ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 1m/s

Jaunumi

18 • 01 • 2011

Sony Ericsson snovparkā noslēdzies Latvijas kauss

Pagājušās brīvdienās Žagarkalnā Sony Ericsson snovparkā veiksmīgi aizvadīts Latvijas kausa pirmais posms frīstaila slēpošanā un snovbordā, Slopestyle un Big air disciplīnās. Sestdien slopstaila disciplīnā snoveriem dominēja Latvijas pārstāvji, bet frīskieriem igauņi, savukārt svētdien Big Air disciplīnā gan frīskieriem, gan snoveriem lielākais godalgu loms tika ziemeļu kaimiņiem, kas otrajā dienā bija ieradušies ar saviem Top sportistiem.

Pagājušajās brīvdienās, paralēli Priekuļos notiekošajam Latvijas čempionātam un FIS sacensībām distanču slēpošanā, turpat netālajā Žagarkalnā norisinājās vēl viens svarīgs notikums ziemas sportu dzīvē – Latvijas Slēpošanas savienības organizētais Latvijas kauss frīstaila slēpošanā un snovbordā, Slopestyle un Big air disciplīnās, kas kopā pulcēja ap 70 dalībnieku, kas norāda uz to, ka šis sporta veids kļūst arvien populārāks un iecienītāks jauniešu vidū. Tā kā paralēli sacensībām bija iespējas arī vienkārši paslēpot pa kalnu, sacensību dalībnieku elpu aizraujošos trikus vēroja vairāki desmiti skatītāju. Atmosfēra bija lieliska, un par to parūpējās „Red Bull”, kas spēlēja mūziku un dalīja enerģijas dzērienus dalībniekiem, kā arī sacensību galvenais kurators Einārs Lansmanis, kas klātesošos izklaidēja ar interesantiem komentāriem. 

Sestdien Slopstaila disciplīnā, kuru atbalstīja „Burusports”, snovbordistiem triumfēja tikai latvieši – Ieva Vīksne (sieviešu grupā), Nauris Putenis (jauniešiem), kas tikai par diviem punktiem apsteidza Eduardu Dūmiņu, bet vīru grupā nepārspēts palika Artūrs Cukunde. Frīskieriem jauniešu grupā uzvarēja talantīgais un daudzsološais Emīls Ozoliņš, kas ir labs piemērs citiem padsmitniekiem, lai pievērstos šai ziemas sporta disciplīna. Savukārt vīriešu grupā par mūsējiem Edvardu Lansmani un Edgaru Krūmiņu nedaudz veiksmīgāks izrādījās igaunis Olivers Tīrmā (Oliver Tiirmaa). Taču vislielākā uzmanība šoreiz tika pievērsta jauniešu grupai meitenēm, jo tajā kā vienīgā dalībniece startēja ļoti populārā igauniete Kellija Sildaru (Kelly Sildaru), kurai ir tikai 9 gadi, bet jau ir sasniegusi augstu līmeni. Ir ļoti iedvesmojuši vērot igauņu brīnumbērna sniegumu, tajā pašā laikā apbrīnojot, ka kaut ko tādu var izdarīt deviņgadīgs bērns. Viņas trikus ir iespējams apskatīt You tubā, ko jau tūkstošiem cilvēku regulāri dara. Jācer, ka no tā iedvesmosies arī vairākas mūsu jaunietes, jo pagaidām vēl ļoti kūtri aug dalībnieču skaits jauniešu grupā meitenēm. 

Svētdien snoveri un frīskieri sacentās Big Air disciplīnā, kuru atbalstīja „Gandrs”. Frīskieriem jauniešu grupās uzvara vienīgajiem dalībniekiem Ozoliņam un Sildaru, tāpat kā Madarai Miezei sieviešu un NaurimPutenim jauniešu grupās snovbordistiem. Vislielākā konkurence bija vīriešu grupā frīskieriem un snoveriem, kur savu pārākumu nodemonstrēja paši labākie igauņi, kas bija ieradušies uz otro dienu. Frīskieriem visu goda pjedestālu aizņēma estiņi. Uzvarēja Ots Karsons (Ott Karson), bet labākais no mūsējiem – Reinis Stabiņš – palika ceturtajā vietā, ko varētu uzskatīt par vienīgo šo sacensību pārsteigumu, jo bija mērķēts augstāk. Piektajā vietā ierindojās Edvards Lansmanis, kas bija labākais no mūsējiem pirmajā dienā. Reinis sestdien nestartēja, jo pēc slimības vēl nejūtas pilnībā gatavs startēt abas dienas. 

Vērojot sacensības, varēja secināt, ka sportistu līmenis ir audzis – ir attīstījušies triki, tie kļuvuši kvalitatīvāki. Iezīmējas tendence esošos trikus noslīpēt, izpildīt augstākā kvalitātē, nevis mēģināt izcelties tikai ar jauniem trikiem, nedomājot par to kvalitāti. Šajā ziņā vienisprātis bija mūsu līdzvērtīgie konkurenti igauņi, ar kuriem ir izveidojusies cieša sadarbība. Diemžēl šo procesu „bremzē” lietuvieši, kas latviešiem un igauņiem atpaliek informācijas ziņā, līdz ar to arī līmenis tur krietni zemāks. Ar humoru var teikt, ka leišiem varbūt pietiek ar tiem trikiem, kādus basketbolisti (lietuviešu sporta veids Nr.1) rāda, taisot „slamdankus”, kurus, protams, nevar salīdzināt ar notiekošo slopstailā un Big Air. Ļoti iespējams, ka drīzumā varētu kas mainīties, jo tiekot meklēti kontakti, lai attīstībā iesaistītu arī dienvidu kaimiņus.

Veiksmīgi tika izveidots tiesāšanas formāts, nodrošinot katrā disciplīnā savu tiesnešu brigādi – pa trim tiesnešiem katrā disciplīnā. Tiesnešu vidū bija arī viens no sacensību organizatoriem Jānis Jansons no „Baltic Snowpark agnecy”, kas gādā par snovparka sagatavošanu un atjaunošanu. Līdz ar to pozitīvā gaisotnē Latvijas kausa pirmais posms ir aizvadīts. Par pasākuma augsto līmeni liecina arī „Red Bull” klātbūtne, kam ir lielu starptautisku pasākumu pieredze. Un pasākuma sekmīgā norise nebūtu iespējama bez sponsoru atbalsta, kur liels paldies pienākas Sony Ericsson snovparkam, „Baltics Snowpark agnecy”, „Burusports”, „Gandrs”. Februāra beigās turpat Žagarkalnā Sony Ericsson snovparkā norisināsies Latvijas kausa otrais posms, pēc kura tad varēs noteikt šīs sezonas labākos snoverus un frīskierus slopstaila un Big Air disciplīnās Latvijā. 

Detalizētāki rezultāti

2 Komentāri

Forši, ka beidzot ir arī raksts ielikts.
Ski
18 • 01 • 2011 / 15:10
forši gan, ka snowbords uzņem apgriezienus. cerams, ka tik viss sniegs tagad nenokusīs:)))
patriots
19 • 01 • 2011 / 10:31
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Ģenerālsponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv