (!) minūtēm. Sākotnēji, no vienas puses raugoties, varēja šķist, ka mūsu juniors nav gatavs čempionātam un būs pilnīgs fiasko, taču, no otras puses, iedziļinoties vairāk un izprotot iemeslus, varēja secināt, ka nekas traks nebija noticis un joprojām varēja cerēt uz labu rezultātu noslēdzošajā startā 10km, jo, pirmkārt, sprints  Indulim nav bijusi tuvākā disciplīna un rezultāti tur nekad nav bijuši augsti, vismaz salīdzinot ar distancē paveikto, un, otrkārt, skiatlonā nebija izvēlēti pareizie smēri, jeb, runājot slēpotāju terminoloģijā, nebija pareizi “sasmērējušies” (nedrīkst aizmirst, ka laika apstākļi arī bija ļoti nepateicīgi – aut.piez.). Atlika gaidīt pēdējo startu 10km klasikā un cerēt, ka nepareizu smēru piesaukšana neveiksmē skiatlonā nebija tikai “aizbildināšanās”.

Un 10km Indulis apliecināja, ka tomēr spēj atzinīgi nostartēt un ka skiatlonā tiešām bija kļūdījušies ar smēriem. 10km I.Bikše veica 29:06,6 un 100 dalībnieku vidū ieņēma 59.vietu, nopelnot 110 FIS punktus. Par 45 un 40 sekundēm priekšā bija divi no četriem igauņiem (Andreass Vērpalu (39.vieta) un Tomas Kollo (41.vieta), toties sanāca revanšēties lietuviešiem, jo labākais no dienvidu kaimiņiem Jūliuss Kardelis palika 73.vietā, Indulim zaudējot vairāk nekā minūti. Vietas un punktu ziņā Indulis labāk nostartējis šajā distancē nekā Arvis Liepiņš 2010.gadā PJČ Vācijā (10km klasikā Arvis bija 65.vietā ar 129 FIS punktiem, tomēr skialtonā togad Liepiņš ieņēma 35.vietu – aut.piez.), bet Mārcis Jakovičs 2011.gadā Otepē vietas ziņā bija nedaudz augstāk (55.vieta), bet punktos nedaudz sliktāk (114 FIS punkti). Taču jāņem vēra, ka vieta nav galvenais rādītājs. Pašā augšgalā, t.i., desmitniekā vai trīsdesmitniekā vietai ir nozīme, bet jau piektajā vai sestajā desmitā pāris vietas augstāk vai zemāk vēl nenozīmē, ka rezultāts ir bijis labāks vai sliktāks. FIS punkti ir atbilstošāks rādītājs, taču jāņem vērā, ka arī tur var būt savas nianses un atšķirības. Piemēram, 2010.gadā junioru grupā dominēja tādi slēpotāji kā Pjotrs Sedovs un Jevgēņijs Belovs, pirmais no kuriem tai pat gadā spēja iekļūt desmitniekā pasaules kausa posmos, bet otrs bija tuvu labāko desmitniekam Šogad Valdifiemmi junioru čempionātā trijniekā iekļuvušie nav bijuši un nevarētu tikt pasaules kausā pat trīsdesmitniekā, nemaz nerunājot par desmitnieku. Līdz ar to skaidri var redzēt, ka toreiz (2010.g.) vadošo junioru līmenis bija daudz augstāks nekā tagad.

Indulis ir līderis junioriem Latvijā, taču nevar aizmirst, ka diemžēl konkurences gandrīz nav, vismaz pagaidām. Pagājušajā gadā viņš līdzīgi spēkojās ar Arni Pētersonu, kurš Indulim junioru čempionātā bija nedaudz priekšā, taču šogad Arnis vairs netrenējās tik daudz slēpošanā un līmenis tāpēc bija krities.

Nākošgad Indulis vēl var startēt pie junioriem, un tas viņam būs pēdējais gads šajā grupā. Tādēļ, jo īpaši svarīgi par prioritāti ir izvirzīt pasaules junioru čempionātu un uz to gatavoties. Potenciāls ir, un to vajadzētu izmantot. Ir jātēmē uz trīsdesmitnieku vai pat augstāk, un FIS punktu izteiksmē jāuzrāda rezultāts, kas būtu rakstāms ar diviem cipariem pirms komata.

Ivars Bācis

IMG_9298.JPG
Foto: Aldis Šuriņš

3 Komentāri

Ja nesakaps galva kadam ka pie mums biezi notiek tad varbut bus perspektiva.

10 • 07 • 2014 / 19:02
No vienas puses šķiet, kā var kādam mūsējam sakāpt galvā, jo nav jau pamata, nav nekad bijuši rezultāti, kas dotu kādam pamatu galvā sakāpšanai.

10 • 07 • 2014 / 21:33
Man jau likās, ka vasarā Ivaram tikai citus pasākumus gribas vadīt un komentēt, bet tak ceļas un guļas ar to slēpošanu. Nu forši.
Jācer, ka Indulim šis gads būs ar augšupejošu līkni. Tā vajadzētu būt.
Ja veiksmīgi saliksies kopā vēlmes ar finansēm??? Nu tad..... Bet galvenais jau kā vienmēr ir treniņu process.
Andis
11 • 07 • 2014 / 19:50
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv