ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 10°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

22 • 02 • 2014

Masu startā triumfē Norvēģijas slēpotājas, Bjergenai sestais olimpiskais zelts

Saistītā informācija

Šodien Soču olimpiskajās spēlēs 30 kilometru masu startā distanču slēpošanā brīvajā stilā sievietēm par olimpisko čempioni kļuva Marita Bjergena. Arī sudraba un bronzas medaļas izcīnīja Norvēģijas slēpotājas, attiecīgi Terēze Juhauga un Kristina Stermera Steira.

Pirms sacensībām

Pirms četriem gadiem Vankūverā par olimpisko čempioni 30 kilometru masu startā sievietēm kļuva Polijas slēpotāja Justina Kovaļčika, kura bija arī viena no šīs dienas sacensību favorītēm. Sočos Kovaļčika jau reizi kāpusi uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena – 10 kilometros klasiskajā stilā. Augstāk gan tika vērtētas Norvēģijas slēpotāju Maritas Bjergenas (Sočos zelts skiatlonā un komandu sprintā) un Terēzes Juhaugas (bronza 10 kilometru klasikā), kā arī Šarlotes Kallas (Zviedrija) izredzes. Tieši Kalla stafetes pēdējā posma noslēgumā izrāva uzvaru Zviedrijai 4 x 5 kilometru stafetē.

Sacensības

Jau sacensību sākumā (pie 2.5 kilometru atzīmes) līderpozīcijās bija izvirzījusies Terēze Juhauga, taču visas vadošās slēpotājas slēpoja dažu sekunžu attālumā, mazliet tālāk bija Justina Kovaļčika. 5 kilometru atzīmi pirmā sasniedza Marita Bjergena, otrā bija Juhauga, trešā Šarlote Kalla (visas trīs vienas sekundes ietvaros).

Mainītās lomās 8 kilometru atzīmi sasniedza Juhauga un Bjergena – Juhauga atkal kļuva par līderi, kamēr Bjergena bija viņas tuvākā sekotāja. Kalla bija ceturtā, taču līderei zaudēja vien 1.6 sekundes. Kovaļčikai 12. vieta (+4.4 sekundes). Taču tad sekoja atrāviens, kura rezultātā izveidojās līderu trio: Juhauga, Kristina Stermera Steira (Norvēģija) un Bjergena. Nepilnas četras sekundes no līderēm atpalika Kalla, kura bija ceturtā, Heidi Venga (Norvēģija) – piektā un Kovaļčika – sestā.

Norvēģu līderu trio kļuva arvien izteiktāks, arvien vairāk atpalikt sāka tuvākās sekotājas, arī Kalla. 15 kilometru atzīmi pirmā sasniedza Bjergena, kurai sekoja Steira un Juhauga. Ceturtā bija Krista Lahtēnmaki, piektā – Kertu Niskanena (abas pārstāv Somiju). Distances vidū no sacensībām izstājās Kovaļčika.

Sasniedzot 20 kilometru atzīmi, līderu trio bija ieguvis jau vairāk nekā 50 sekunžu pārsvaru pār sekotāju grupu, kurā bija 12 slēpotājas. Sekotāju grupas vadībā slēpoja Eva Vrabcova-Nivltova (Čehija). Arī 25 kilometru atzīmi līderu trio sasniedza kopā, pārsvars pār tuvākajām sekotājām pārsniedza jau minūti.

Pirms ieslēpošanas stadionā līderu trio sadalījās. Vispirms nedaudz sāka atpalikt Steira, taču pēc brīža jau izšķirošo izrāvienu veica Bjergena.

Bjergena kļuva par olimpisko čempioni. Šī Bjergenai bija jau desmitā medaļa olimpiskajās spēlēs (sešas no tām – zelta), kas ir atkārtots olimpisko spēļu rekords sieviešu konkurencē. 10 medaļas ziemas olimpiādē izcīnījušas arī slēpotājas Stefānija Belmondo (Itālija) un Raisa Smetaņina (PSRS).

Sudraba medaļu šodien izcīnīja Juhauga, kurai tagad ir pilns medaļu komplekts. Pirmoreiz medaļu individuālajās sacensībās olimpiskajās spēlēs izcīnīja Steira, kura Vankūverā Norvēģijas komandas sastāvā triumfēja stafetē. Kalla finišēja tikai 34. vietā.

Autors: Andris Vētra
Raksts pārpublicēts no portāla www.sportacentrs.com (oriģināls: http://sportacentrs.com/soci_2014/22022014-masu_starta_parliecinosa_uzvara_norvegija)

2014-02-22_marit_bjoergen_afp.jpg
Foto: AFP

2 Komentāri

redzēs kā beigsies stāsts ar Šmigunas 2006.gada provēm, varbūt, ka Bjergenai būs vēl viens zelts, bet Šteirai šī pirmā bronza pēkšņi var izrādīties trešā

24 • 02 • 2014 / 10:43
Un pēc 4 gadiem izrādīsies, ka arī Bjergenai nav nevienas bļembas.
Fāters
24 • 02 • 2014 / 12:20
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv