ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 4°C
Vējš: 1m/s

Jaunumi

13 • 06 • 2012

Latvijas Snovborda frīstaila izlases pirmās sezonas apskats

Latvijas snovborda frīstaila izlase ir veiksmīgi aizvadījusi savu pirmo sezonu trenera Ināra Bīrmaņa vadībā. Frīstaila izlases dalībnieki - Toms Petrusevičs un Artūrs Cukunde – šosezon startēja sloupstaila disciplīnā.

Frīstaila izlases rezultāti 2011./2012. sezonā:
Artūrs Cukunde - 18., 8., 19. vieta EK posmos
Toms Petrusevičs - 20., 27., 7. vieta EK posmos

Izlases kandidātu rezultāti:
Jakovs Prokofjevs – 64., 48., 50. vieta EK posmos
Artūrs Vasarājs – 70., 50., 49. vieta EK posmos
Markuss Brieze – 64., 49., 59. vieta EK posmos

Inārs Bīrmanis, Latvijas Snovborda frīstaila izlases treneris:
„Gan Tomam Petrusevičam, gan Artūram Cukundem izdevās iekļūt labāko 10-niekā Eiropas Kausa posmos (attiecīgi 7. un 8. vieta). Abiem sportistiem šī bija pirmā starptautiskā sacensību sezona un pirmā nopietnā starptautiskā pieredze. Kopumā šajā sezonā izdevās startēt 4 Eiropas Kausa posmos (tā ir tikai puse no visiem posmiem) un gūt pārliecību par saviem spēkiem. Katram no sportistiem izdevās pārvarēt kvalifikācijas barjeru kā otram labākajam, kas iezīmē mūsu izlases nākotnes potenciālu. EK kopvērtējumā Artūrs ierindojās 31. vietā, bet Toms - 34. vietā sloupstaila disciplīnā.
Sloupstails Starptautiskajā Slēpošanas Federācijā (FIS) ir jauna disciplīna, tāpēc paies vēl viena sezona, kamēr izstrādāsies precīzāks sacensību formāts - bieži vien sacensības Eiropā aprobežojas ar lēcienu elementiem, ļoti maz iekļaujot slaidu elementus. Aizvadītajā sezonā tikai pēdējais EK posms Francijā, kurā piedalījās izlases sportisti, bija ar izteikti daudziem lēcienu un slaidu elementiem.

Sezonu iesākām ar treniņnometni Rukā, Somijā, kur daudz strādājām pie tehnikas, vēršot uzmanību katram individuāli, gan pieslīpējot lēcienu tehniku uz lielajiem kikeriem (tramplīniem), jo Latvijā sportistiem sanāk lēkt pa krietni mazākiem tramplīniem, nekā tie ir starptautiskās sacensībās. Artūrs Cukunde visātrāk pielāgojās un iejutās sacensību gaisotnē, un jau trešajās sacensībās iekļuva labāko 10-niekā, bet Toms tikai sezonas beigās pielāgojās EK tramplīnu formai un sezonas izskaņā izcīnīja 7. vietu.
Ļoti žēl, ka sezonas izskaņā neizdevās piedalīties Pasaules Junioru Čempionātā, jo šis bija pēdējais gads, kad abi sportisti vēl varēja tajā piedalīties.
Sezonas starplaikā aizvadījām arī treniņnometni Ventspilī, ko izdevās noorganizēt pateicoties Ventspils Olimpiskā centra atbalstam. Kopā ar izlasi aktīvi trenējās jaunie sportisti - Artūrs Vasarājs, Nauris Putenis, Gustavs Pētersīlis, Markuss Brieze, Jakovs Prokofjevs, Emīls Kaupers un Edgars Kaupers. Daļa izlases kandidātu šosezon piedalījās pirmajos EK posmos un guva savu pirmo starptautisko pieredzi. Artūrs Vasarājs, Markuss Brieze un Jakovs Prokofjevs noteikti būs labs papildinājums izlasei nākotnē. Jāatzīmē gan, ka dažādu iemeslu dēļ daļa jauno braucēju - Nauris Putenis, Gustavs Pētersīlis, Emīls Kaupers un pārējie - vēl nepaguva sevi parādīt starptautiskajā arēnā.

Ir aizvadīta pirmā snovborda frīstaila sezona, esam pašā sākumposmā priekšā vēl ir daudz darba un labākos rezultātus noteikti sagaidīsim pēc ilgāka laika.  Taču ar nopietnu treniņdarbu un attieksmi var panākt ātrāku progresu, ko ceru sagaidīt no abiem izlases līderiem Toma un Artūra.

Ir interesanti strādāt, jo katrs sportists ir atšķirīgs, ar savu stilu. Priekšā vēl daudz, ko uzlabot. Artūram vairāk padodas lēcienu elementi un vieglāk koncentrēties izpildot sarežģītākus lēcienus, ja to trases nobraucienā ir mazāk. Piemēram, kā Austrijas EK posmā, kur izdevās izcīnīt 8. vietu. Savukārt Toma priekšrocība ir slaidu elementi, pēdējā Francijas EK posmā to bija salīdzinoši daudz, kas deva iespēju parādīt vairāk braucēja prasmju dažādību un rezultātā tika izcīnīta 7. vieta.

Mērķis – Soču Olimpiskās spēles

Snovborda sloupstaila disciplīna pirmo reizi iekļauta 2014. gada Soču Ziemas Olimpisko spēļu programmā un arī Latvijas sportistiem ir iespēja kvalificēties, uzrādot labus rezultātus 2012./2013. gada sezonā. Gan Toms, gan Artūrs ir ieguvuši FIS punktus, kas viņiem ļauj piedalīties Pasaules Kausa posmos nākamajā sezonā.

Inārs Bīrmanis: „Mūsu mērķis ir kvalificēties dalībai Ziemas Olimpiskajās spēlēs Sočos 2014. gadā, plānojam nopietni gatavoties nākošajai sezonai. Jācer, ka būs pietiekams finansiālais nodrošinājums, lai nākošajā sezonā varētu piedalīties visos PK posmos Eiropā, gan sloupstaila, gan Big Air disciplīnās.”

Arturs Cukunde_infoski.jpg
Artūrs Cukunde

Toms Petrusevics_infoski.JPG
Toms Petrusevičs

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Ģenerālsponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv