ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 12°C
Vējš: 7m/s

Jaunumi

22 • 12 • 2022

Vīgants Skandināvijas kausā tuvu līderiem un apsteidz PK Top30 tikušo igauni

c5cd_vigants_lc_f_2.jpg

Pagājušajā nedēļas nogalē Zviedrijā notikušajā Skandināvijas kausā distanču slēpošanā olimpietis Raimo Vīgants parādīja atzīstamu sniegumu, vadošajiem, kuru vidū bija arī vairāki pieredzējuši Pasaules kausa posmu dalībnieki, zaudējot samērā ļoti maz, kā arī 20km distancē apsteidzot šosezon trīs reizes Pasaules kausa posmos trīsdesmitniekā tikušo igauni Martinu Himmu.

Tā kā pagājušajā nedēļas nogalē Davosā norisinājās Pasaules kausa posms, tad lielākā distanču slēpotāju uzmanība bija veltīta Šveicei un Patrīcijas Eidukas startiem, tāpēc Skandināvijas kausa pirmais posms Zviedrijā palika otrajā plānā, taču nedrīkst aizmirst par nākamā līmeņa sacensībām aiz PK, kuras notika Estersundā, jo tur atzīstamu sniegumu demonstrēja madonietis Raimo Vīgants.

Sestdien 10km klasikā tika atcelti, tādējādi trīs startu vietu Skandināvijas kausa pirmajā posmā notika divi – piektdien sprints klasikā, bet svētdien 20km brīvajā stilā ar masu startu. Allaž Skandināvijas kausa posmos kādā no Skandināvijas valstīm startē ļoti daudz dalībnieku, un arī šī reize nebija izņēmums, proti, uz starta sprintā stājās pāri par 150 slēpotājiem. Taču ne tikai kvantitāte, bet arī kvalitāte raksturīga šiem Skandināvijas kausa mačiem, jo piedalījās, pirmkārt, vairāki pieredzējuši PK posmu dalībnieki un labus rezultātus uzrādījušie augstākā līmenī un, otrkārt, daudzi jauni un spējīgi slēpotāji no Skandināvijas un citām valstīm.

Par ļoti spēcīgo konkurenci sprintā norāda tas, ka 8 sekundes kvalifikācijas uzvarētājam zaudējušie palika ārpus sešdesmitnieka, bet tie, kuri piekāpās 12 sekundes, bija spiesti samierināties ar vietām ap un aiz simtnieka. Raimo tikai sešas ar pusi sekundes zaudēja kvalifikācijas uzvarētājam, iegūstot 46.vietu. Līdz ceturtdaļfinālam jeb labāko trīsdesmitniekam,, ko noslēdza igaunis Martins Himma, pietrūka pusotras sekundes. Tieši aiz svītras jeb 31.vietā palika pēdējo divu olimpisko spēļu finālists un dažas reizes PK posmos uzvarējušais zviedrs Oskars Svensons. Par Vīgantu sekundi lēnāks bija šogad pasaules U23 čempionātā kvalifikācijā 7.laiku uzrādījušais un finālbraucienos 17.vietu ieguvušais igaunis Karls Sebastians Dremļuga.

Uzvaru svinēja pagājušā gada pasaules vicečempions U23 sprintā, šogad PK posmā martā Drammenā 14.vietu un pirms pusotras nedēļas Beitostēlenā 23.vietu ieguvušais norvēģis Lars Agnārs Jelmesets, kurš tieši aiz sevis atstāja šogad martā divas 4.vietas PK posmos izcīnījušo Sivertu Vīgu. Igauņu ātrākais sprinteris Marko Kilps pārvarēja ceturtdaļfinālu, kas viņam neizdodas PK posmos, un pusfinālā ieņēma 10.vietu, bet vasarā Madonā pasaules junioru čempionātā Laurim Kaparkalējam konkurenci par uzvaru un godalgām sastādījušais zviedrs Antons Grāns iekļuva ceturtdaļfinālā, iegūstot augsto 23.vietu. Savukārt biežs dalībnieks PK posmos rollerslēpošanā Madonā Omunds Korsets no Norvēģijas ierindojās tieši aiz godalgoto trijnieka.

Noslēdzošajā dienā 20km brīvajā stilā ar masu startu bija jūtams vēl lielāks pieplūdums, dalībnieku skaitam sniedzoties pāri diviem simtiem. Arī šeit rezultātos varēja vērot ļoti spēcīgo konkurenci, proti, ja zaudēji trīs minūtes, piecdesmitniekā netiki, ja četras – tad ap 80.vietu, bet ja piecas, tad pirmajā simtniekā nebija ko meklēt. Latvijas vadošais slēpotājs pirmajā daļā turējās grupiņā ap 40.vietu, bet otrajā distances daļā dažus kongruentus noķēra un apsteidza, pakāpjoties uz 35.vietu. Madonietis nodemonstrēja ļoti labās finišētāja iemaņas, esot pirmajam no konkurentu grupiņas. Par divām sekundēm tika apsteigts šogad PK posmos trīs reizes trīsdesmitniekā tikušais igaunis Himma, tādējādi esot labākajam no Baltijas valstu slēpotājiem.

Uzvaru izcīnīja PK posmos trīs reizes desmitniekā tikušais Jans Jensens, kurš par sekundi apsteidza pagājušā gada pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvēju 15km brīvajā stilā Haraldu Amundsenu. Otro startu pēc kārtas trijniekā tika decembra sākuma PK posmā Lillehammerē divas reizes desmitniekā iekļuvušais norvēģis Hovards Mosebī. Norvēģi aizņēma pirmās 27 (!) vietas, 25.vietā ierindojoties pagājušajā gadā PK posmā Šveicē 14. un 16.vietu ieguvušajam Danielam Stokam.

Līdz ar to, kā intervijā atzina pats Raimo, atstarpes ar līderiem tik tiešām ir sarukušas, un viņš pamazām ieskrienas un tuvojas vadošajiem. Šādi rezultāti vedina uz cerībām madonieti ieraudzīt PK posmos tuvu trīsdesmitniekam.

Autors: Ivars Bācis

Foto: Raimo Vīgants. Foto: Agris Veckalniņš/ski.lv

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv