ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: -0°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

10 • 02 • 2014

Kolonja uzvar skiatlonā, Liepiņš nobrauc līdz galam

Saistītā informācija

Vakar Olimpiskajā spēlēs Sočos vīriešiem 30km skiatlonā (15km+15km) zelta medaļu izcīnīja pašreizējais pasaules čempions šajā distancē šveicietis Dario Kolonja, kurš no līdera kvarteta bija ātrākais pēdējos distances metros, otrajā vietā atstājot līdzšinējo olimpisko čempionu šajā disciplīnā zviedru Markusu Helneru. Līdzīgajā un ne bez incidenta cīņā par trešo vietu norvēģis Martins Jonsruds Sunbī apsteidza Maksimu Viļegžaņiņu. Mūsu pārstāvis Arvis Liepiņš 68 dalībnieku vidū tika līdz finišam un ierindojās 66.vietā, par nelielu gandarījumu pārspējot savu konkurentu Vitautu Stroliu no Lietuvas.

Pirmā disciplīna Olimpiskajās spēlēs distanču slēpošanā bija skiatlons, kas ir ar masu startu un kur pirmā daļa jāveic klasiskajā stilā bet otra puse slidsolī. Skiatlons ir grūta distance, bet 24 gadus vecais Arvis Liepiņš tomēr izlēma startēt. Svarīgākais šoreiz bija nobraukt līdz beigām, kāds arī bija mūsu slēpotāja mērķis. Šeit ar tikšanu līdz beigām nav domāta vispār veikt šo distanci, bet gan tādā ātrumā, lai līderi nenoķer pa apli un sportistu tamdēļ nenoņem no distances. Tas, ka baltieši, neskaitot igauņus, var tikt līdz finišam skiatlonā un nepieļaut apriņķošanu, pirms gada pasaules čempionātā Valdifiemmi pierādīja lietuvietis Vitautas Strolia (arī junioru Jakeliūnu noņēma tikai pirms pēdējā apļa – aut.piez.). Šoreiz Arvim uzdevumu atviegloja apļa garums slidsolī jeb svarīgajā otrajā skialtona daļā. Ja klasiskajā stilā bija ierastais 3,75km aplis, kas jāveic četras reizes, tad slidsolī bija trīs reizes jāslēpo 5km aplis. Tas nāca par labu beigu daļas sportistiem, kuri tāpēc netika apriņķoti distances otrajā pusē (ja slidsoļa daļā aplis būtu kā ierasti arī 3,75km, tad A.Liepiņš noteikti būtu apriņķots pirms pēdējā apļa un noņemts no distances – aut.piez.).

A.Liepiņš_LOK-I.Znotiņš.jpg
Arvis Liepiņš. Foto: LOK / Ilmārs Znotiņš

Pēc FIS punktu reitinga madonietis bija 65., un viņam bija labas iespējas pacīnīties par sešdesmitnieku. Distances pirmajā pusē, kamēr temps nebija tik augsts, Arvis pirmo apli noturējās līderu grupā, bet pēc otrā apļa (7,5km) no līderiem atpalika tikai 1:30, atrodoties 62.vietā un līdz sešdesmitniekam pietrūkstot tikai vienai sekundei (ja šāda tendence saglabātos līdz finišam, tad Arvis no uzvarētāja atpaliktu 6 minūtes, kas būtu ļoti labs rezultāts – aut.piez.). Pēc pusdistances uz slēpju maiņu Liepiņš ieradās 64.vietā, no līderiem atpaliekot 4:51, un bija skaidrs, ka par sešdesmitnieku vairs var nedomāt. Slidsoļa daļā garām tika palaists horvāts un polis, bet vismaz noturēts pārsvars pār lietuvieti. Un arī mērķis izpildīts un finišs sasniegts. Ar laiku 1:20:00,1 tika ieņemta 66.vieta, uzvarētājam zaudējot nepilnas divpadsmit minūtes (11:44) un iegūstot 240 FIS punktus. Finišu sasniedz 67 dalībnieki. Korejietis tika noķerts pa apli. Vienīgi prieks, ka paša sportista uzstādītais mērķis ir sasniegts un Liepiņš kā pirmais no Latvijas slēpotājiem ir sasniedzis finišu skiatlonā. Pats Arvis izteicās, ka grūti ir gājis, bet ir apmierināts, ka ir izdevies sasniegt finišu un ka nav apriņķots, jo tas arī esot bijis mērķis skiatlonā. To, kādu ietekme vakardienas starts būs atstājis, redzēsim jau rīt, kad norisināsies sprints, kur Arvim konkurenci sastādīs arī Jānis Paipals, bet dāmu kongruencē uz starta izies un labu rezultātu mēģinās sasniegt Inga Dauškāne, kura Sočos jau dzīvo un trenējas gandrīz divas nedēļas.

Izšķirošie notikumi cīņā par uzvaru sākās pēdējā kāpumā, kur no līderu grupas izdevās nedaudz atrauties četriem slēpotājiem, kuri visi līdz šim ir spējuši izcelties ar nozīmīgiem sasniegumiem un arī tieši skiatlonā – 2010.gada olimpiskais čempions skiatlonā Markuss Helners, pagājušā gada pasaules čempions skiatlonā Dario Kolonja, pagājušā gada pasaules vicečempions skiatlonā Martins Jonsrudds Sunbī un 2011.gada pasaules vicečempions skiatlonā Maksims Viļegžaņins. Aleksandru Ļegkovu no Krievijas atkal piemeklēja liksta, šoreiz ar nūju līdzīgi kā Peteram Nortugam Vankūverā, bet pats Nortugs līdzīgi kā Valdifiemmi „nogulēja” izšķirošo rāvienu un, saprotot, ka medaļa „nespīd”, atlikušo kilometru līdz finišam noslidinājās, taupot spēkus sprintam. Līdzīgi kā Valdifiemmi Kolonja uzvaru nodrošināja garajā finiša sprintā, pēdējos pāris simts metros nelaižot Helneru tuvāk par trijiem līdz pieciem metriem un izcīnot uzvaru. Tas šveicietim bija otrais olimpiskais zelts, jo 2010.gadā Vakūverā viņš uzvarēja 15km slidsolī ar intervāla startu. Helners Vankūveras zeltam pievienoja sudrabu. Kādus desmit metrus aiz abiem līdzīgā cīņā par trešo vietu Sunbī pārspēja Viļegžaņinu.  Norvēģis pārkāpa noteikumus, jo pēdējos metros mainīja koridoru, gandrīz uzbraucot uz konkurenta slēpēm. Žūrija krievu protestu noraidīja, izsakot Sunbī brīdinājumu. Šobrīd tiek izskatīta apelācija par žūrijas lēmuma apstrīdēšanu.

Viļegžaņins nedusmojas uz Sunbī, bet tik un tā uzskata, ka norvēģis ir pārkāpis noteikumus un patraucējis izdarīt kājas „izmešanu uz priekšu”, uzsverot, ka ir pārliecināts par saviem spēkiem, un centies cīnīties līdz pašām beigām. Savukārt, Sunbi izteicās, ka pēdējos metros bijis tik saguris, ka šķitis, ka viņi tur ir septiņi, nevis četri, un nemaz nav jutis, ka šķērso koridoru. Norvēģis skaidro, ka koridora šķērsošana bijusi neapzināta un nejauša (zinot Sunbī un redzot finišu, var tikai piekrist viņa teiktajam, ja tas būtu viltīgais Nortugs, tad gan varētu pastrīdēties – aut.piez.).

Vislabāk kā komanda nostartēja zviedri, kuriem visi četri bija vadošajā 16 slēpotāju grupā, turklāt trīs iekļuva desmitniekā. Arī krievi sevi labi parādīja, kaut arī palika bez medaļām. Savā ziņā fiasko norvēģiem, jo otrs labākais bija Nortugs ar 17.vietu. Divi francūži labi nostartēja – Manifikā un Gaijārs, iekļūstot desmitniekā. Vienīgais igaunis Aivars Rehemā palika 51.vietā (5:31 aiz uzvarētāja), apliecinot, ka mūsu ziemeļu kaimiņi sagatavošanās procesā ir pieļāvuši kļūdas un uz olimpiskajām spēlēm nav labākajā formā.

14 Komentāri

Pa ja Sunbi to izdarīja neapzināti, tas nemazina noteikumu pārkāpuma faktu. Ar šādu žūrījas lēmumu tiek radīts precedents, kurš principā devalvē finiša koridora noteikumu jēgu, kā arī sportista atbildību attiecībā uz savu rīcību, tā lai tā neietekmē (nekavē) cita sprotista rīcību. Ja tas notiktu Madonas vai Priekuļu mežā, tam būtu nenozīmīgas sekas, bet ja tas notiek visas pasaules TV skatītāju priekšā, tad turpmāk jebkuram TD būs neiespējami argumentēt žūrijas lēmuma pieņēmšanu atbilstoši FIS notiekumiem analogā situācijā.
Mārtiņš
10 • 02 • 2014 / 12:50
Kamēr nebiju redzējis to finišu, tikmēr arī likās ka krievi taisa traci dēļ tā ka mājās nevar dabūt medaļu. Tomēr redzot kā tas viss notika, lai nu Sundbī nestāsta pasakas... noteikumi visiem ir vienādi un šai gadījumā tiešām viņu vajadzēja diskvalficēt. Saprast ja tā būtu 4-5 vieta, un arī vēl smadi diskutējams, bet medaļas dēļ nevar pieļaut šādus izgājienus, jo vairāk ka norvēģi ik pa laikam taisa tādas viltības. Noteikumos skaidri rakstīts ka finiša taisnē koridorus nedrīkst mainīt un tur nevar būt attaisnojumi par nogurumiem, nesaprašanu utt. Savā ziņā pats FIS pat atzinis ka pārkāpums bijis, pabrīdinot Sundbī, lai vairāk tā nedara... tātad pārkums bija un tur bija jābūt diskvalifkācijai.
Šoreiz esmu krievu pusē.
10 • 02 • 2014 / 13:02
Sunbī pārkāpa noteikumus, tas ir acīmredzami. Bet jautājums paliek, kāds tad sods būtu piemērojams. Diskvalifikācija? Ja viņam piešķir ceturto vietu, bet Viļegžaņinam iedod bronzu, tad ir saprotami. Bet diskvalificēt un vispār atstāt bez rezultāta, tas būtu absurdi.
Ivars
10 • 02 • 2014 / 14:43
Limpuk, malacis! skatos jauns tērps. laikam LOK izdotais?
vai atkal pašam bija jāmeklē ar ko braukt?

10 • 02 • 2014 / 19:18
Šodien iedzīšanā biatlonā pirms pašā finiša Furkāds arī iebrauca blakus koridorā. Tur gan neviens blakus neslēpoja. Un šajā gadījumā kā???. Bet par iepriekšminēto: Sundbī viennozīmīgi patraucēja, bet Vilegža'nins vienalga nebūtu trešais. Tā , ka norvēģis lieki radīja problēmas. Un ļoti iespējams negatīvas priekš sevis.
Andis
10 • 02 • 2014 / 19:21
19:18 KOMENTĀRAM. Nebūtu Tu pametis slēpošanu arī būtu tāds pats un vēl labāks.

10 • 02 • 2014 / 19:23
Noteikumos par braukšanu marķētajos posmos ir rakstīts tā:
343.11 In sections with marked corridors, the competitors must choose and ski
within the chosen corridor. A competitor is allowed change corridors as
long as the ICR 343.9 is upheld (except in start corridors where
competitors are not allowed to change).
Pilnībā jālasa šeit:
http://www.fis-ski.com/mm/Document/documentlibrary/Cross-Country/03/21/20/ICRCross-Country2013_marked-web_English.pdf
ValdisK
10 • 02 • 2014 / 19:30
Nu, tad vēl izlasīsim visu kopumā, ja pareizi sapratu tad iespējams, ka viss atbilst normām un runa varētu iet tikai par bloķēšanu,kas atkal ir pagrūti pierādāma
Andis
10 • 02 • 2014 / 19:39
Noteikumi ir jāievēro gan Olimpiskās spēlēs gan LV čempionātā Priekuļu vai Madonas mežos. Tā ka nevajag LV mačus noniecināt.

10 • 02 • 2014 / 20:09
interesanti. krieviem ir forši komentāri.

10 • 02 • 2014 / 21:29
Krieviem galvenā tēma pa ilgiem laikiem. Vēl kāds interesants ieraksts un foto http://skirun.ru/2014/02/10/alypov-sochi-skiathlon-bumerang/#ixzz2sx7wt9hi

10 • 02 • 2014 / 23:34
Kurš tur kuram ir uz slēpes uzbraucis, Sundbi vai Viļegžaņins, nevar saprast, Foto no komentāra 21:00 ?

10 • 02 • 2014 / 23:47
Super! Liepiņš startēs visas distances. Hermanis Jānis arī savā laika startēja visas olimpiādes distances. Šajos vīros ir spēks!

11 • 02 • 2014 / 13:25
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv