ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 5°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

10 • 10 • 2011

Latvija rīkos pasaules kausa posmu skrituļslalomā

Pagājušajās brīvdienās oficiāli ir kļuvis zināms, ka nākošā gadā jūlija vidū Latvijā norisināsies Pasaules kausa posms skrituļslalomā. Līdz šim pie mums ir notikuši Eiropas kausa posmi, bet Pasaules kauss skrituļslalomā būs pirmo reizi. Sacensības notiks Lorupes gravā Siguldā.

Pirms dažām dienām Starptautiskā skrituļslaloma komiteja ir publicējusi nākamā gada Pasaules kausa kalendāru, kurā ir ietverta arī Latvija. Jau kādu laiciņu iepriekš mūsu valsts bija iekļauta pasaules kausa posmu organizētāju vidū, bet šobrīd tas ir oficiāli apstiprināts. 2007. un 2008.gadā, pateicoties skrituļslaloma federācijai, SK „Pantera” un Smiltenes domes atbalstam, Latvijā notika Eiropas kauss skrituļslalomā, taču nākošā gada 14. un 15.jūlijā Siguldā Lorupes gravā norisināsies visaugstākā līmeņa sacensības skrituļslalomā. Šāda mēroga pasākuma atvešanā uz Latviju liels nopelns ir mūsu Skrituļslaloma federācijai un Janai Zvejniecei, kā arī klubam „Pantera” un Sandrai Melderei. Arī Siguldas novada domes atbalsts ir bijis svarīgs. 2012.gada sezonā pavisam kopā ir paredzēti seši Pasaules kausa posmi, kas neskaitot mūsu valsti, notiks arī Itālijā, Vācijā (3 posmi), un Čehijā (1 posmi).
Pasaules čempionāts skrituļslalomā notiks Vācijā no 16.-19.08.2012.

Skrituļslaloms ir salīdzinoši jauns sporta veids. Tajā tāpat kā kalnu slēpošanā ir jāveic slaloma trase pa kalnu uz leju, bet kā jau pēc nosaukuma var saprast, tad slēpju vietā tiek izmantotas skrituļslidas, un, protams, viss notiek uz asfalta. Izbraucamo vārtu skaits svārstās no 36 līdz 60. Sportisti, traucoties lejā, var sasniegt ātrumu līdz 40 km stundā. Vairāki kalnu slēpotāji skrituļslalomu izmanto kā vienu no treniņa veidiem vasaras sezonā, taču ir arī tādi, kas specializējas tikai uz skrituļslalomu. Latvieši ar skrituļslalomu nodarbojas vairāk nekā 10 gadus. Jau tālajā 1998. gadā, vasaras periodā, ar skrituļslalomu sāka nodarboties SK ,,Merkurs” sportisti Biķernieku trasē, bet SK ,,Pantera” Siguldā Raiņa parkā pa nelielu asfaltētu nogāzi. Trases atzīmēšanai tika izmantoti gan nelieli akmentiņi, gan dažādi krāsaini konusi. Laikam ejot, krājās pieredze un zināšanas, pilnveidojās materiāli, tehniskā bāze. SK ,,Merkurs” bija pirmais klubs Latvijā, kas iegādājās skrituļslaloma pamatnes un vasaras slaloma vārtus. Un tad jau šis sporta veids uzņēma apgriezienus. Latvijā, tika rīkotas dažādas sacensības, kur dalībnieku skaits grozījās ap 100. Pateicoties Vitai Ikauniecei, sacensības tika rīkotas Talsos, Biķernieku trasē un pat Rīgas centrā pa Lāčplēša ielu. Pirmās starptautiskās sacensībās SK „Merkurs” sportisti debitēja 2002.gadā Maskavā, bet 2003. gadā kopā ar Merkurs sportistiem devās arī SK Pantera audzēkņi. Pēc tam sekoja virkne starptautisku sacensību Čehijā, Vācijā un Horvātijā. Kopš 2006.gada Latvijas sportistu uzvārdus regulāri var atrast oficiālos sacensību protokolos un ar katru gadu arvien augstākās pozīcijās.

Ar ļoti labiem un pat teicamiem rezultātiem šogad pasaules kausa posmos skrituļslalomā ir startējuši mūsu kalnu slēpotāji, galvenokārt no klubiem „Virsotne” un „Pantera”. Meitenēm Madara Meldere ir spējusi iekļūt labāko desmitniekā, bet viņas māsa Ieva - labāko divdesmitniekā. Savukārt vīru konkurencē labākos rezultātus sasnieguši brāļi Zvejnieki – Kristaps un Miks, turklāt vecākais brālis Kristaps izcīnījis pat divas uzvaras.

Skituļslaloms strauji attīstās visā pasaulē un sevišķi Āzijā, kur lielākie entuziasti ir Japānā un Indijā, un tie šo valstu pārstāvjus kopā ar vāciešiem, itāļiem, čehiem, krieviem, slovākiem, šveiciešiem, austriešiem un pašmāju labākajiem skrituļslaomistiem mēs nākamajā gadā redzēsim pasaules kausa posmā Siguldā.

4 Komentāri

Slēpošanas aprindas Latvijā uzņem apgriezienus:) Skrituļslalomā PK ir reāli noorganziēt. Vabrūt izdosies arī FIS mačus slalomā ziemā. Lai veicas organizētājiem!
rollex
11 • 10 • 2011 / 00:20
Paldies Latvijas Slēpošanas savienībai par atbalstu un vienmēr precīzu un operatīvu informāciju!
12 • 10 • 2011 / 16:34
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv