ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 14°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

03 • 05 • 2016

Atskats uz aizvadīto kalnu slēpošanas sezonu

Nu jau vairāk, kā nedēļu Latvijas izlases sportisti ir atgriezušies mājās no pēdējām sezonas sacensībām. Šī sezona Latvijas kalnu slēpotājiem ir izvērtusies diezgan veiksmīga. Vairāki sportisti sasnieguši labus panākumus un uzlabojuši savus rezultātus FIS punktu izteiksmē. Svarīgākos no tiem mēģināsim aplūkot šī raksta turpinājumā.

Kristapa Zvejnieka vēsturiskais panākums – PK TOP30

Latvijas kalnu slēpošanas izlases līderis Kristaps Zvejnieks šajā sezonā sasniedza Latvijai vēsturisku panākumu. Viņš kļuva par pirmo latvieti, kas neatkarīgas Latvijas laikā izcīnījis vietu kāda Pasaules Kausa posma pirmajā trīsdesmitniekā. 6. janvārī, Itālijas kalnu kūrortā notikušajā PK posmā, Kristaps pēc lieliska pirmā brauciena bija 27. vietā, kas ļāva kvalificēties otrajam braucienam (kā zināms, PK otrajā braucienā startēt var tikai 1. brauciena 30 labākie). Pēc otrā brauciena Kristaps pakāpās vēl par vietu augstāk, un izcīnīja vienu no svarīgākajiem sasniegumiem savā karjerā. Kā pats Kristaps stāsta, šis sasniegums ļauj viņam ticēt, ka to ir iespējams izdarīt, un dod pārliecību par braukšanu. Garāku Kristapa Zvejnieka stāstīto par aizvadīto sezonu varat lasīt zemāk.

Divi Latvijas sportisti pasaules ranga simtniekā

Bez Kristapa, kurš pasaules ranga pirmajā simtniekā atrodas jau vairāk kā gadu, šosezon, pateicoties lieliskam sniegumam sezonas otrajā pusē pasaules ranga simtnieku izdevās sasniegt Leldei Gasūnai, kura pēdējo mēnešu laikā vairākkārtēji laboja savus punktu rekordus. Lieliskā sērija Leldei iesākās Japānā, kur Lelde startēja Tālo Austrumu kausa sacensībās. Japānā Lelde divreiz laboja savu rekordu slalomā, bet labāko rezultātu – 12,26 FIS punktus Leldei izdevās sasniegt Krievijas nacionālajā čempionātā, marta beigās. Šo sezonu Lelde noslēdz ar 13,13 punktiem FIS listē, kas viņai dod 87. vietu pasaules rangā.

Vairāki izlases sportisti uzlabo savu sniegumu

Gandrīz visiem Latvijas izlases sportistiem šīs sezonas laikā izdevās pārspēt savus iepriekšējos FIS punktu rekordus. Norvēģijā dzīvojošā Agnese Āboltiņa punktu rekordus uzstādīja trīs disciplīnās, kā arī vairākas reizes iekļuva trijniekā FIS sacensībās, un pat spēja izcīnīt uzvaras. Agnese par sezonu stāsta: “Šī sezona viennozīmīgi ir vērtējama kā ļoti laba. Trijās disciplīnās izdevās punktus uzlabot par aptuveni 20 punktiem, par ko man ir neizsakāms prieks. Sezonas sākumā arī nebiju ne gaidījusi, ne cerējusi, ka izdosies iebraukt Top3 FIS sacensībās, ņemot vērā lielo konkurenci Norvēģijas sacensībās. Kaut arī sezonas laikā bija arī daudzi kritumi, tomēr jāsaka, ka ar šīs sezonas sniegumu viennozīmīgi esmu apmierināta!”

Liene Bondare slalomā savu rekordu uzlaboja par aptuveni 10 punktiem, bet milzu slalomā par vairāk nekā 20. Arī Evelīnai Gasūnai par pāris punktiem izdevās uzlabot savu rezultātu slalomā. Pirmo gadu pie pieaugušajiem startējušā Žanete Gedra vairākas reizes sezonas laikā spēja parādīt labu sniegumu, un sezonu pabeidza ar 53,91 punktiem FIS listē slalomā. Sezona gan Žanetei noslēdzās februārī, kad tika traumēts celis.

Arī izlases puišiem izdevās uzlabot savu rezultātu FIS punktu izteiksmē. Žakam Gedram slalomā tas izdevās par nedaudz mazāk kā 30 punktiem, bet milzu slalomā par 20 punktiem. Par aptuveni 10 punktiem savu rezultātu uzlaboja arī Dāvis Zvejnieks un Elvis Opmanis.

Lielisks sezonas noslēgums M. Zvejniekam

Lai arī Mikam Zvejniekam vairākas sacensības šosezon neizdevās tik veiksmīgas, kā varētu būt, dažas izdevās, un ar tām Miks ir apmierināts. Divas reizes šosezon Mikam izdevās tikt zem 30 FIS punktiem slalomā, kas priekš Mika ir labs sasniegums. Kopā viņam tas izdevies tikai četras reizes. Šajā sezonā Miks arī izcīnīja uzvaru Baltijas Kausa kopvērtējumā. Sezonu Miks noslēdza ar ļoti labu panākumu. Pēdējā sacensību dienā uzvara un 4. vieta nobrauciena sacensībās Somijā, kur arī abas reizes tika iegūti labākie FIS punkti nobraucienā (74,50 un 77,97). Mika domas par aizvadīto sezona varat lasīt raksta apakšā.

Kristaps par aizvadīto sezonu

Grūti izteikties par sezonu pāris vārdos, tāpēc tā runa jau būtu garāka, bet galvenais ir tas, ka man nav iemeslu, lai būtu neapmierināts ar sezonu. Sezona ir bijusi ļoti laba, un esmu apmierināts ar daudziem sacensību rezultātiem. Kā galveno, protams, minot rezultātu Pasaules Kausā, dažus rezultātus Eiropas Kausā un izbraucienu uz Japānu. Rezultāti ir bijuši labi, un sajūtas uz sniega ar katru gadu paliek labākas, un pārliecība aug. Galveno pārliecību protams dod tas, ka beidzot esmu sapratis, ka iebraukt TOP30 ir iespējams, un šī pārliecība man nākotnei ir ļoti svarīga, jo vairākus gadus jau esmu braucis Pasaules Kausā un daudzas reizes ir bijis labs rezultāts tuvu TOP30. Iebraukšana tajā un saprašana, ka tas tiešam ir iespējams, dod pārliecību par braukšanu kopumā un ir neatsverama pieredze. Par pārējo sezonu runājot, ir bijušas daudzas sacensības, kurās ir bijuši labi rezultāti, un tikpat daudzas, kurās rezultātus esmu vēlējies labākus. Tā laikam ir tā kalnu slēpošanas specifika, ka ne vienmēr sanāk nobraukt kā vēlies, jo trases reti kad ir vienādas visiem sportistiem. Tas nav kā skriešanā, kad visiem ir vienādi apstākļi un skrējiena rezultāts ir tikai atkarīgs no tavam fiziskajam iespējam. Kalnu slēpošanā paralēli tam ir jārēķinās ar iepriekšējo sportistu iebraukto līniju trasē, bedrēm un daudziem citiem aspektiem, kas vienmēr ir mainīgi. Tieši tāpēc daudzi sportisti kalnu slēpošanā vienādu reižu skaitu nobrauc gan labas, gan sliktas sacensības sezonas ietvaros. Bet kā mans treneris Austrijā vairākas reizes ir teicis - sezonas ietvaros sportistam ir vajadzīgi 2 labi starti, kas tev dod 2 punktus, kuri nosaka kopējo FIS punktu skaitu. Lai arī cik smieklīgi tas izklausās, tā tas ir, jo lai arī zinu daudzus sportistu, kuri visu sezonu cīnās ar ne īpaši labiem rezultātiem, sezonas beigas viņi izbrauc 2 labus rezultātus un iegūst labus FIS punktus un labu vietu pasaules rangā. Mācība no šī būtu, ka nevajag sevi kritizēt par katrām sacensībām, kas nav sanākušas, bet skatīties uz sezonu kopumā. Manā gadījumā, šosezon esmu izbraucis 10,4 FIS punktus, kas tika iegūti no 8,4 un 12,4. Lai arī daudzi rezultāti nav bijuši šajā punktu līmenī, ir divi rezultāti, kas ir, tā kā ar šiem esmu apmierināts, un uz pārējiem rezultātiem sezonas ietvaros skatos kā uz labu mācību, kas mani novedusi pie šiem labajiem rezultātiem.

Lai arī noslēdzošais mēnesis ir bijis salīdzinoši grūts, jo sezonas laika mājās biju ļoti maz, un varbūt varētu saskaitīt 30 dienas kopš septembra beigām, bija grūti sevi motivēt braukt vel uz mēnesi prom, bet motivācija tik atrasta, un tas tika izdarīts. Tagad, kad sezona ir noslēgusies, jūtu, ka vajadzīgs laiks atpūtai, lai varu izvērtēt visu, kas šogad noticis. Lai arī noslēdzošais mēnesis nav bijis labākais, un sajūtas pēc tā nav pozitīvas, zinu, ka tas pāries, un no šīs sezonas atcerēšos tikai labos startus, kuri ir galvenie un visi starti, kas nav sanākuši, ir bijusi kā laba mācība, kas mani novedusi tur, kur esmu tagad. Uzskatu, ka labam sportistam svarīgāk ir mācīties no sliktiem startiem nākotnei, nekā visu laiku dzīvot ilūzijā, ka viss ir kartībā, jo augstu sasniegumu pamata ir daudzi brīži, kad jūti, ka vēl ir kas uzlabojams!

Miks par aizvadīto sezonu

2015./2016. gada kalnu slēpošanas sezona izvērtās diezgan grūta. Tam pamatā bija sliktā ziemas sezona, ziemai atnākot par vēlu un visu sezonu laika apstākļiem esot sliktiem. Visas sezonas garumā nācās mainīt savus plānus, jo sacensības tika atceltas, pārceltas visā Eiropā. Tas ļoti apgrūtināja organizēt treniņprocesu, kā arī doties uz sacensībām.

Tomēr, lai arī sezona psiholoģiski bija diezgan smaga, noteikti esmu progresējis, ieguvis pieredzi, kas noderēs nākošai sezonai! Aizvadītās sezonas grafiks ir vedis uz Skandināviju, konkrētāk, Somiju, kur arī šajā sezonā pārsvarā aizvadīju savas sacensības un treniņus. Sezonas sākumā biju ļoti neapmierināts ar sliktajiem laika apstākļiem, neparocīgo sniega kvalitāti, tas ir, mīkstu kalnu, tomēr vērtēju ļoti pozitīvi to, ka sezonas laikā spēju iemācīties nedomāt par ārējiem apstākļiem, kurus nevaru kontrolēt, bet koncentrēties tikai uz sevi, un to, kas man jādara un ko es protu darīt, tādēļ arī sezonas beigas izvērtās jau uz daudz pozitīvākas nots, tuvāk tam līmenim, kurā varu būt. Protams, atsevišķas sacensības no visas sezonas izdevās tiešām lieliskas, esmu ļoti apmierināts ar 1. vietu Baltijas kausa kopvērtējumā elites grupā, kā arī, protams, ar to kā noslēdzās mana sezona. 1. vieta nobrauciena sacensībās - tas bija liels pārsteigums man, tomēr liels prieks, jo tas ir lieliskākais veids, kā noslēgt sezonu un motivēt sevi cītīgi gatavoties nākamajai ziemai. Vasaras gatavošanās periodā mērķis ir nemainīgs - daudz un pārdomāti fiziskie treniņi, pietiekoši daudz dienas uz slēpēm, uz sniega, un protams, sakārtot psiholoģiskās lietas. Nākamā sezona noteikti atkal būs interesanta un panākumiem bagāta!

Edgars Beļakovs

22marts-apbalvoshana-107.jpg
Latvijas kalnu slēpošanas izlase, Pyha, FIN

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv