ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 0°C
Vējš: 1m/s

Jaunumi

02 • 01 • 2014

„Tour de ski” vidū vadībā norvēģi Sunbī un Jakobsena

Saistītā informācija

Pēc aizvadītajiem četriem no septiņiem posmiem populārajā distanču slēpošanas seriālā „ Tour de ski” gan vīriešu un sieviešu konkurencē līderpozīcijās izvirzījušies Norvēģijas pārstāvji – Martins Jonsruds Sunbī un Astrīda Urenholda Jakobsena, kuri abi savus tuvākos konkurentus apsteidz par nedaudz vairāk kā pusminūti. Lābākais no igauņiem šobrīd ir Raido Rankels, kurš atrodas 52.vietā bet Tatjanai Mannimai 61.vieta.

Pēc prologa un diviem sprintiem, kas visi norisinājās brīvajā stilā, vakar „Tour de ski” dalībnieki pirmo reizi sacentās distancē un arī klasiskajā stilā. Vairāki dalībnieki, no kuriem lielākā daļa bija sprinteri, uz startu neizgāja, jo tūres turpinājumā ir palikušas tikai distances un, cik nu varēja, pirmajās trijās dienās darbiņu viņi sprintā bija padarījuši un punktus nopelnījuši. Ja vīriem tūri neturpinājušo vidū nebija nekas ievērības cienīgs, jo neviens no 12 uz startu neizgājušiem nevarētu pretendēt pat uz labāko 20-nieku vai 30-nieku, tad dāmu konkurencē ļoti ievērojams „zaudējums”, jo no tūres izstājās viena no galvenajām favorītēm Marita Bjergena. Pēc izkrišanas ceturtdaļfinālā otrajā slidsoļa sprintā Bjergena Vecgada vakarā sajutās slikta, un, kā izrādās, ir saķērusi vīrusu. Viņa arī atzina, ka, ja jūties tā, ka nevar cīnīties pa uzvaru, tad nav vērts turpināt un tērēt spēkus, jo tad labāk simtprocentīgi koncentrēties uz Olimpiskajām spēlēm. Līdzīgi ar Bjergenu notikās arī 2007./2008.gada sezonas „Tour de ski”, kad nācās pārtraukt tūri. Līdz ar to cerības ir jāatliek uz nākamo gadu. Uzvara „Tour de ski” ir vienīgais, kas trūkst titulētajai slēpošanas karalienei.

Trešais posms – sprints brīvajā stilā, kas norisinājās Lencerhaidē (Šveicē), atšķīrās no Oberhofas sprinta. Pirmkārt, uzvarētāji bija citi, kā arī lielākā daļa finālistu bija pamainījušies, turklāt uzvaras izcīnīja kvalifikācijā labāko laiku uzrādītāji – norvēģiete Ingvilda Estberga un amerikānis Simeons Hamiltons. Ja Estberga Oberhofas sprintā bija trešā, tad Hamiltons Vācijas biatlona un slēpošanas kompleksā netika pat ceturtdaļfinālā, ierindojoties tikai 35.vietā. Dāmām abas reizes brīvā stila sprintos trijniekā iekļuva vāciete Denīze Hermane, kura šogad ir nedaudz progresējusi un visos šīs sezonas sprintos ir tikusi finālā. Tā kā vācietes panākums ir likumsakarīgs, bet vīriem divas trešās vietas sprintā izcīnījušā Martina Jonsruda Sunbī veikums gan ir pamatīgs pārsteigums, jo līdz šim viņš ir piedalījies tikai atsevišķos sprintos mini tūrēs un pāris reizes bijis trīsdesmitnieka beigās (Sunbī tomēr ir viena uzvara sprintā, pārspējot pat pašu Nortugu, tiesa, tas bija 2003.gada decembra beigās junioru sacensībās – aut.piez.). Vēl abos finālos tūres finālos startēja itālis Federiko Pelegrīno, kuram 2. un 4.vieta, bet Oberhofas uzvarētājs Kalle Halvarsons no Zviedrijas Šveicē palika pēdējais fināla sešiniekā.

Līdz ar Bjergenas izstāšanos izredzes uz uzvaru vēl vairāk palielinās Terēzei Juhaugai, kura šobrīd ir palikusi par vienīgo favorīti. Kaut arī Juhauga neuzvarēja 10km klasiskajā stilā ar masu startu, kā tas tika gaidīts, un šobrīd viņa atrodas ceturtajā vietā, no līderes Jakobsenas atpaliekot 45 sekundes, priekšā ir divas Juhaugas „kroņa” distances – 15km iedzīšana brīvajā stilā un, protams, pēdējais posms „Final climb” ar „rāpšanos” Alpe Cermis kalnā, kur līdz šim viņai līdzvērtīgu nav bijis. Atzinīgi vārdi jāvelta somietēm Kertu Niskanenai (1.vieta) un Aino Kaisai Sārinenai (4.vieta), kuras lieliski veica 10km klasikā, saglabājot vēl nelielu intrigu. Šobrīd atkal lieliskā formā ir 2007.gadā pasaules čempione sprintā Jakobsena, kurai pēdējās sezonas labākos rezultātus traucēja uzrādīt 2009.gada vasarā treniņā uz riteņa piedzīvotais kritiens un gūtā nopietnā trauma. Vienlīdz laba abos slēpošanas stilos un tuvu  trijniekam ir norvēģiete Heidi Venga. Dāmām faktiski uzvarētājas liktenim vajadzētu noskaidroties jau rīt pēc 15km iedzīšanas. Ja Jakobsenai rīt izdodas lieliski nostartēt un nepielaist tuvu Juhaugu, kas ir maz ticams, tad vēl kaut kāda intriga varētu saglabāties. Jāpiemin, ka sprintos lieliski startējusi un šobrīd otrajā vietā esošā Estberga tūri neturpinās un dosies uz mājām.

47178_G08_W01.jpg
Juhauga, Niskanena un Jakobsena. Foto: NordicFocus

Vīriešiem 35km garajam pārbraucienam rīt vēl nevajadzētu izšķirt tūres likteni, ja nu vienīgi kādu no favorītiem „atsijāt”. Vēl jau pastāv variants, ka Sunbī mēģina atkārtot Dario Kolonjas 2011. un 2012.gada„varoņdarbu” 35km iedzīšanā, kur vienatnē noturēja pārsvaru. Tiesa, toreiz Kolonjas pārsvars bija trīs reizes lielāks – ap pusotru minūti – nekā šobrīd Sunbī (2012.gadā Kolonjas tuvumā bija Nortugs, bet pirmajos kilometros „noplīsa” un ātri atkrita vairāk kā minūti aiz – aut.piez.). Nortugs izteicās, ka ir gatavs palīdzēt komandas biedram un bremzēs tempu iedzinēju grupiņā, kas atpaliek 30-40 sekunžu robežās un kurā būs arī Halvarsons, Harvejs un Černousovs. Šo grupu drīzumā vajadzētu panākt Poltoraņinam un Ļegkovam, kuru atpaliek no līdera attiecīgi 53 sekundes un minūti. Poltoraņins slidsoļa sprintos daudz „nerāvās”, pataupot spēkus masu startam klasikā, kurā uzvarēja. Kazaham šī ir trešā tūre un līdz šim pēdējā kalna posmā nav bijis starp labākajiem, līdz ar to viņa izredzes uz uzvaru netiek vērtētas augsti. Līdzīgi ir ar Hārveju. Šobrīd galvenie divi favorīti ir Sunbī ar Ļegkovu, kuru vidū var iejaukties šobrīd neprognozējamais Nortugs, kā arī Halvarsons ar Černousovu, kuri tīri pieklājīgus rezultātus ir uzrādījuši „kalnā rāpšanā”.

No igauņiem pēc pirmajām trijām dienām līderos bija Aivars Rehemā. Igauņu vecmeistars bija starp līderiem arī 15km klasikā ar masu startu, bet pēc 9km sāka strauji atkrist. Līdz ar to vadošo pozīciju no ziemeļu kaimiņiem ieņem Raido Rankels, kurš ir 52.vietā un no līdera atpaliek nepilnas trīs minūtes. Aiz viņa trīs vietas un deviņa sekundes ir Algo Kerps, bet pērn Priekuļos otro vietu ieguvušais Karels Tamjarvs atrodas vēl 7 sekundes aiz un ieņem 59.vietu, uzreiz priekšā Rehemā.


3 Komentāri

Rehemā beigās būs labākais no EST.

02 • 01 • 2014 / 18:08
šodien puikām sacensības būs diezgan interesantas, gribētos, lai Hārvijs uzvar, bet neticvās, ka izvilks

03 • 01 • 2014 / 11:12
Rehemā nestartēja šodien.

03 • 01 • 2014 / 16:03
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv