ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 5°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

22 • 12 • 2022

Eidukai Davosā otrs labākais rezultāts karjerā sprintā un Top20 arī distancē

3cb2_patricija_eiduka.jpg

Baltijas vadošā distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka pagājušajā nedēļas nogalē Pasaules kausa posmā Davosā kārtējo reizi uzrādīja augstvērtīgus rezultātus, iekļūdama abas dienas labāko divdesmitniekā, turklāt sprintā sasniedzot karjeras otro labāko rezultātu. Taču šoreiz tam par palīgu bija arī dalībnieču sastāvs.

Pirms diviem gadiem Davosā Patrīcija Eiduka šokēja ar 8.vietu 10km brīvajā stilā, bet nākamajā dienā pirmo reizi sprintā pārvarēja kvalifikāciju un iekļuva trīsdesmitniekā, beigās izcīnot 18.vietu. Šī vieta tad arī noturējās kā labākais Eidukas sprinta rezultāts līdz šī gada decembra sākumam, kad Lillehammerē viņa pirmo reizi sasniedza pusfinālu, beigās iegūstot 12.vietu. Šogad sprintā slēpotājai no Vecbebriem izdevās par vienu pozīciju uzlabot līdzšinējo labāko veikumu Davosā, sasniedzot karjeras otro labāko rezultātu.

Iesākumā svarīga atkāpe, kas nav saistīta ar Patrīciju Eiduku, jo ne jau no viņa to ietekmē. Tas saistīts ar dalībnieču skaitu un arī ar sastāva spēcīgumu. Ļoti uzkrītoši bija tas, ka šogad Davosas sprintā piedalījās ārkārtīgi maz dalībnieču – mazāk pat par četrdesmit (!).Startēja vien 39 slēpotājas, kas drīzāk līdzinās kādam no “Tour de ski” noslēdzošajiem posmiem, ne tradicionālam Pasaules kausa posmam.

Turklāt šo tā jau nedaudzo dalībnieču vidū saskaņā ar jauno un ļoti pielaidīgo sistēmu bija pāris “eksotisko” valstu kā Serbijas, Maķedonijas un Irānas pārstāves – vāja līmeņa slēpotājas, kas zaudēja ap pusminūti, un ierastajam PK līmenim galīgi neatbilstošas dalībnieces, kas sprintā atpalika pat minūti (!). Pēc jaunās sistēmas, kur punktus nopelna pirmais piecdesmitnieks, visas, kuras izgāja uz startu, ieguva PK kopvērtējuma punktus, arī serbiete, maķedoniete un irāniete, tādējādi šādā situācijā pamatīgi mazinot jeb pat degradējot PK kopvērtējuma punktu nozīmi, kas kādreiz šķita tik īpaša. Skaidrs, ka arī iekļūšana labāko trīsdesmitniekā bija krietni vieglāka, taču par pastaigu to nekādi nevarētu nosaukt, jo, piemēram, 12 sekundes zaudējušām slēpotājām tomēr neizdevās tikt trīsdesmitniekā un kvalificēties ceturtdaļfinālam.

Ne tikai daudzums, bet arī sastāva spēcīgums šoreiz nebija ierastā PK līmenī. Šajā posmā iztrūka pāris spēcīgu Somijas (J.Jonsū, J.Kahara, A.Alakoski, K.Lilinpera), Vācijas (V.Karla., K.Ridzeka), Čehijas (T.Beranova, K.Janatova) sprinteru, savukārt no sprinta līderes Zviedrijas piedalījās tikai Johanna Hegstrēma (Krievijas slēpotāju aizliegums piedalīties jau tiek uztverts kā pašsaprotams – aut.piez.). Tas, no vienas puses, krietni uzlaboja iespējas šogad lieliskus rezultātus uzrādošajai Patrīcijai vēlreiz iekļūt pusfinālā, tomēr, no otras puses, sanāca ceturtdaļfinālā dabūt pretiniekos ļoti spēcīgu trio.

Patrīcija Eiduka kvalifikācijā uzrādīja 20.laiku (+7,75 sek.) un tika pirmajā ceturtdaļfināla braucienā, kur pretī stājās tādas spēcīgas sprinteres kā amerikānietes Diginsa, Brenana un slovēniete Urevca. Mūsu vadošās slēpotājas ceturtdaļfināla braucienā bija arī daudziem svešās Bofarda-Nesbita (Kanāda) un Dannera (Vācija). Ja kanādietei šī bija pirmā reize trīsdesmitniekā, tad 22 gadus vecā vāciete līdzšinējos trijos startos PK posmos jau divas reizes bija kvalificējusies izslēgšanas braucieniem, abas reizes to paveicot savās mājās Drēzdenes sprintā.

Taktika brauciena laikā bija skaidra – sākt mierīgāk un beigās uzdot. Beigas tiešām Patrīcijai sanāca jaudīgas, pietuvojoties trešajā vietā esošajai Brenanai un tāpat kā Lillehammerē finišējot 4.vietā. Pēc atrašanās noslēdzošajā sestajā pozīcijā (iespējams, mazliet par ilgu – aut.piez.) pirmajā aplī un arī pusi no otrā apļa, sākot apdzīt vienīgajā uzkalnā apļa vidū kanādieti un vācieti, ar pirmo trijnieku jau bija izveidojusies atstarpe. Taču, ja arī Aizkraukles novada pārstāve ieņemtu ceturto pozīciju pēc pirmā apļa un atrastos cieši kopā ar pirmajām trim, tas šajā gadījumā tomēr nebūtu palīdzējis tikt pusfinālā, jo Davosā lielākā daļa citu braucienu bija ātrāki, liedzot iespēju kā “veiksmīgai zaudētājai” tikt pusfinālā, kā tas sanāca decembra sākumā Lillehammerē. 

Otrajā dienā norisinājās 20km brīvajā stilā ar intervāla startu. Tā kā Zviedrijā tajā laikā norisinājās Skandināvijas kauss, tad arī otrajā dienā Davosā neredzējām ne Karlsoni, Andersoni, Ribomu, Sundlingu, ne arī vēl dažas citas spēcīgas zviedru slēpotājas. Tāpēc šoreiz par godalgām cīnījās norvēģietes ar amerikānietēm.

Patrīcija izvēlējās tādu pašu taktiku kā Lillehammerē, proti, sākt ļoti mierīgi un tad kāpināt tempu. Pirmajās divās kontrolatzīmēs uz 2,2km un 3,2km atpalikšana sastādīja 33 un 45 sekundes, atrodoties ārpus trīsdesmitnieka. Turpinājumā latvietes temps kļuva ātrāks, un atstarpe ar līderēm pieauga pakāpeniski un krietni mazāk nekā sākumā, vietu ziņā pamazām kāpjot uz augšu. Līdz ar to finišā sanāca zaudēt mazāk par divām ar pusi minūtēm – 2:23,3, kas ļāva iekļūt divdesmitniekā – 20.vieta, par nieka divām sekundes desmitdaļām apsteidzot slovēnieti Mandeļču, kurai šī bija pirmā reize trīsdesmitniekā. Mēneša sākumā Lillehammerē 10km deficīts līdz uzvarētājai bija pusminūte, taču nepilnas divas ar pusi minūtes uz 20km nav daudz, jo jāņem vērā, ka Lillehammerē palīdzēja arī Katarinas Hennigas faktors, proti, aiz vācietes varēja turēties vairākus kilometrus.

Lai arī šajā posmā nesanāca būt tuvu desmitniekam kā Lillehammerē, tomēr arī Davosā abas dienas Eidukai izdevās iekļūt labāko divdesmit vidū. Patrīcija šīs sezonas trijos posmos, kuros piedalījusies, jau četras reizes ir tikusi divdesmitniekā, t.i., tikpat daudz reižu, cik pa iepriekšējām sezonām kopā. Turklāt vēl papildus pirmā posma noslēdzošajā dienā Rukā iedzīšanā viņa finišēja 21.vietā, bet tikai iedzīšanā bija uzrādījusi 20.laiku.

Autors: Ivars Bācis

Foto: Patrīcija Eiduka. Foto: LOK/Edijs Pālens/ LETA

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv