ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 13°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

04 • 10 • 2013

11. FIS Bērnu un jauniešu seminārs 2.10.2013.

Plats solis uz priekšu FIS ir sadarbības uzsākšana ar Pasaules Veselības Organizāciju, kura jau sadarbojas ar dažām starptautiskajām sporta veidu federācijām izceļot sporta nozīmi veselībā vispār. Dr. Timotijs Armstrongs no Pasaules Veselības Organizācijas. Pievērš uzmanību datiem par vispārējo veselības stāvokli pasaulē, tendencēm, nepieciešamajām darbībām. Pasaules Veselības organizācija uzsver sadarbības nozīmi ar sporta veidu federācijām sakarā ar to, ka noteicošs veselības faktors ir sportisku aktivitāšu esamība vai sliktākā gadījumā neesamība.
- Pasaules veselības organizācija  dibināta 1948. gadā. Organizācija ir ANO sastāvdaļa ar 194 nācijām kā biedriem. Organizācijas Eiropas birojs atrodas Kopenhāgenā.
Statistika rāda galvenās saslimšanas, kuru skaits pasaules mērogā aug, un kuras izraisa arvien vairāk letālu gadījumu: sirds saslimšanas, Diabēts, Vēzis. Tiek runāts par iemesliem, kas izraisa šīs saslimšanas, un galveno starpā tiek minēti sekojošie:
- Agresīva propoganda neveselīgam uzturam.
- Dzīves veida maiņa uz mazāk aktīvu. Cigaretes, alkohols.
- Laiks ekrāna priekšā. TV, dators.
Līdz 2025. gadam Pasaules Veselības Organizācija uzstādījusi 9 mērķus, kas palīdzētu samazināt riskus, kuri izraisa saslimšanas:  fiziskās nekativitātes samazināšana, cigarešu patēriņa samazināšana, sāls patēriņa samazināšana, veselības aprūpes standarta kvalitātes paaugstināšana, paaugstināta asinsspiediena gadījumu samazināšana, liekā svara gadījumu samazināšana, u.c. Visiem šiem ir rēķināts pat konkrēts procents par kādu rādītāji tiks uzlaboti.
Starp konkrētām aktivitātēm no 2013 līdz 2020 gadam tiek minētas:
- Propogandēt aktīvu, veselīgu dzīvesveidu.
- Veidot pieejamas vietas sportiskām aktivitātēm.
- Palielināt aktīvu līdzdalību sportā.
- Panākt pietiekamu fizisko aktivitāšu plānu skolās.

Rezultatīvā daļa ir apzināties, ka būtisks faktors veselības uzlabošanā ir sports, un liela nozīme sportisko aktivitāšu realizēšanā ir sporta veidu federācijām.

Dažādu valstu piemēri aktivitātēm programmas „Bring Children to snow” ietvaros.

Pascale Vogeli (SUI)
„Snow for free” – projekts aktivitātēm uz sniega Šveicē.
Fakti ko izklāsta šveiciešu delegāte ir tādi, ka  50% 10-14 gadus veci bērni Šveicē nekad neslēpo, kam atkal tiek uzskaitīti iemesli:
- Intereses trūkums, jeb dominē interese uz kaut ko citu
- Vecāku neiesaistīšanās
- Nav bijusi pieejama iespēja
- Izmaksas
Šveicē tiek organizēts projekts „Snow for free”, kas uzrunā skolu jauniešus, kuri vēlas braukt slēpot, snovot, vai braukt ar ragavām. Tehniski – mājas lapā jāreģistrējas, izvēloties datumu un vietu. Pēc tam 2 autobusi aktuālajās pilsētās atiet plkst., 12.00,  lai dotos uz, 3 stundu garām aktivitātēm uz kalna. Pa vidu ir arī neliela pusdienu pauze un ap plkst., 17.00 aktivitātes beidzas. Izvēlētas ir trešdienu pēcpusdienas, kas tiek organizētas vairākas reizes gadā.
Projekts aizsākās 2005. gadā ar 300 bērniem Cīrihē, šodien 2013. gadā projektā piedalījās 2122 bērni no 9 pilsētām. Šo gadu laikā 15 000 bērni ir izmantojuši „Snow for free” Citi fakti, kurus ņemt vērā ir -  5% piesakās, bet neierodas, 20% piesakās atkārtoti.
Organizēts tiek 1 apmaksāts instruktors uz 10 bērniem un skolotājs, kas atbildīgs par autobusā notiekošo, slēpošanas centri kā sadarbības partneri apmaksā pacēlāja kartes, šos bērnus saprotot, kā publiku, kas pie viņiem atgriezīsies nākotnē. Projekta izmaksas Šveicē 150 00 CHF gadā.

Andrew Cholinski FIS– Programmas „Bring children to snow” koordinators.

FIS ietvaros „Bring children to snow” programma tiek realizēta caur 2 projektiem.
1. „World snow day” jeb Pasaules sniega diena, kas ir viens pasākums, kas pagājušajā gadā apkopoja 430 000 dalībnieku. Mērķis 2014. gada Pasaules sniega dienā 19. janvārī apkopot 500 000 dalībnieku. Uz šo brīdi ir pieteikušies 48 organizatori 16 valstīs. Pieteikšanās vēl notiek.
2. „Snnowkidz” ir projekts, kura ietvaros tiek aicināts organizēt dažādus pasākumus, kuri stimulētu bērnu pievēršanos aktivitātēm uz sniega.
Uz šo brīdi 2013./2014. gada sezonai FIS ir pieteikti 78 pasākumi no 45 organizatoriem, 14 valstīs. Daži piemēri ar notiekošajiem pasākumiem apkārt pasaulei.

Krievija – karnevāls; Japāna – pievērš inventāra tirgotājus veidojot pasākumus bērniem; Norvēģija – pārvietojamais tramplīns; Šveice – ģimeņu diena; Ukraina – projekts ģimenēm „Mother, father and me.” Kanāda – slēpošana ir ģimenes sports, aktivitātes tiek vērstas fokusējoties uz ģimenēm . Polija – reģionālie klubi un reģionālās federācijas organizē aktivitātes savos reģionos. Vācija – 3 nedēļas nogales apmāca skolotājus un trenerus, sadarbojas ar universitatēm, cenšas pievērst ražotāju uzmanību palīdzēt ar lētu inventāru, lai vēlāk iegūtu sev lojālus pircējus. Igaunija – „ski bus” distanču slēpošana skolām. Norvēģija – slēpošana ir skolu programmā, daudzi sporta skolotāji ir arī slēpošanas treneri, pašvaldības finansiāli atbalsta slēpošanas trašu sagatavošanu savā teritorijā. Rumānija – treneri uzrunā skolu skolotājus, klases, vecākus, pievēršot uzmanību tramplīnlēkšanai, piedāvājot iespējas trenēties. Latvija – Vilciņa kauss, Pasaules sniega diena, kā pasākums bērniem ar vecākiem.

Klaus Leistners Austrijas slēpošanas federācijas ģenerālsekretārs jau 42 gadus, par sistēmu, kāda darbojas, lai pievērstu bērnus slēpošanai Austrijā.

- Austrijā 1200 klubu, 150 000 OSV biedru, bet kopā 300 000 klubu biedru, kas nav oficiāli OSV biedri.
- OSV 106 000 pieaugušie, 9 000 jaunieši, 35 000 bērnu. Tomēr tendence rāda, ka kolīdz bērni pabeidz skolu, viņu sporta gaitas bieži beidzas.
- Sadarbības partneri: Ministrijas, pašvaldības, liftu kompānijas, slēpošanas centri tūrisma nozare, Inventāra ražotāji, nomātāji u.c ar slēpošanas industriju saistītie.
- Katru gadu 1 nedēļu skolēniem tiek piedāvāta iespēja slēpot (iekļauta mācību programmā). Apdrošināšanas programma OSV, 1,3 eur par cilvēku, kas sedz tieši tos riskus, kas var gadīties slēpošanas dienu laikā skolām.
- Bukleti skolotajiem un treneriem, kuros aprakstīti pamata paņēmieni kalnu slēpošanas tehnikas apguvei.
- Oficiāls „OSV certificate” diploms, kuru izsniedz skolai, ja tā grib organizēt sacensības. Vairāki tūkstoši tiek izdalīti katru gadu.
- Tiek rīkots skolu nacionālais čempionāts kalnu slēpošanā, distanču slēpošanā un snovbordā.
- Klubiem pieejami treniņu metodikas materiāli (video, bukleti, grāmatas, prezentācijas.)
- Tiek iesaistītas Sporta zvaigznes aktivitātēs ar bērniem.
- „Kids Cup” ap 1600 dalībnieku kopā, kas apvieno vairākus posmus sezonas garumā ar krāšņu fināla pasākumu beigās. Sacensības notiek „mini cross” formātā, kur trase piedāvā pēc iespējas dažādākus elementus.
- Tiek organizētas bezmaksas apmācības skolu un bērnu dārzu pedagogiem, lai viņi spētu doties slēpot kopā ar savām klasēm.

Daži piemēri par jauno sportistu noturēšanu sporta veidā.

Norvēģija. 1150 klubi, 80% no šiem ir distanču slēpotāji. Klubu sastāvā ir 178 300 biedri. 10 500 sportisti ir ar Norvēģijas slēpošanas federācijas sportista licenci, šie ir sportisti, kas sasnieguši 13 gadu vecumu un vecāki. Pārstāvēti ir distanču un kalnu slēpošana, snovbords, ziemeļu divcīņa, tramplīnlēkšana, frīstails un telemarks.
Arī Norvēģija uzsākusi projektu, kas pievērstu vai saglabātu bērnus slēpošanas sporta veidos, jo min iemeslus, kādēļ bērni aktivitātes bieži pārtrauc:
- Bērniem nepieciešams vairāk spēļu, rotaļu, kas rada prieku treniņu procesa gaitā.
- Liela problēma Norvēģijā ir vecāku uzstādītās prasības bērniem, kas bieži nomāc vēlmi trenēties.
- Klubi nepiedāvā „2. divīzijas programmas” bērniem, kuri varbūt grib slēpot, bet negrib piedalīties sacensībās.
Lai šo novērstu, Norvēģija uzsāk virkni aktivitāšu, kas palīdzētu bērniem saglabāt interesi par slēpošanu.
Interesants piemērs ir Argentīnai, kas federācijā tieši bērnu programmas ietvaros izveidojusi 10 baušļus vecākiem, kas treneriem palīdz tikt galā ar nepareizi motivētiem vecākiem.

zurich2.jpg

Bērnu un jauniešu komitejas sanāksme 03.10.2013.

1. FIS bērnu sacensību 2012-2013 kalendārs ir apstiprināts. Šā gada novembrī tiks veidoti nākamo 2 sezonu kalendāru projekti. Galvenās problēmas sacensību datumu pārklāšanās, kas saistās ar slēpošanas centru, viesnīcu un citu iesaistīto pušu vēlmēm.
2. Atsevišķas valstis saņēmušas ielūgumu uz U14 vecuma grupas bērnu sacensībām Valdizērē šā gada decembrī, kuras paredzētas rīkot uz pasaules kausa kalna, un kurās sponsors Longines piešķīris ievērojamu naudas balvu uzvarētājiem. Sacensības tiek plānotas organizēt ārpus FIS sacensību kalendāra, tomēr, bērnu un jauniešu komisija neatbalsta šādu sacensību organizēšanu, argumentējot ar šādiem jautājumiem:
-   Vai decembra vidus ir īstais laiks, kad bērni ir gatavi (aizvadījuši pietiekami daudz treniņus), lai varētu jau startēt?
-   Vai PK kalns ir atbilstošs U14 vecuma grupai?
-  Vai lielas naudas balvas ir atbilstošas šāda vecuma sportā, un vai šāda veida komercsacensības nav drauds FIS kalendāram nākotnē?
Tiek lūgts sīkāk noskaidrot faktus, un runāt ar organizatoriem, lai pamainītu šo sacensību formātu.
3. Tiek ieviesta detalizētāka punktu skaitīšanas sistēma NTE (komandu sacensībās), kas piešķir punktus arī individuāli sportistam vairs nepiešķirot vienādu punktu skaitu piemēram tiem, kas ierindojas 5-8. vietā. Aktualitāte stāsies spēkā 2014. gada pasaules junioru čempionātā.
4. ICR 607.3. noteikums par 1 gada U18 grupas 25 starta limitu paliek spēkā, papildus limitus 2. un 3. gada sportistiem neuzliekot. Par šo ir bijis diskutēts iepriekš.
5. Nelielas izmaiņas ICR. 901.2.4. noteikumā par milzu slaloma trasēm U14 un U16 grupām. No 13%-17% vārtu skaits tiek mainīts uz 13%-18% no augstuma starpības, lai dotu vairāk iespējas variēt trašu autoriem.
6. ICR. 608.5.1 noteikums tiek precizēts nosakot, ka max. Kvota starptautiskajās FIS U14 un U16 sacensībās vienai valstij ir 10, un tas attiecas uz visām sacensību disciplīnām kopā, nevis katru disciplīnu atsevišķi.
7. Pēc iepriekšējām diskusijām par mietu diametra palielināšanu U14 un U16 grupām, pielemts, ka tas nākamās 2 sezonas mainīts tomēr netiks.


0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv