ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 14°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

03 • 02 • 2014

A.Liepiņš un I.Bikše sarūpē patīkamu svētdienu

Svētdien labus rezultātus un labākos FIS punktus Itālijā uzrādījuši Latvijas izlases dalībnieki un SS “Arkādija” pārstāvji distanču slēpošanā. Arvis Liepiņš Pasaules kausa posmā Toblahā 1,3km sprintā brīvajā stilā sasniedza labākos FIS punktus šāda mēroga sacensībās sprintā, kvalifikācijā no labākā laika uzrādītāja atpaliekot 14 sekundes un ierindojoties 74.vietā 79 dalībnieku konkurencē. Tikmēr Indulis Bikše Pasaules junioru čempionātā 10km distancē klasiskajā stilā ar intervāla startu 100 dalībnieku vidū ieņēma 59.vietu, sasniedzot karjeras labāko rezultātu – 110 FIS punktus.

Sestdien Latvijas distanču slēpotāju uzrādītie rezultāti starptautiskajā arēnā pavēra drūmu skatu. Pasaules junioru čempionātā Valdifiemmi U23 grupā skiatlonā Roberts Slotiņš un Anda Muižniece tika noķerti pa apli un noņemti, bet Pasaules kausa posmā Toblahā 15km distancē klasiskajā stilā ar intervāla startu Arvis Liepiņš palika priekšpēdējais, nopelnot pēdējo piecu gadu laikā sliktākos FIS punktus distancē ar intervāla startu. Ja Slotiņa un Muižnieces rezultāts nepārsteidza, ņemot vērā arī īso apli (2,5km), tad Liepiņa zaudēšana uzvarētājam astoņas minūtes bija nepatīkams pārsteigums, jo nebija gaidīta tāda atpalikšana. Svētdien jau radās cerīgāks skats, jo no Itālijas nāca pozitīvas vēstis. Mūsu slēpotāji – Indulis Bikše un Arvis Liepiņš – bija uzrādījuši atzīstamus rezultātus un ieguvuši labākos FIS punktus.

Pēc ļoti neveiksmīgā starta skiatlonā, kur kā lielāko iemeslu Induļa treneris Zintis Bikše minēja netrāpīšanu ar smēriem, pēdējā čempionāta individuālai disciplīnai – 10km distancei klasiskajā stilā ar intervāla startu – vajadzēja ienest skaidrību, vai Indulis spēs parādīt progresu salīdzinājumā ar pagājušo gadu un tiešām skiatlona rezultātā vainojama kļūda slēpju sagatavošanā vai tomēr ir citi iemesli. Pirmajā kontrolatzīmē (2km) tika uzrādīts 67.laiks, esot priekšā diviem no trijiem lietuviešiem un diviem no četriem igauņiem. Distances pirmie kilometri parādīja, ka šoreiz mums ar smēru izvēli un slēpju sagatavošanu viss ir bijis pareizi, ko nevarētu teikt par lietuviešiem, kuriem slēpes šoreiz neslīdēja. Jau pēc trešdaļas distances tika apsteigts arī trešais lietuvietis Juliuss Kardelis, bet, neskatoties uz dažu vietu kāpumu, Indulim divus labākos igauņus tomēr apsteigt neizdevās. Finišā Bikše uzrādīja laiku 29:06,6, atpaliekot no uzvarētāja divas ar pusi minūtes, kas deva 59.vietu. Indulis nopelnīja karjeras labākos FIS punktus – 110,0. Līdz piecdesmitniekam pietrūka 20 sekundes, bet līdz trīsdesmitniekam viena minūte. Labākais lietuvietis Kardelis tika apsteigts par minūti (73.vieta), bet principiālais sāncensis Stepans Terentjevs pat par pusotru minūti. Savukārt, labākais igaunis Andreass Vērpalu ieņēma 39.vietu, noslēpojot par 45 sekundēm ātrāk nekā madonietis.

IMG_8574.JPG
Indulis Bikše. Foto: Aldis Šuriņš

Distances vidusdaļā līderpozīcijās izvirzījās krievs Romāns Kaigorodovs, un, neskatoties uz dažu sekunžu vadību, viņš šo mazo pārsvaru arī nosargāja līdz finišam, izcīnot uzvaru un otrās vietas ieguvēju Jensu Burmanu no Zviedrijas apsteidzot par 5,5 sekundēm. Mazāk kā pussekunde līdz sudrabam pietrūka norvēģim Peteram Reistadam. Interesanti, ka Kaigarodovs līdz šim bija vājākais no četriem krievu slēpotājiem un tikai knapi tika uz čempionātu. Abi galvenie favorīti kazahs Sergejs Mališevs un krievs Aleksejs Červotkins palika tikai 11. un 9.vietā, zaudējot attiecīgi 46 un 34 sekundes.

Pēc pirmās dienas ļoti vājā starta distancē šķita, ka atkārtosies pirms divām nedēļām Polijā pasaules kausa nepatīkamais scenārijs, taču Arvis Liepiņš to nepieļāva un kā fēnikss no pelniem atdzima otrajā dienā sprintā. Arvis Itālijā nostartēja līdzīgi kā Kūsamo, ka otrajā dienā parādīja pavisam citu, daudz labāku sniegumu nekā pirmajā dienā. Vienīgā atšķirība, ka Itālijā labais rezultāts tika sasniegts sprintā, nevis distancē. Arvis kvalifikācijā 1,3km sprintu brīvajā stilā veica 2:50,56, no labākā laika uzrādītāja atpaliekot precīzi 14 sekundes un 79 dalībnieku vidū ieņemot 74.vietu. Svarīgākais šoreiz ir iegūtie FIS punkti – 107,31, kas ir Arvja labākais rezultāts šāda mēroga sacensībās, iepriekšējo uzlabojot par 12 punktiem (rekords sprintā ir 83 FIS punkti, bet tie sasniegti pagājušā gada februārī Skandināvijas kausā Igaunijā – aut.piez.). Madonietim izdevās apsteigt vācieti Sebastjanu Aizenlaueru, kurš šosezon pasaules kausa posmos sprintos četras reizes ir ticis trīsdesmitniekā, vienreiz izcīnījis pat 7.vietu. Četrpadsmit sekundes ir mazākais, ko Arvis PK sprintā ir zaudējis labākajam, bet jāņem vērā, ka sprinta garums šoreiz bija īsāks kā parasti. Līdz ar to arī vadošajiem rezultāti bija ļoti blīvi un pirmais trīsdesmitnieks satilpa četru sekunžu robežās.

Izlases treneris Jēkabs Nākums pastāstīja, ka šoreiz ir apmierināts ar Liepiņa startu. „Bijām analizējuši trasi un izdomājuši taktiku, kurās vietās varētu mēģināt iegūt priekšrocību,” stāsta Jēkabs. „Uzdevums Arvim bija strādāt nobraucienos, ko viņš arī izdarīja,” gandarīts bija Jēkabs. Treneris arī nenoliedza, ka šī trase Arvim bija parocīga un piemērota, un ka stāvāka kāpuma trasēs, kāda, piemēram, ir Soču trase, varētu klāties grūtāk.

Nevienam no igauņiem neizdevās iekļūt trīsdesmitniekā. Labākie bija Peters Kummels un Sīms Sellis, kuri ierindojās ceturtā desmita beigās, Arvi apsteidzot par 9,5 sekundēm. Finālā konkurentiem cerības neatstāja lieliski visās tūrēs startējušais norvēģis Ula Vigens Hatestāds, ar savu uzvaru radot pamatīgas grūtības sprinta četrinieka noteikšanā Norvēģu izlasē priekš Sočiem (līdz šim trijiem – Glērsenam, Krogam, Bransdālam – bija pieteikta droša vieta un Hattestāds ar Nortugu cīnījās par pēdējo ceturto vietu, bet nemetīs jau Nortugu ārā, tā kā, iespējams, kritīs kāds no sākotnējiem trim, visticamāk Krogs vai Glērsens – aut.piez.). Otrajā vietā finišēja Eirks Bransdāls, bet trešo vietu ieguva vācietis Jozefs Vencls. Kvalifikācijas labākā laika uzrādītājs Hedigers no Šveices finālā krita un palika pēdējais sestais. Kaut arī Dario Kolonja nepārvarēja kvalifikāciju un palika 32.vietā, Šveicei ļoti labi rezultāti, jo trīs vīri bija pusfinālā. Peters Nortugs izskatījās saguris un ceturtdaļfināla braucienā palika bezierunu pēdējais, ieņemot 29.vietu.

Dāmām negaidītu superformu pēc veselības un fiziskās sagatavotības problēmā pirms mēneša „Tour de ski” laikā šobrīd rāda norvēģiete Marita Bjergena. Kaut arī kvalifikācijā viņa uzrādīja 23.rezultātu, turpmākajā kārtās un arī finālā Bjergena konkurentēm neatstāja nekādas cerības un izcīnīja uzvaru otro dienu pēc kārtas. Tiesa, arī slēpes viņai bija sagatavotas teicami. Otrajā vietā vāciete Denīze Hermane, kura jau sesto reizi šosezon sprintā kāpj uz goda pjedestāla, tikai augstākais pakāpiens joprojām pietrūkst. Ceturto reizi šosezon trijniekā iekļuva Ingvilda Estberga. Amerikāniete Kikana Randala, kura bija pārliecinoši uzvarējusi pēdējos divos sprintos, šoreiz palika tikai piektā.

5 Komentāri

Labi, ka tā :)

03 • 02 • 2014 / 11:37
smuks kombis, smukāks nekā leišiem

03 • 02 • 2014 / 14:07
Redz ka slēpju smēram tomēr bija nozīme skiatlonā !

03 • 02 • 2014 / 20:50
Piekrītu mūsējiem kombiņi smuki:))

05 • 02 • 2014 / 19:29
leišiem kombiš kā čikeniem
zukuls
05 • 02 • 2014 / 22:41
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv