ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 2°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

29 • 03 • 2014

Juškāne pārliecinoši pārspēj Dauškāni PČ militārpersonām

Saistītā informācija

Pasaules čempionātā militārpersonām, kas šajās dienās noris Somijā, distanču slēpošanās vīriešiem 15km distancē brīvajā stilā ar intervāla startu Latvijas labākais biatlonists Andrejs Rastorgujevs 36 dalībnieku konkurencē, piekāpjoties uzvarētājam Laršam Bergeram no Norvēģijas 1:27, ieņēma 12.vietu, bet dāmām 10km distancē 19 dalībnieču vidū mūsu labākā biatloniste Žanna Juškāne, atpaliekot no uzvarētājas Denīzes Hermanes (Vācija) 2:07, arī ierindojās 12.vietā. Savukārt, distanču slēpotāja Inga Dauškāne atpalika no Juškānes 2:31 un palika priekšpēdējā 18.vietā.

Kā jau ierasts, ziemas sezonas beigu pusē tiek sadalītas pasaules čempionāta medaļas slēpošanā militārpersonām. Sacensību nosaukums varētu radīt iespaidu, ka tur sacenšas tikai tie militāristi, kas pāris reizes ziemā uzkāpj uz slēpēm un paslēpo. Taču tā nebūt nav. Iepriekšējos gados ir piedalījušies un arī joprojām šādā čempionātā piedalās gan vairāki vadoši distanču slēpotāji, gan biatlonisti, ieskaitot Olimpisko spēļu un pasaules čempionātu uzvarētājus un medaļniekus. Protams, neiztiek arī bez dažu „eksotisko” valstu kā Libānas, Brazīlijas, Irānas sportistu dalības, kuru vārdus var lasīt protokolu lejasgalā.

Kaut no vienas puses, nevajadzētu nodalīt slēpotājus un biatlonistus tomēr vienmēr ir bijusi un būs interese par to, kuri tad ir ātrāki (te jāatceras, ka biatlonisti nav tikai šāvēji, kas reizi nedēļā uzkāpj uz slēpēm, bet faktiski slēpo treniņos gandrīz tikpat daudz, cik distanču slēpotāji – aut.piez.). Pasaulē, it īpaši pēdējos 5 gados, biatlonisti nespēj neko līdzvērtīgu likt pretī un pārāki ir slēpotāji (paskatīsimies, kā nākamsezon veiksies M.Furkādam, kurš biatlonā ir uzvarējis visur, un viņa vēlme pamēģināt spēkus pasaules čempionātā slēpošanā ir tikai saprotama un apsveicama – aut.piez.). Savukārt, Latvijā allaž izpaudies biatlonistu pārākums. Kopš Maļuhina, Zīmeļa un Briča aiziešanas viņu vietā ir nācis ātrais Rastorgujevs, bet dāmām pēc Madaras Līdumas aktīvās sportistes gaitu beigšanas biatlonistu, kuras varētu uzrādīt tādus vai vismaz līdzīgus ātrumus, mums vairs nav.

Pirmā iespēja reāli noskaidrot, kura tad ir ātrāka dāmu konkurencē, bija 9.martā Latvijas čempionātā, bet duelis starp Juškāni un Dauškāni izpalika, jo Inga aizbrauca tajā dienā uz Igauniju. Tomēr abas satikās divas ar pusi nedēļas vēlāk Somijā pasaules čempionātā militārpersonām. Taču no cīņās nekas tā arī nesanāca, jo Žanna Juškāne Ingu Dauškāni 10km apsteidza pamatīgi – par divām ar pusi minūtēm (vidēji 15 sekundes uz kilometru – aut.piez.). Žanna 10km veica 27:38,4 (ap 93 FIS puntkeim), par 2:07 atpaliekot no Denīzes Hermanes. Vāciete daudzas reizes šosezon ir bijusi Pasaules kausa posmos sprintā finālos un trijniekā, bet distancē viņas rezultāti ir krietni vājāki. Žanna pēc pusdistances bija 14.vietā, bet beigās nedaudz „pielika” un spēja apsteigt krievieti Korosteļovu un francūzieti Bartelemī un pakāpties uz 12.vietu. Pēc 5km Inga Žannai piekāpās par 1:13 un faktiski arī otrajā distances pusē viņa zaudēja tikpat. Arī Inga pēdējos 5km pakāpās uz augšu – par vienu vietu, līdz ar to nepaliekot pēdējā vietā, jo pēc 5km viņai bija sliktākais laiks, par 10 sekundēm atpaliekot no vācu junioru sprinteres. Finišā Inga vācietei bija priekšā par 9 sekundēm, taču par 1:23 atpaliekot no 17.vietas ieguvušās somietes Rauhamaki, kura pirms nedēļas Somijas čempionātā 5km slidsolī ieņēma tikai 32.vietu. Inga nopelnīja 171 FIS punktu.

Vīriem 15km Andrejs Rastorgujevs sāka ļoti labi, jo pēc pirmajiem 5km viņš no līdera Duvijāra (Francija) atpalika 13 sekundes, bet no vēlākā uzvarētāja Bergera tikai pusotru sekundi, un atradās desmitniekā. Pēdējos 5km viņš zaudēja vislielāko daļu – 50 sekundes un ierindojās 12.vietā. Šāds rezultāts nav slikts, it īpaši, ja tas dotu aptuveni 49 FIS punktus. Kaut arī reāli duelis starp Rastorgujevu un Liepiņu nav noticis, tomēr ļoti maz būtu tādu, kas šaubītos par Andreja uzvaru. Nenoliedzami, mēs visi priecājamies par Andreja panākumiem un viņa rezultāti šosezon ir apsveicami. Taču Rastorgujeva žiglais solis biatlona trasēs viesis lielu optimismu vairākos līdzjutējos, liekot pamatu domāt, ka distanču slēpošanā viņš varētu iegūt augstas vietas. Taču ar šādu Somijā parādītu sniegumu Andrejs pasaules kausā distanču slēpošanā 15km slidsolī nebūtu tuvumā trīsdesmitniekam, par neko augstāku nemaz nerunājot. Protams, aiz muguras ir garā un veiksmīgi aizvadītā sezona biatlonā, tāpēc ir uzkrājies nogurums, taču arī citi dalībnieki bija līdzīgā situācijā.

Otro vietu, no Bergera atpaliekot 2 sekundes, ieguva čehs Martins Jaks, kurš mēneša sākumā Pasaules kausā Lahti 15km slidsolī palika 35.vietā, bet trešais bija francūzis Duvijārs (+17 sekundes), kurš, savukārt, Lahti ieguva 17.vietā.

IMG_3497.JPG
žanna Juškāne Latvijas čempionāta posmā Madonā.

10 Komentāri

Forši, ka Ivaram atrodas laiks uzrakstīt kārtējo rakstu

29 • 03 • 2014 / 20:19
Pareizi rakstā teikts, ka nav vairs mums ātras biatlonistes pēc Madaras Līdumas, bet tik un tā Žanna Juškāne pamatīgi saliek ātrāko slēpotāju Dauškāni. Divas ar pusi minūtes (!) uz 10km?? Bēdīgs līmenis tajā slēpošanā diemžēl....
Slēpes nav vainīgas
31 • 03 • 2014 / 08:53
Kad beidzot būs pēdējo divu Lč bildes?
Hmmm
31 • 03 • 2014 / 14:39
Ko mūsu slēpotāji tagad dara? Atpūšas pēc sezonas vai arī veido plānus uz nākamo sezonu?
?
31 • 03 • 2014 / 16:49
beedigs limenis slēpošanaa.......?
un biatlonā pēc Rastorgujeva un Žannas nav bēdīgs...? Ka tik ne tā. Nav slēpotāju un nav lidz ar to kas var tālāk iet biatlonā. Labi ka ir tāds talants un darba rūķis kā Andrejs

31 • 03 • 2014 / 18:26
kas tad ir tālāk aiz Andreja un Žannas.?

31 • 03 • 2014 / 18:27
biatlonā... Piksons jau šogad uzstarēja LČ, ir vel arī jaunieši un jaunietes. Kopumā līmenis noteikti augstāks

31 • 03 • 2014 / 20:45
Bet vai tad nav bēdīgs līmenis slēpošanā? Ir gan. It sevišķi sievietēm. Un tas, ka tiek apgalvots par bēdīgo līmeni slēpošanā, nenozīmē, ka biatlonā būtu ļoti augsts. Vienīgais Rastorgujevs tur cīnās. Žannai arī retu reizi sanāk. Pārējie diemžēl pa beigām.
Slēpes nav vainīgas
01 • 04 • 2014 / 08:28
a slēpošanā visi iet pa beigām hahaaaa! :D
kukulītis
01 • 04 • 2014 / 11:45
Bet kukulītis veļas visiem pa priekšu........kamēr. Kā tur bija tajā stāstā? Apēda šo lapsa.

01 • 04 • 2014 / 22:08
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv