ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

29 • 06 • 2020

Saulītis un Auziņa ātrākie FIS rollerslēpošanas sprintā Madonā

Madonas sporta un atpūtas bāzē „Smeceres sils” notikušajās Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) sacensībās rollerslēpošanā 1,1km sprintā uzvaras sarūpēja madonieši, jo vīriešiem finālā ātrākais bija Niks Saulītis, bet sievietēm nepārspēta palika Kitija Auziņa.

Pagājušā nedēļas nogalē Madonā sākās distanču slēpošanas vasaras paveida rollerslēpošanas sacensību sezona, jo labi zināmajā „Smeceres sila” trasē tika aizvadītas  rollerslēpošanas sacensības „Smeceres sila balva”, kurām bija arī FIS statuss un ko sadarbībā ar Latvijas Slēpošanas federāciju rīkoja biedrība „A-Madona”. „Smeceres sila” balvā sacentās gan pieaugušie, juniori un jaunieši, gan arī desmit gadus veci un vēl jaunāki bērni. Kopā visās grupās pulcējās pāri par simts rollerslēpotājiem no trim Baltijas valstīm, dalībnieku skaitam sasniedzot 130.

Šī bija viena no retajām reizēm, kad rollerslēpōšanas sacensības FIS statusā nebija kā Latvijas čempionāts. Tā kā ziemā sniega gandrīz nebija, un varēja aizvadīt tikai vienu Latvijas čempionāta posmu no trim paredzētajiem, kā arī ņemot vērā pēdējos mēnešos uzspiesto ārkārtas stāvokli, kas negatīvi ietekmējis ne tikai daudzus cilvēkus, bet arī sportistus, sacensību sarīkošana bija ļoti vajadzīga. Tāpēc arī Gunāram Ikauniekam un Jānim Puidam radās ideja noorganizēt „Smeceres sila balvu”. Šoreiz ierastā 200m sprinta vietā Madonas centrā norisinājās 1,1km sprints „Smeceres sila” trasē, Ikauniekam to skaidrojot ar to, ka 200m sprints Raiņa ielā būs augusta beigās Pasaules kausa posma ietvaros. Ar sacensību norisi bija apmierināts un dalībnieku spraigās cīņas uzteica FIS tehniskais delegāts Jānis Puida, kurš atgādināja par Latvijas rollerslēpošanas izlases veidošanu un atbalstu labākajiem rollerslēpotājiem, jo „Smeceres sila balva” bija pirmās atlases sacensības.

Vīriešiem FIS grupā sacentās 18 rollerslēpotāji vecumā no 15 līdz 34 gadiem, visiem pārstāvot Latviju. No šiem astoņpadsmit FIS kods bija vienpadsmit rollerslēpotājiem, tādēļ pēc noteikumiem izslēgšanas kārtā, kas sākās ar pusfinālu, ierasto divpadsmit vietā iekļuva vienpadsmit dalībnieki. Kvalifikācijas rezultāti liecināja, ka vīriešiem būs gaidāma aizraujoša spēkošanās par uzvaru, jo pirmais trijnieks satilpa 0,8 sekundēs, bet pirmo un piekto vietu šķīra tikai 2,3 sekundes. Tomēr gaidītās spraigās cīņas izpalika, jo pagājušā gada bronzas medaļas ieguvējas rollerslēpošanas sprintā pasaules čempionātā junioriem Niks Saulītis līdz finiša taisnes sākumam bija iekrājis diezgan lielu pārsvaru – ap 20-25m, tādējādi svinot pārliecinošu uzvaru un uzrādot dienas absolūti ātrāko laiku – 1:38,97.

Tikmēr kvalifikācijas labākā laika (1:44,62) uzrādītājs, 17 gadus vecais madonietis Lauris Kaparkalējs, lai arī bija par divām sekundēm ātrāks nekā kvalifikācijā, tomēr  augstāk par otro vietu nevarēja tikt, neformālā konkurencē esot labākajam no V18 vecuma grupas (2002.-2003.g.). Tāpat kā pagājušā gadā Siguldas sprintā arī šoreiz trešā vieta tika Edgaram Bernānam, taču, ja pērn šī godalga pēc piedzīvotā kritiena bija sarūgtinājums, turklāt triju dalībnieku konkurencē, tad šoreiz no orientēšanās sporta nākošajam Bernānam trešā vieta bija panākums, jo cieši aiz muguras viņam finišēja madonietis Ilvars Bisenieks un otrs labākais no 2003.gada dzimušajiem rīdzinieks Bruno Krampe. Ja Ilvaram, kurš 2019.gadā ar Saulīti komandu sprintā junioriem izcīnīja 5.vietu, iegūtā 4.vieta bija gaidāma, tad Bruno ne tikai ar piekto vietu, bet jau ar iekļūšanu fināla sešiniekā parādīja, ka ir progresējis. Kvalifikācijas trešā laika uzrādītājam Artūram Brantam, kurš ir 200m sprinta speciālists, finālā priekš sevis garajā 1,1km sprintā vairs nebija palicis pietiekoši spēka, lai pacīnītos par godalgu, līdz ar to pasaules čempionātā un pasaules kausa posmos astotniekā tikušais cēsnieks finišēja mierīgā tempā sestajā vietā.

Sievietēm astoņām Latvijas pārstāvēm konkurenci sastādīja trīs igaunietes, kuru vidū jāizceļ 19 gadus vecās dvīņu māsas Kaidi un Keidi Kāsiku, kuras abas šogad Vācijā pasaules čempionātā distanču slēpošanā juniorēm iekļuva trīsdesmitniekā, bet pērn Eiropas Jauniešu Olimpiskajā festivālā (EJOF) Sarājevā bija desmitniekā. Taču Kāsiku māsām uz rolleriem neizdevās parādīt tādu sniegumu kā ziemā, tāpēc viņas, kaut arī fināla sešiniekā iekļuva bez sarežģījumiem, bet pretestību nespēja izrādīt mūsu labākajām pārstāvēm cīņā par uzvaru.

Kvalifikācijā pārliecinoši ātrākā bija Kitija Auziņa, kura par sešām sekundēm apsteidza 7 gadus jaunāko rīdzinieci Samantu Krampi. Finālā Kitija izvirzījās vadībā, tomēr Samanta cīnījās sparīgi un jauno madoniešu trenerei bija nedaudz tuvāk nekā kvalifikācijā, liekot Auziņai atdot visus spēkus. Tomēr šaubas par uzvarētāju neradās ne mirkli, un Kitija izcīnīja drošu pirmo vietu. Ja februāra vidū turpat „Smeceres sila” trasē FIS sacensībās uz sniega Krampe ieņēma 4. un 5.vietu, tad tagad bez godalgas viņa nepalika, iegūstot pārliecinošu otro vietu. Trijnieku noslēdza Kaidu Kāsiku, kura ziemā junioru pasaules čempionātā ieņēma 26.vietu 15km distancē brīvajā stilā ar masu startu (tajā pašā distancē, kur mūsu Patrīcija Eiduka ar 4.vietu sasniedza Latvijas visu labāko rezultātu junioru čempionātos, vienai sekundei pietrūkstot līdz medaļai – aut.piez.) un 2019.gadā bija astotā sprintā EJOF.

Pēc piedzīvotās neveiksmes kvalifikācijā izslēgšanas braucienos lieliski nostartēja Kima Krūmiņa, kura pārliecinoši pārvarēja pusfināla barjeru, bet finālā ieņēma 4.vietu, aiz sevis atstājot divas igaunietes – otru māsu Keidi Kāsiku un Evu Mariju Sāru un esot trešajai labākajai latviešu vidū. Lai arī kvalifikācijā Marta Priede uzrādīja 5.laiku, tomēr cēsniecei nedaudz nepaveicās ar pusfināla sastāvu, līdz ar to paliekot tieši aiz fināla 7.vietā (Marta savā braucienā palika ceturtā, bet ļoti iespējams varēja pārspēt otrā pusfināla brauciena trešo laiku uzrādījušo igaunieti Sāru, kuru kvalifikācijā bija apsteigusi – aut.piez.).

Autors: Ivars Bācis 

 

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv