ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

21 • 01 • 2020

Skilluminati prezentēs savu jauno filmu "ODA"

EVENT COVER.jpg

2020. gada 31. janvārī kinoteātrī "Forum Cinemas" Rīgā, notiks "Skiluminati filmas" "ODA" pirmizrādē.

Latviešu filmu veidotāju komanda Skilluminati ("Manifesto" 2012, "SKLMNTI" 2013)  pēc sešu gadu pārtraukuma atgriežas ar jaunu stāstu. Galvenais varonis (Pauls Iklāvs) atspoguļo notikumus, ar kuriem jāsaskaras slēpotājiem piedzīvojumu meklējumos, pārvarot sabiedrībā noteiktās robežas un stereotipus. Filma ir savdabīgs žanru sajaukums, kas ļauj saplūst realitātes un fantastikas robežām.

Režisori; no kreisās Ernests Cerbulis un Edvards Lansmanis. Fotogrāfs Alberts Viegliņš
Režisori; Ernests Cerbulis un Edvards Lansmanis
Foto; Alberts Viegliņš

Slēpes kalpo cilvēkam jau kopš leduslaikmeta, bet to nozīme ir mainījusies atbilstoši globāliem un cilvēka radītiem apstākļiem. Autori turpina šīs pēctecības ideju un noved to līdz galējībai – slēpošanai pilsētas ielās. Tā nav dokumentāla filma. Filma veidota 20. un 30. gadu Mountaineering, jeb Alpīnisma un Art-house žanriem raksturīgajā manierē un pieskaņota filmas veidotāju rokrakstam. Tā ir noslēpumaina, turpina autoriem raksturīgo stilistiku un neatklājas skatītājam līdz pat tās beigām.

 cirks_sk-10.jpg
Slēpotājs; Emīls Ozoliņš
Foto; Kaspars Alksnis

Oda ir dzejas forma, kuras pirmsākumi meklējami Senajā Grieķijā. Tajā izteikti cēli uzskati nopietnā un dažreiz satīriskā tonī, lai izpētītu svarīgas tēmas un novērojumus. Oda klasiski tika veltīta kādam notikumam vai varonim. Filmā, oda ir veltījums visam tam, ko galvenais varonis, kuru atveido Valmieras drāmas teātra aktieris Pauls Iklāvs, izdzīvo pārdomu procesā par un ap slēpošanu un apstākļiem, kas to ietekmē.

photo5_alberts vieglins_(attela_pauls iklavs).jpg

Aktieris; Pauls Iklāvs
Foto; Alberts Viegliņš

Filmā dominē divas galvenās darbības vides. Viena no tām ir telpa, kurā mitinās galvenais varonis, bet otra, Guerrilla filmmaking, jeb Partizānu kino manierē filmēta vairāk kā 50 dažādās lokācijās Latvijā un Igaunijā, kurās tiek izpildīti ekstrēmi triki un performances ar slēpēm. Īpašu sarežģītību šīs daļas filmēšanā rada fakts, ka tā notiek paaugstināta riska apstākļos tādēļ filmēšanas plānošanā jāiegulda daudz laika un operatoriem ir jābūt radošiem un nekļūdīgiem, lai notvertu emocijas un notikumus ar pirmo reizi, jo otrās reizes var nebūt, ja iztraucē garāmgājēji, apsardze vai policija.

photo6_kaspars alksnis_ (attela emils ozolins).jpg

Slēpotājs; Emīls Ozoliņš
Foto; Kaspars Alksnis

Filma ir angļu valodā ar subtitriem latviešu, krievu un angļu valodā. Kopējais filmas garums ir viena stunda.

Turpinājumā filmu plānots demonstrēt gan regulāros seansos Rīgas lielākajos kinoteātros, gan izbraukumu filmas tūrē tādās pilsētās kā: Cēsis, Valmiera, Liepāja, Kauņa, Viļņa, Tallina, Tartu, Helsinki, Hemsedāle, Sanktpēterburga, Soči un citur. Filmu paredzēts pieteikts gan vietējiem, gan starptautiskajiem festivāliem.

Producenti: Biedrība “SKLMNTI”
Režisori: Ernests Cerbulis, Edvards Lansmanis
Galvenajā  lomā: Pauls Iklāvs 
Filmu angļu valodā ierunājis: Artūrs Tols
Piedalās: Pauls Iklāvs, Emīls Ozoliņš, Einārs Lansmanis, Kaspars Ozoliņš, Ernests Cerbulis, Edvards Lansmanis, Reinis Stabiņš, Anete Krasovska         

Autoru iepriekšējā filma “SKLMNTI” plaši novērtēta starptautiskajā slēpošanas filmu festivālā IF3 (International Freeski film festival) Monreālā, Kanādā, 2013. gadā, saņemot 2 nominācijas amatieru kategorijā, kā labākā filma un labākā kinematogrāfija. Filma tika nominēta žūrijas simpātiju balvai un arīdzan saņēma balvu amatieru kategorijā par labāko montāžu. Latvijā “SKLMNTI” izrādīta kā atklāšanas filma 2014. gadā filmu festivālā ROJAL.

Filmas producenti, Biedrība “SKMNTI”, ir bezpeļņas organizācija, kura ar filmu veidošanu Latvijā popularizē freestyle slēpošanu. Biedrība organizē bērnu un jauniešu treniņus “SKLMNTI freeski skolā”, kā arī organizē sacensības sadarbībā ar Latvijas Slēpošanas federāciju. Filma, galvenokārt, finansēta no biedrības līdzekļiem, kā arī saņemts neatsverams tehniskais atbalsts no sadarbības partneriem. Visi filmas ienākumi tiks ieguldīti Latvijas freestyle slēpošanas attīstībā.

Ar Skilluminati variet iepazīties šeit:

Facebook @sklmnti
Instagram https://www.instagram.com/sklmnti/
Vimeo  https://vimeo.com/sklmnti  

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Ģenerālsponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv