ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 15°C
Vējš: 7m/s

Jaunumi

26 • 01 • 2023

Pasaules junioru čempionātā Kanādā startēs trīs Latvijas slēpotāji, Eiduka tomēr nepiedalīsies

WhatsApp Image 2023-01-26 at 21.35.43.jpeg

No 28. janvāra līdz 4. februārim Kanādas pilsētā Vistlerā, kur notika 2010. gada olimpiskās spēles, norisināsies pasaules junioru un U23 čempionāts distanču slēpošanā, kurā piedalīsies trīs Latvijas pārstāvji, kuri visi startēs junioru konkurencē.  

Uzreiz pēc Eiropas Jaunatnes Ziemas olimpiskā festivāla (EJZOF), kas norisinās šajā nedēļā Itālijā, šo sestdien, 28. janvārī, Kanādā sāksies vēl vienas nozīmīgas sacensības distanču slēpošanā šajā sezonā – pasaules junioru un U23 čempionāts. Tajā startēs trīs latvieši – Lauris Kaparkalējs (Madonas BJSS), Edijs Eiduks (Aizkraukles BJSS) un Samanta Krampe (SS “Arkādija”). Visi ir 2003. gadā dzimuši un visiem šis ir pēdējais gads junioru konkurencē. Diemžēl iztrūks mūsu pārliecinošās līderes un medaļu pretendentes Patrīcijas Eidukas, kurai šis ir pēdējais gads U23 grupā.

Pagājušais pasaules junioru un U23 čempionāts, kas norisinājās Norvēģijā, bija vēsturisks, jo Patrīcija Eiduka sarūpēja Latvijas pirmo medaļu pasaules čempionātos slēpošanā, izcīnot sudrabu 10km klasikā un tikai vienai sekundei pietrūkstot līdz zeltam. 2021. gadā Eiduka pusotru kilometru līdz finišam atradās otrajā vietā un arī bija tuvu medaļai, taču pēc ļoti sekmīgā “Tour de ski” uzkrātais nogurums darīja savu un beigās nācās samierināties ar 7.vietu. Pēc rezultātiem šajā sezonā Pasaules kausa posmos un varenā snieguma “Tour de ski” 4.posmā, kur tika izcīnīta grūti noticamā 5. vieta, Eiduka šajā U23 čempionāta viennozīmīgi pretendētu ne tikai uz medaļu, bet arī uz uzvaru. Protams, to nevar attiecināt uz sprintu klasikā, bet gan uz 10km brīvajā stilā un 20km klasikā ar masu startu.

Taču vairākus vēsturiskus panākumus Latvijas slēpošanai sarūpējusī Patrīcija pēdējā sezonā U23 grupā tomēr izlaidīs šo čempionātu. No vienas puses, ir ļoti žēl, ka Latvijai ies secen potenciālā medaļa, taču no otras puses, tas nav negaidīts pārsteigums, bet racionāls lēmums. Kopā ar brāļiem pirms sezonas jau tika plānots izlaist pasaules U23 čempionātu, uzsvaru liekot uz pieaugušo čempionātu, kurā tiek stādīti ļoti augsti mērķi, kuriem vajadzētu atsvērt cīņas izlaišanu par U23 čempionāta medaļu.

Laurim Kaparkalējam šis būs trešais pasaules junioru čempionāts. Debijā šāda līmeņa sacensībās 2021. gadā Somijā madonietis ieņēma 64. vietu 10km slidsolī un tikai 81. vietu sprintā klasikā nepilnu 100 dalībnieku vidū. Pērn bija vērojams krietns progress. Spilgtākais notikums, protams, bija Laura Kaparkalēja izcīnītā zelta medaļa EJZOF sprintā, bet arī pasaules junioru čempionātā Norvēģijā viņš atzīmējās ar panākumu. Sprintā izcīnītā 16. vieta ļāva Kaparkalējam kļūt par Latvijas slēpotāju augstākās vietas īpašnieku puišu konkurencē pasaules junioru čempionātos. Madonietis ir trešais no Latvijas, kam izdevies būt labāko trīsdesmit vidū. 30km brīvajā stilā ar masu startu tika iegūta 41. vieta, bet grūtāk klājās 10km klasikā, kura nācās samierināties ar 75. vietu 100 dalībnieku konkurencē.

Arī Edijam Eidukam šis būs trešais čempionāts. Iesāka slēpotājs no Vecbebriem ar 75. vietu sprintā un 71. vietu 10km slidsolī 97 dalībnieku vidū 2021. gadā. Pērn viņš arī nodemonstrēja progresu un bija ļoti tuvu, lai iekļūtu trīsdesmitniekā, kurā 30km brīvā stila ar masu startu distancē lielāko distances daļu turējās, bet beigās finišēja 32. vietā, nedaudz pietrūkstot, lai ietu brāļa Valta Eiduka pēdās. Tik labi Eidukam visjaunākajam neveicās sprintā un 10km klasikā, kur 100 dalībnieku vidū viņš ierindojās attiecīgi 56. vietā 10km klasikā un 67. vietā sprintā slidsolī.

Samantai Krampei šis būs otrais junioru čempionāts. 2021. gadā rīdziniece Somijā ierindojās 65. vietā sprintā 84 dalībnieču vidū, bet 10km slidsolī bija 79. vietā no 86 slēpotājām. Pērn viņa pasaules junioru čempionātā nepiedalījās. Ņemot vērā uzrādītos rezultātus pagājušajā gadā EJZOF, šogad Samantai vajadzētu būt daudz augstāk nekā 2021. gada junioru čempionātā, jo būs jāsacenšas ar tām pašām, ar kurām pērn EJZOF. Uzsvars tiek likts uz sprintu, kur EJZOF tika iegūta atzīstamā 16. vieta.

Savukārt no abiem puišiem daudz labākus rezultātus nevar prasīt, jo jau pērn viņi atsevišķos startos sasniedza salīdzinoši augstas vietas, ierindojoties krietni augstāk nekā 2021. gadā. Turklāt šoreiz sprints būs klasikā, kas nav mūsu junioru puišu stiprā puse. Kaparkalēja (arī Eiduka) auguma proporcijām daudz parocīgāks būtu bijis slidsoļa sprints, kurā viņš kļuva par EJOZF čempionu. Līdz ar to madonietim galvenais starts paredzēts 10km brīvajā stilā, kur visaugstāko rezultātu cer sasniegt arī Eiduks.

Latvijas juniori jau ļoti savlaicīgi ir devušies uz čempionātu, Kanādā ierodoties 20. janvārī, pirms čempionāta aizvadot astoņas treniņu dienas un aklimatizējoties. Čempionāts sāksies sestdien ar sprintu junioriem. Otrais starts mūsu slēpotājiem būs pirmdien, 30. janvārī 20km klasikā ar masu startu, bet dalību pasaules junioru čempionātā mūsu delegācija noslēgs 2. februārī ar 10km brīvajā stilā ar intervāla startu.

Autors: Ivars Bācis

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv