ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 5°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

13 • 02 • 2014

Kovaļčika nodemonstrē raksturu un izcīna zeltu, Dauškānei 65.vieta

Saistītā informācija

Šodien Ziemas Olimpiskajās spēlēs Sočos distanču slēpošanā sievietēm 10km distancē klasiskajā stilā ar intervāla startu par spīti pēdas traumai zelta medaļu izcīnīja poliete Justīna Kovaļčika, aiz sevis atstājot zviedrieti Šarloti Kallu, bet Norvēģijas godu glāba Terēza Juhauga, kas ieņēma trešo vietu. Galvenā favorīte Marita Bjergena palika tikai piektajā vietā. Latvijas pārstāve Inga Dauškāne 75 dalībnieču vidū apsteidza desmit slēpotājas un ierindojās 65.vietā, no uzvarētājas atpaliekot nepilnas astoņas minūtes.

Dāmām plus 11 grādu siltumā (pēc amerikānietes Sofijas Kaldvelas tērpa varēja šķist, ka notiks agrā pavasara pludmales volejbola turnīrs, ne slēpošana – aut.piez.) uz starta izgāja 76 dalībnieces, no kurām pēc reitinga Inga Dauškāne (136 FIS punkti) bija 66, un ar tādu numuru arī startēja. Lietuviete Ingrīda Ardišauskaite, kura Ingai piekāpjas sprintos, bet pārsvarā ir pārāka distancē, startēja divus numurus agrāk, jo pēc reitinga ir par 9 punktiem labāka. Tāpat kā sprintā arī 10km distancē piecām dalībniecēm FIS punktu reitings bija virs 200. Nesaktoties uz 66.numuru, līdz sešdesmitniekam, kur reitings bija ap 100 FIS punktiem, aizsniegties bija gandrīz neiespējami.

Inga jau no paša sākuma turējās septītā desmita vidū un tādā pozīcijā arī sasniedza finišu. Distanci veicot 36:13,1, viņa no uzvarētājas atpalika ļoti daudz – septiņas minūtes un 55 sekundes, kas deva 65.vietu un 223 FIS punktus. Pēdējā gada laikā Inga allaž bija ieguvusi zem 200 FIS punktiem (jo mazāka atpalikšana no līderiem, jo mazāki FGIS un punkti un labāk – aut.piez.), bet tas FIS sacensībās. Pēdējo reizi virs 200 FIS punktiem bija pagājušā gada pasaules čempionātā 5km kvalifikācijas slēpojumā. Savstarpējā mikromačā par 40 sekundēm tika pārspēta lietuviete Ardišauskaite, kurai šoreiz ļoti vājš starts (pirms trim gadiem PČ Oslo viņa nostartēja daudz labāk šajā distancē, bet pēdējo reizi virs 200 FIS punktiem distancē ar intervāla startu lietuvietei bija pirms diviem gadiem Pasaules kausā Otepē – aut.piez.). Minūti un 13 sekundes aiz Ingas finišēja 19 gadus jaunā Togo pārstāve, kura netrenējas gluži  Āfrikas vidienē, jo dzīvo Francijā un pirms gada pārstāvēja šo valsti junioru sacensībās.

Pirms četriem gadiem Anete Brice 10km brīvajā stilā no uzvarētājas atpalika 5:53 un ieguva 188 FIS punktus, ko varēja uzskatīt par apmierinošu rezultātu viņas spējām. Tiesa, jāteic, ka slidsolī ir nedaudz vieglāk būt tuvāk līderiem. 1994.gada Olimpiskajās spēlēs Lillehammerā Ineta Kravale 5km klasikā atpalika no uzvarētājas 3:12, kas uz 10km būtu aptuveni 6:30, bet Ināra Rudko 1998.gadā Nagano 15km klasikā labākajai zaudēja 9:12 (tas uz 10km būtu aptuveni 6 minūtes – aut.piez.).

Izvirzījusies vadībā distances sākuma daļā, Justīna Kovaļčika savu pārsvaru noturēja līdz pat finišam, izcīnot uzvaru un pirmo medaļu Sočos. Vēl vienu sudraba medaļu pievienoja Šarlote Kalla, kas no polietes atpalika 18 sekundes. Pie pirmās individuālās olimpiskās medaļas tika un Norvēģijas godu glāba Terēze Juhauga, kas tikai par divām sekundēm apsteidza somiete Aino Kaisu Sārinenu. Marita Bjergena, kas lielāko daļu distances uzrādīja otro laiku, beigās palika 5.vietā (+33 sekundes).

Dauškāne_Znotiņš_LOK.jpg
Inga Dauškāne. Foto: Ilmārs Znotiņš/LOK

4 Komentāri

Paldies raksta autoram Ivaram, lielisks pārskats un analītiskais komentārs. Kāpēc olimpiskajā studijā distanču slēpošanas sacensību laikā Ivars nevar piedalīties komentējot kā kalnu slēpošanā un snovā piedalās sporta veidu pārstāvji, jo viņa kompetence un sagatavotais materiāls sacensību komentēšanai ir vienkārši kolosāls.
A.K.
14 • 02 • 2014 / 00:33
Tad sanāk, ka Inga ir visšvakāk nostartējusi no visām līdzšinējām Latvijas dāmām.
B.S.
14 • 02 • 2014 / 10:19
Raksta autoram bija jābūt Sočos un jākomentē vai vismaz, šeit uz vietas, caur TV komentēt (izglītot mūs) :)
Fane
14 • 02 • 2014 / 11:05
Inga jau aizbrauca uz OS ar visvājāko kvalifikāciju.

14 • 02 • 2014 / 19:28
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv