ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 5°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

24 • 11 • 2017

Bāze, kas jāpapildina

Phjončhanā latviešu uz slēpēm būs mazāk nekā Sočos. Toties, iespējams, ka pirmo reizi mums Latvijas krāsām nāksies sekot visās kalnu slēpošanas disciplīnās. Turklāt varbūt beidzot startēsim arī snovbordā.

Kalnu slēpotāju atlasei kopš 2016. gada 1. jūlija tiek veidots īpašs olimpiskais reitings, kas atšķiras no klasiskās FIS ranga listes. Tajā tiek vērtēti pieci labākie starti divās disciplīnās. Piemēram, Kristapam Zvejniekam, kas novembra vidū ieņēma 635. vietu, — slalomā un kombinācijā. Mūsu līderei Leldei Gasūnai (614. vieta) un visiem pārējiem — slalomā un milzu slalomā. Saraksts ir kopējs gan dāmām, gan kungiem. Tam šobrīd ir četri līderi — Mikaela Šifrina, Ilka Stuheča, Kjetils Jansrūds un Marsels Hiršhers.

Ja esi 320 labāko skaitā, nav bažu. Tiesa, vienu valsti ļauts pārstāvēt ne vairāk par 22 kalnu slēpotājiem, turklāt ne vairāk par 14 sievietēm un tikpat vīriešiem. Ne visas stiprās nācijas vēlas pilnībā aizpildīt izcīnītās vietas. Te mums rodas papildu iespējas. 21. janvārī reitingam pavelk svītru, līdz 25. janvārim parādās rezerves vietas, 26. janvārī jāapstiprina olimpiešu saraksts.

“Lai būtu pārstāvēti ar pieciem sportistiem kā Sočos, kādam mūsējam stabili jācīnās Pasaules kausa izcīņas labāko trīsdesmitniekā,” jauno atlases principu stingrību raksturo kalnu slēpotāju galvenais treneris Dinārs Drošs. Izpildīt tā dēvēto bāzes kvotu, kas spēlēs ļauj startēt vienai dāmai un vienam kungam, mums nav nekādu problēmu. Tehniskajās disciplīnās šim nolūkam jānokļūst zem 140 FIS punktu barjeras. Mūsu līderiem to ir pat mazāk par 20. Leldei Gasūnai slalomā — 18,66, milzu slalomā — 20,28, Kristapam Zvejniekam slalomā — 17,34, milzu slalomā — 23,75, supergigantā — 33,25, kombinācijā — 42,70, nobraucienā — 62,26. Ļoti iespējams, ka viņš Phjončhanā startēs visās kalnu slēpošanas disciplīnās, akcentējot kombināciju, kurā pērn kļuva par universiādes čempionu.

Mūsējie cer izcīnīt vēl kādu vietu. Globālajā listē nākamās vietas ieņem Agnese Āboltiņa, Liene Bondare, Miks Zvejnieks, Evelīna Gasūna un Žaks Gedra. Visiem atmiņā, protams, Leldes Gasūnas pērnziem izcīnītā 22. vieta Pasaules kausa izcīņā slalomā. Tomēr situāciju rangā vieglāk uzlabot, startējot pareizi izvēlētās FIS sacensībās, kurās pie labiem punktiem tikt vieglāk. Evelīnai, kas pērno sezonu gandrīz pilnībā izlaida traumas dēļ, tagad nepieciešami pa pieciem labiem startiem divās disciplīnās. Grūti, bet ne neiespējami.

Nav šaubu, ka Latvija ar vienu dāmu un vienu kungu būs pārstāvēta arī distanču slēpošanā, kurā šādam nolūkam jātiek zem 300 FIS punktu atzīmes. Tas dod tiesības startēt sprintā, kas Phjončhanā notiks klasiskajā stilā, un brīvajā stilā slēpot 10 km sievietēm, 15 km — vīriešiem. Uz šo iespēju pretendē septiņpadsmitgadīgā Patrīcija Eiduka, Inga Paškovska un Anda Muižniece. Vīriešu konkurencē līderim Indulim Bikšem olimpiskajā reitingā ir labāka situācija — 68,79 punkti distancē, 116,98 — sprintā. Viņš var cerēt uz iespēju Phjončhanā startēt visās disciplīnās, tāpat kā to Sočos spēja Arvis Liepiņš. Olimpiskas cerības lolo arī Raimo Vīgants. Teorētiski iespējams spēlēm kvalificēties arī trijatā.

Jau kopš 2006. gada uz olimpiskajām spēlēm tēmē mūsu snovbordisti. Iespējams, ka beidzot trāpīs. Phjončhanas snovborda parkā demonstrēt savu prasmi sloupstailā un bigeirā labas izredzes ir Tomam Petrusevičam, kas jau vairākkārt spējis iekļūt PK labāko trīsdesmitniekā. Novembra vidū olimpiskās kvalifikācijas rangā viņš atradās 47. pozīcijā, spēlēm kvalificēsies 40. Par šīm tiesībām Tomam jācīnās PK posmos novembra beigās Ķīnā, decembrī Vācijā un ASV, janvārī ASV un Šveicē.

Slalomā olimpiskās kvalifikācijas sacensībās piedalās arī Paula Anna Vītola.

Autors: Dainis Caune, www.sporto.lv

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv