ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 2°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

06 • 01 • 2023

Eiduka pēc pieticīgā “Tour de ski” sākuma uzplaiksnī un sasniedz vēsturisku panākumu

Baltijas vadošā distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka no Aizkraukles novada pēc pieticīgā “Tour de ski” sākuma pirmajos divos posmos, kur palika ārpus trīsdesmitnieka, uzplaiksnīja ar lielisku sniegumu trešajā posmā 10km klasikā un pēc tam ar vēsturisku panākumu 20km iedzīšanā, pirmo reizi iekļūstot sešiniekā.

Pēc lieliskajiem rezultātiem Pasaules kausa posmos decembrī, kur Lillehammerē tika izcīnīta 11.vieta distancē, bet sprintā tika sasniegts pirmais pusfināls, iegūstot 12.vietu, bet pirms Ziemassvētkiem Davosas sprintā izcīnot 17.vietu, slēpotāja no Vecbebriem bija pieradinājusi pie pienākumiem, tāpēc “Tour de ski” pirmajā posmā sprintā slidsolī palikšana ārpus trīsdesmitnieka un nekvalificēšanās ceturtdaļfinālam pirmajā brīdī šķita kā neveiksme. Turklāt, ja atceras pēdējos divus “Tour de ski”, kur ar 15. un 21.laiku Patrīcija pārliecinoši pārvarēja kvalifikāciju un sasniedza ceturtdaļfinālu, izcīnot beigās 26. un 19.vietu.

Taču pamata satraukumam īsti nebija, jo līdz Top30 pietrūka nieka divu sekunžu desmitdaļu un arī par Eiduku labākus rezultātus sprintā sasniegušās slēpotājas ne jau vienmēr pārvar kvalifikāciju un tiek uz izslēgšanas kārtām, jo uz vietām trīsdesmitniekā pretendē vairākas līdzvērtīgas slēpotājas.

Lai arī otrajā posmā 10km iedzīšanā klasikā no 31.vietas (neizgāja uz starta 26.vietu sprintā ieguvusī itāliete, tāpēc Eiduka startēja nevis kā 32., bet 31. – aut.piez.) sanāca noslīdēt pāris pozīcijas zemāk uz 35.vietu, tomēr bija arī vērojama pozitīva iezīme, proti, grupiņā no 32.-42.vietai finišā spēja apsteigt lielāko daļu konkurentu un parādot labas taktiskās iemaņas distances laikā.

Pēc vietām ceturtajā desmitā pirmajos divos posmos Valmisterā Šveicē sekoja uzplaiksnījums ar 14.vietu trešajā posmā 10km klasikā ar intervāla startu Oberstdorfā Vācijā, parādot karjeras labāko sniegumu klasiskajā stilā – iegūstot gan labāko vietu, gan uzrādot labāko rezultātu šajā slēpošanas stilā ar intervāla, ņemot vērā atpalikšanu no līderēm laika ziņā. Pasaules U23 vicečempione šajā distancē PK posmos klasiskajā stilā līdz šim nebija tikusi divdesmitniekā, 21.vietai 2022.gada martā Oslo esot labākajam sniegumam līdz šim. Savukārt klasiskā stila distancē ar intervāla startu Eiduka tikai vienu reizi bija tikusi trīsdesmitniekā, tieši 30.vietā ierindojoties novembra beigās Somijā.

Šeit atkal izpaudās 2022.gadā pamainītā taktika, kas spilgti bija redzama arī 11.vieta iegūšanā slidsolī Lillehammerē, proti, ļoti rezervēts sākums un tempa kāpināšana pēc pirmās trešdaļas distances. Uz 2,1km atzīmes Patrīcija no līderes atpalika jau 38 sekundes, atrodoties ārpus piecdesmitniekā vien 56.vietā, bet uz 3,1km – 51.vietā (+ 44 sek.). Nākamajā puskilometrā Baltijas vadošā slēpotāja turēja vienādu tempu ar līderi Frīdu Karlsoni un vietu ziņā veica milzīgu kāpumu uz 29.vietu. Arī turpmākos pusotra kilometrus Eiduka turēja līdzi Karlsones tempam, pakāpjoties jau uz 16.vietu. Finišā deficīts sasniedza 1:15, kas nozīmē, ka pirmajos 3km iekrātā atstarpe 45 sekundes pēdējos 7km tika palielināta tikai par 30 sekundēm.

Trešdien 20km iedzīšanā Patrīcija Eiduka distancē devās kā 14. – 20 sekundes aiz desmitnieka un 15 sekundes aiz divpadsmitnieka. Sākumā bija mērķis pamēģināt kopā ar norvēģieti Lotu Udnesu Vengu, Martu Bergani, un šveicieti Nadīnu Fendrihu noķert astoņu slēpotāju grupiņu no 5.-12.vietai. Pirmajā pusotrā kilometrā sanāca pietuvoties līdz septiņu sekunžu atstatumam, un šķita, ka tūlīt jau priekšā esošās konkurentes būs noķertas, taču turpinājumā atstarpe nedaudz palielinājās un nākamos 8,5km turējās 15-20 sekunžu robežās.

Situācija mainījās, kad pusdistancē Patrīcijas grupiņu bija noķērusi Džesika Diginsa, pateicoties kuras pūlēm nākamajos 3,5km tika noķerts iepriekšminētais astotnieks, un līdz ar to latviešu slēpotājai parādījās iespējas pacīnīties par vietu desmitniekā. Taktiski ļoti labi nobraucot un sagaidot īsto iespēju, ar spēcīgu rāvienam pēdējā kāpumā Patrīcija izvirzījās priekšplānā  11 slēpotāju grupā no 5.-15.vietai un tā arī priekšgalā nofinišēja, izcīnot ļoti augsto un tai pat laikā negaidīto 5.vietu.

Grūti pateikt, kā viss izvērstos, ja Patrīcijas grupiņu nebūtu noķērusi Diginsa. Vai tad izdotos noķert divpadsmitnnieku? Bez pašas Eidukas neviena cita no tā četrinieka nebija spējīga turēt tādu tempu, lai pietuvotos priekšā slēpojošajam astotniekam, un vismaz līdz Diginsas ierašanās brīdim nekas neliecināja, ka tas izdotos. Taču tobrīd bija veikta tikai pusdistance. Jebkurā  gadījumā amerikānietes pūles nāca par labu mūsu panākumus guvušajai slēpotājai, un Patrīcija parādījās iespējas sevi vēlreiz apliecināt cīņā par karjeras augstāko panākumu, un tas izdevās lieliski.

Slēpotāju no Vecbebriem finiša taisnē nespēja apdzīt ne sprintere Urevca, ne sagurusī milzu darbu paveikusī Diginsa, ne arī cita no elites slēpotājām. Lieliska taktika un vienreizējs, fantastisks finišs 22 gadus vecās Latvijas slēpotājas izpildījumā. Tas ir milzīgs panākums, taču ne sensācija, kaut arī pirmo reizi sasniegts sešinieks, jo tā nebija pirmā reize desmitniekā. Top10 Eiduka bija iekļuvusi jau divas reizes iepriekš, un desmitniekam tuvu bijusi arī pāris reizes. Līdz ar to Patrīcijai sanāca spoža atgriešanās Oberstdorfā, kur 2021.gada februārī uz pārguruma fona pasaules čempionātā mocījās un ierindojās ap četrdesmitnieku kā minimums trīsdesmitnieka vietā.

Šāds te pavērsiens liek pieņemt lēmumu turpināt tūri un iet līdz galam kā 2021.gadā, jo pirms “Tour de ski” nebija pieņemts galīgais lēmums. Pērn Patrīcija piedalījās pirmajos četros posmos, pēc kā saskaņā ar iepriekšējo plānu vairs neturpināja tūri, gatavojoties pasaules U23 čempionātam, kur vēlāk izcīnīja vēsturisko pirmo Latvijas medaļu pasaules čempionātos – sudrabu.

Autors: Ivars Bācis

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv