ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 12°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

14 • 06 • 2012

Mērķis nav mainījies

Saistītā informācija

Latvijas Slēpošanas savienības sezonas noslēguma pasākumā klāt bija arī mūsu valsts labākais snovbordkrosa braucējs, cēsnieks Toms Vasins.

Pie balvas gan viņš netika, jo Latvijā snovbordkrosa čempionāts šajā sezonā nenotika, bet Eiropas un pasaules trasē citi latviešu braucēji startē ļoti reti, tāpēc sportistu rangs visai nosacīts.

Sportists stāsta, ka aizvadītā sezona nav bijusi tik veiksmīga kā iepriekšējā, kad Eiropas kausa kopvērtējumā izcīnīta devītā vieta. Šogad 22.

“Sniegumu ietekmēja vairāki apstākļi. Pirmām kārtām traumas. Iepriekšējā sezonā tika traumēta mugura, kas traucēja pilnvērtīgi aizvadīt šo sezonu. No pārslodzes nedaudz cieta celis. Bet tāds nu šis sporta veids ir. Tikai no malas liekas, ka viss vienkārši. Tagad veseļojos, lai labāk varētu sagatavoties nākamajai sezonai,” stāsta T. Vasins.

Sezonas labākais starts bija Norvēģijā, kur Toms pirmajā dienā iekļuva finālā, izcīnot 4.vietu, kas ir otrs augstākais sasniegums viņa sportiskajā karjerā. Aizvadītajā sezonā lielākā uzmanība tika pievērsta Eiropas kausa izcīņai, startējis tikai divos Pasaules kausa izcīņas posmos.

Rezultātus ietekmējis arī ziemas trūkums Latvijā, jo nevarēja trenēties savā trasē, kā arī nepietiekamais finansējums, kas neļāva braukt trenēties citviet Eiropā. T. Vasins stāsta, ka šogad uz pirmajiem mačiem devies gandrīz bez treniņiem: “Iepriekšējās ziemās, kad arī Ozolkalnā bija trase, treniņiem varēju veltīt daudz vairāk laika. Aizvadītajā ziemā trases nebija, tāpēc trenēties trasē sanāca tikai sacensību laikā. Kad dienu pirms pirmajiem startiem parunāju ar citiem sportistiem, sapratu, ka esmu pavisam neizdevīgā pozīcijā. Viņi jau mēnešiem bija dzīvojuši kalnos, trenējušies, man nācās atzīt, ka šī ir pirmā treniņu diena, bet nākamajā dienā jau sacensības. Tā sniega sajūta ir ļoti vajadzīga. Sezonas sākumā trūka tik nepieciešamā līdzsvara, jo nebiju pietiekami daudz stāvējis uz dēļa. Borderkrosā, tas ir ļoti svarīgi, jo liels ātrums, lieli lēcieni, trase nelīdzena, jābūt tai sajūtai un pārliecībai. Fizisko sagatavotību var uztrenēt Latvijā, bet braukšanas tehniku un sniega sajūtu var dabūt tikai kalnos. Tieši kalnos jātrenējas daudz, ja gribas būt labāko sportistu vidū.”

Neliels atspaids ir Latvijā pērn iegādātais slēpošanas un snovborda trenažieris “SKI Masters”, kas pirms sezonas ļauj nostiprināt vajadzīgās muskuļu grupas. Sportists apstiprina, ka sajūta ir ļoti līdzīga, kā braucot no kalna.

Kā zināms, Latvija jau dažus gadus ir Eiropas borderkrosa apritē, arī aizvadītajā ziemā Ozolkalnā bija plānoti pat divi Eiropas kausa posmi. Viss jau bija noorganizēts, diemžēl aukstums atnāca nedēļu par vēlu, pietrūka pavisam nedaudz, lai varētu sagatavot trasi. Tāpēc sacensības nācās atcelt.

“Pirms gada, kad te bija pirmais Eiropas kausa posms, pierādījām, ka varam būt līmenī, saņēmām tikai pozitīvas atsauksmes. Pirms dažiem gadiem likās pilnīgi nereāli, ka Latvijā var notikt sacensības šajā sporta veidā. Nācās ārzemniekiem pierādīt, ka varam tās sarīkot, kaut arī neesam kalnu zeme. Viņi brauca un jautāja, vai pareizi atbraukuši, jo kalnu taču te nav. Taču pēc mačiem viņu viedoklis krasi mainījās. Dalībnieku skaits šogad varēja būt krietni lielāks, diemžēl laika apstākļus ietekmēt nevaram,” norāda T. Vasins.

Eiropas kausa posmā, kas Cēsīs notika pirms gada, Tomam tā arī nesanāca savu līdzjutēju priekšā parādīt gaidīto sniegumu, nevienā no dienām neiekļuva finālā, lai gan kvalifikācijā viņš uzrādīja pārliecinoši labāko laiku. Viņš atzīst, ka starts savā trasē tomēr uzliek zīmogu: “Gribas parādīt sevi iespējami labāk, jo skatīties atnākuši visi savējie. Diemžēl sanāca, kā sanāca. Pirmajā dienā cits sportists nokrita priekšā, tā viss beidzās, otrajā – pats iebraucu mīkstā sniegā un nokritu.

Snovbordkrosā tikai kvalifikācija atkarīga no paša, izslēgšanas braucienos, kad trasē dodas uzreiz četri sportisti, daudz kas atkarīgs no situācijas. Protams, ja brauc visiem pa priekšu, viss kārtībā, bet ja nākas cīnīties par vietu, jābūt gatavam uz visu. Pirms iešanas uz starta var izdomāt trajektorijas, bet situācijas var mainīties momentā, tāpēc lēmumi jāpieņem zibenīgi, vadoties pēc citiem braucējiem, pēc situācijas trasē.”

Nākamā sezona būs ļoti svarīga, jo tā būs pirmsolimpiskā. Sportists norāda, ka viņa mērķis joprojām ir startēt Soču olimpiskajās spēlēs, kas notiks 2014.gadā. Nākamajā sezonā sāksies atlase, jācenšas to paveikt iespējami ātrāk, neatliekot uz pēdējo brīdi. Protams, arī konkurenti nesnauž, jo katrs grib iekļūt to vidū, kuri varēs izmēģināt olimpisko Soču trasi. Jāatgādina, ka šajā sporta veidā Latvijai pārstāvniecība Olimpiskajās spēlēs vēl nav bijusi. Pirms iepriekšējām spēlēm Vankūverā Tomam pietrūka pavisam nedaudz, lai izpildītu kvalifikāciju, tāpēc ceram, ka šoreiz izdosies.

“Eju uz šo mērķi, lai gan nezinu, kā būs ar finansēm. Gatavs sezonai būšu, bet ne viss atkarīgs tikai no manis,” atzīst T. Vasins.


Autors: Jānis Gabrāns
Datums: 01.06.2012
Izdevums: Druva
Rubrika: Sports

DSC_3051.JPG
Toms Vasins Latvijas olimpiādē. Foto: LOK / D.Caune

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Ģenerālsponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv