ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 12°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

09 • 12 • 2020

Pasaules kausa posmā Davosā Eidukai pievienosies Vīgants un Bikše

Šajā nedēļas nogalē pasaules kausa otrajā posmā distanču slēpošanā, kas norisināsies pazīstamajā Šveices kalnu kūrortā Davosā un kur paredzēts sprints brīvajā stilā un 10km (sievietēm)/15km (vīriešiem) distance ar intervāla startu brīvajā stilā, mūsu valsti pārstāvēs trīs distanču slēpotāji. Rukā novembra beigās pēdējā sacensību dienā trīsdesmitniekā tikušajai Patrīcijai Eidukai no Kokneses novada pievienosies divi mūsu pārstāvji vīriešu konkurencē – pasaules kausa posmos trīsdesmitniekā pirmais no mūsu distanču slēpotājiem tikušais Indulis Bikše (Madonas novads) un šogad pasaules U23 čempionātā 9.vietu izcīnījušais madonietis Raimo Vīgants.

Sākotnēji Norvēģija, bet pēc tam arī Zviedrija un Somija paziņoja, ka līdz decembra beigām pasaules kausa posmos nestartēs. Līdz ar to ir skaidrs, ka tas vairs nav tāds tradicionāls un nav vairs arī tā prestiža pasaules kausa posmam, un tāds īstens prieks par sasniegtajiem rezultātiem īstiem sportistiem nevarētu būt, jo vidēji 10 līdz 15 šo trīs valstu pārstāvji parasti tiek trīsdesmitniekā, ap 5 iekļūst desmitniekā un diviem izcīna godalgotas vietas pasaules kausa posmos gan vīriešiem, gan sievietēm. Daļēji šo iztrūkumu mazinātu B sastāva sūtīšana, jo it īpaši norvēģu otrais sastāvs varētu pacīnīties par diezgan augstām vietām. Mūsējie jau nav vainīgi pie tā, ka vairākas slēpošanas lielvalstis ir atteikušās, un tas, protams, viņiem nāk par labu, paveroties reālām iespējām uz trīsdesmitnieku.

Norvēģija kā iemeslu mēģina minēt to, lai slēpotāji nesaķertu vīrusu, bet tas vairāku iemeslu dēļ neizklausās diez ko patiesi. Norvēģu spēcīgākie biatlonisti, tāpat kā zviedru un somu turpina startēt pasaules kausa posmos arī decembrī. Norvēģu labākos tramplīnlēcējus un ziemeļu divcīņniekus arī decembrī varēs redzēt pasaules kausa posmos. Visi vadošie norvēģu kalnu slēpotāji, daži zviedri un somi neizlaiž pasaules kausa posmus. Turklāt pagājušā nedēļas nogalē Lillehammerē atceltā pasaules kausa posma vietā norvēģi tomēr rīkoja slēpošanas sacensības – Norvēģijas kausu, kur nav tik stingras prasības kā pasaules kausa posmos un kur vīriešu konkurencē piedalījās ap 90 dalībniekiem, bet sievietēm sacentās pāri par 50 slēpotājām. Līdz ar to Norvēģijas kausā pat bija lielākas iespējas inficēties nekā pasaules kausa posmos. Daži Norvēģijas izlases dalībnieki, tā saudzīgi, jo baidās no sankcijām, bet tomēr ir pauduši neizpratni un nožēlu par izlases vadības lēmumu nestartēt. Arī Patrīcija Eiduka norvēģu un pārējo ziemeļvalstu lēmumu nepiedalīties pasaules kausa posmos decembrī uzskata par neizprotamu.

 

Patrīcija Eiduka

Latvijas vadošā slēpotāja no Vecbebriem nākamajā dienā pēc veiksmīgi aizvadītā pasaules kausa novembra beigās Rukā sēdās “Skandi motors” piešķirtajā automašīnā un devās uz Latviju, bet jau pagājušo svētdien, 6.decembrī, aizlidoja uz Davosu, kur jau ir notrenējusies četras dienas. Tā kā sacensības augstkalnē iekritīs sestajā un septītajā dienā pēc ierašanās, kas ir tās kritiskākās, tad Patrīcija nedaudz bažījas par to, kā jutīsies sacensību dienā un kā varēs nostartēt. Lai arī, pateicoties lielāko atbalstītāju būvkompānijas “Merks”, LOV, Kokneses novada pašvaldības, “Nateo D” piešķirtajam finansējumam, no Somijas viņa pa taisno varēja doties uz Šveici un tur trenēties līdz pat startam otrajā pasaules kausa posmā, tomēr bija arī svarīgas lietas, kas bija jāpadara Latvijā. “Nebiju bijusi Latvijā ilgāku laiku, un bija arī svarīgas lietas dzimtenē jānokārto. Jutu, ka ir vajadzīga nedaudz mājas sajūta. Dienu dienā ilgstoši bija sanācis būt kopā ar poļu meitenēm no Justīnes komandas. Bija nepieciešams atslēgties nedaudz no visa, restartēties un tad turpināt,” skaidro Olimpiskās čempiones Justīnes Kovaļčikas komandā trenējošā Latvijas slēpotāja. Lai arī Patrīcija apzinās, ka trīs spēcīgu Ziemeļvalstu prombūtnē paveras labas izredzes uz ļoti augstu vietu, tomēr tā sestās, septītās dienas aklimatizācijas “bedre” rada nelielas bažas. Un mūsu slēpotāja arī atzīst, ka apzinās vairāku spēcīgu slēpotāju prombūtni, kas neradīs gandarījuma sajūtu, ja sanāks ieņemt ļoti labu vietu. Šī Patrīcijai būs otrā reize Davosā. 2018.gada decembrī viņa sprintā ieņēma 63.vietu (+21,48, 155 FIS punkti), bet 10km brīvajā stilā ierindojās 64.vietā (+3:58, 121 FIS punkts), apsteidzot nedaudz vairāk par desmit konkurentēm.

Tomēr nepieciešamo optimismu vairo novembra beigās parādītie rezultāti. Eiduka arī pastāsta par pasaules kausa pirmā posma noslēdzošo dienu. “Pēdējā dienā iedzīšanā jutos lieliski, un izdevās viss ieplānotais. Kopējā vilnī startēju pašā priekšā, tāpēc bija labas iespējas veikt savu slēpojumu, nevis pielāgoties grupai, un varēju uzreiz iesākt diezgan ātri,” atceras Patrīcija, kurai no kopējā vilnī startējušajām 19 slēpotājām līdzi turēt spēja vienīgi 13 reizes pasaules kausa posmos trīsdesmitniekā tikusī un pirms nepilniem četriem gadiem pasaules kausa posmā skiatlonā 4.vietu ieguvusī amerikāniete Keitlina Patersone. “Sākotnējais mērķis bija noķert 10 sekundes priekšā startējušās konkurentes, bet nedomāju, ka to izdarīšu tik ātri. Bija pārsteigums, ka šogad janvārī Novemesto pasaules kausā 10km brīvajā stilā 13.vietu izcīnījusī čehiete Katerina Janatova, aiz kuras toreiz noslēpoju diezgan daudz un pirmo reizi iekļuvu trīsdesmitniekā, šoreiz nespēja turēt man līdzi,” izbrīnu neslēpj Ingus Eiduka meita un audzēkne, kura atklāj, ka otrajā aplī nedaudz patraucējusi amerikāniete, kā rezultātā izveidojās pāris sekunžu atstarpe ar 8 slēpotāju grupu no 40. līdz 47.vietai. Par laimi tas nav patraucējis noturēties grupā, lai arī šo it kā niecīgo 2-3 sekunžu atstarpi viņai izdevās likvidēt tikai trešā apļa beigu daļā, kad pamazām sākās izšķirošie notikumi, Eidukai atrodoties 10 slēpotāju grupiņā no 39. līdz 48.vietai. “Beigās jutu, ka ir spēks. Izmantoju arī iepriekš, it īpaši pasaules junioru čempionātā, gūto pieredzi un pirms pēdējā nobrauciena izvirzījos grupas galvgalī, un priekšā pārējām arī finišēju,” skaidro apņēmību un labu finišēšanu nodemonstrējusī 20 gadus vecā latviete, kura bez iepriekšminētajiem atbalstītājiem ir pateicīga arī “Virši”, “Ievas siers”, “MySport veikals”, Latvijas Slēpošanas federācijai un citiem.

 

Raimo Vīgants

Raimo debija pasaules kausa posmos notika 2019.gada decembrī Planicā, kur pēc garā ceļa uz sacensībām neizdevās parādīt to labāko varējumu, sprintā brīvajā stilā 76 dalībnieku vidū ierindojoties 64.vietā un nopelnot 112 FIS punktus. Madonietis lieliski startēja augustā pasaules kausa posmos rollerslēpošanā Igaunijā un Madonā. Ziemas sezonā Raimo vēl nav piedalījies sacensībās, tāpēc grūti spriest par viņa reālo varējumu. Vieglāk būtu bijis zināt, ja pagājušā nedēļas nogalē viņš nostartētu Norvēģijas kausa sacensībās Lillehammerē, jo no 18.novembra atrodas šajā Skandināvijas valstī. Par nestartēšanas iemesliem pastāsta pats slēpotājs: ”Norvēģijas kausā netiek veikti testi, tāpēc pasaules kausa posmos ir lielāka drošība. Turklāt arī ne visi no mana kluba devās uz turieni, kā arī jāņem vērā, ka norvēģi uz ārzemniekiem “greizi” skatās. Līdz ar to nebūtu garantijas, ka mani pielaistu startēt Lillehammerē. Arī mans treneris teica, ka drošāk ir braukt uz pasaules kausa posmu.”

Septembra vidū pēc starta Latvijas čempionātā komandu sprintā un duatlonā Raimo devās uz divu nedēļu treniņnometni Norvēģijā. Tad, dažas dienas pavadījis mājās, oktobrī četras nedēļas aizvadīja augstkalnes (virs 2500m) treniņnometni Itālijā, pēc kuras dēļ valstī tobrīd noteiktajiem ierobežojumiem vairākas dienas bija jāizlaiž treniņi. Tas diezgan daudz patraucējis pilnvērtīgam treniņu procesam, taču kopumā sagatavošanos šai sezonai Vīgants vērtē kā labu, un to atzīst arī viņa treneris. “Mazāk ir sanācis trenēties nekā citus gadus, tāpēc ir krities apjoms, bet domāju, ka tam nevajadzētu ietekmēt rezultātu,” skaidro pagājušā gada pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvējs rollerslēpošanā.

Raimo arī pastāsta, ka bija plānojis piedalīties no 20.-22.novembrim tradicionālajās sezonas atklāšanas sacensībās Beitostēlenā (Norvēģija), bet neesot pielaists tām. Nedēļu vēlāk Norvēģijas kausa sacensības Golo gāja secen, jo tās tika atceltas. “Izskatījām arī variantu par pasaules kausu Rukā, bet bija jau iepriekš iegādātas biļetes uz Norvēģiju, kur ir nodrošināta dzīvošana un transporta iespējas līdz trasei, kā arī labi apstākļi treniņiem, tāpēc tomēr uz Ruku neaizbraucu,” par nestartēšanu pirmajā pasaules kausa posmā Somijā izstāsta Vīgants.

Šo pirmdien viņš devās uz Davosu, kur ieradās otrdien. “Spēka ziņā un fiziskā ziņā esmu stiprāks, arī esmu pielicis ātrumā. Ceru, ka izdosies,” ar piesardzību par gaidāmo startu pasaules kausa posmā saka 21 gadu vecais Raimo, kura mērķis sprintā esot Top30, ņemot vērā, ka trīs lielvalstis nepiedalīsies. “Distancē grūtāk spriest, jo parasti labāka forma man ir pēc jaunā gada, ne sezonas sākumā,” piebilst bijušais Madonas BJSS audzēknis. Raimo neaizmirst pateikties saviem lielākajiem atbalstītājiem Madonas novada pašvaldībai, “Barības.lv”, “AM byggservice”, Latvijas Slēpošanas federācijai, LOV, LSFP, kā arī pārējiem – “Suunto”, “Swenor”, “Fischer Latvia”, “Brooks Latvia”, “Wooden Wall design”.

 

Indulis Bikše

No visiem trim mūsu vadošajiem distanču slēpotājiem Indulis Bikše, kuram pirms trim mēnešiem palika 25 gadi, ir vecākais, un, tā kā arī atbalstītāju pēdējā laikā īsti nav, tad paša un ģimenes spēkiem ir jāpelna nauda treniņiem un startēšanai.  Tāpēc Indulis, kurš citus gadus Latvijas čempionātos krosā, seriālā “Stirnu buks” un Slēpotāju krosā bija demonstrējis savas lieliskās skriešanas iemaņas, šogad vairākus mēnešus pavadīja darbā ārzemēs, kā rezultātā viņam vēlāk nekā parasti sanāca uzsākt gatavošanos jaunajai sezonai. Kopš pagājušā mēneša viņš atrodas augstkalnē un šobrīd trenējos Davosā, kur nedēļas nogalē viņam tāpat kā Raimo būs šīs sezonas pirmās sacensības. “Šogad slēpot sāku gandrīz mēnesī vēlāk nekā citas sezonas, tāpēc arī startēšu vēlāk,” izstāsta Indulis, kurš parasti sezonu atklāja novembra vidū. “Par fizisko formu vēl ir grūti spriest. Šogad ir pasaules čempionāta sezona, tāpēc uzsvars vairāk tiek likts uz to,” skaidro Zinta Bikšes dēls un audzēknis, no kura Davosa augstvērtīgus rezultātus vēl nevajadzētu gaidīt. Pasaules junioru čempionāta 17.vietas ieguvējs no Madonas novada līdz šim Davosā pasaules kausā ir startējis trīs reizes, labāko rezultātu distancē sasniedzot 2017.gadā (66.vieta (+2:51 un 67 FIS punkti) no vairāk nekā 100 dalībniekiem), bet sprintā 2019.gadā (71.vieta no 74 dalībniekiem (+16,17 s un 135 FIS punkti).

 

Autors: Ivars Bācis

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv