ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 5°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

28 • 11 • 2020

Eiduka pasaules kausā Somijā 10km klasikā augstāk nekā pagājušajā gadā

Sestdien Somijas pilsētiņā Rukā notiekošajā pasaules kausa pirmā posma otrajā sacensību dienā Latvijas labākā distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka 10km klasiskā stila distancē ar intervāla startu 72 dalībnieču vidū ieņēma 53. vietu, uzvarētājai Terēzei Juhaugai (Norvēģija) zaudējot 2:44,3 (87,54.FIS punkti) un par septiņām vietām ierindojoties augstāk nekā pērn. Piektdien klasiskā stila sprinta kvalifikācijā 76 dalībnieču vidū slēpotāja no Kokneses novada spēja iekļūt labāko piecdesmitniekā un iegūt 41.vietu (101 FIS punkts), kas ir viņas labākais rezultāts pasaules kausa posmos sprintā klasikā (pagājušā sezonā iegūtā 35.vieta slidsoļa sprintā Drēzdenē ir labākais rezultāts pasaules kausos sprintā – aut.piez.), informē slēpotājas pārstāvis Ivars Bācis.

Tieši pirms diviem gadiem, 2018.gada novembra beigās, savā debijā pasaules kausa posmos turpat Rukā latviešu slēpotāja no Vecbebriem klasiskā stila sprinta kvalifikācijā no līderes atpalika 26 sekundes un nopelnīja 177 FIS punktus, apsteidzot 7 konkurentes un ieņemot 66.vietu. Pērn Somijas ziemeļu ciematā sezonas iesākumā Patrīcija līderei klasikas sprintā piekāpās vairs 20 sekundes, kas deva 133 FIS punktus un 75.vietu 92 dalībnieču vidū. Pēc kārtīgi padarītā darba pirmssezonā šoreiz mērķis bija zaudēt mazāk par 20 sekundēm un kā minimums iekļūt labāko sešdesmitniekā. Pēc sprinta reitinga mūsu slēpotāja bija 52., kas deva cerības uz piecdesmitnieku, taču to sasniegt bija sarežģīti, jo bija jāņem vērā aiz mūsu slēpotājas ar nedaudz zemāku reitingu startējušās šādas spēcīgas konkurentes – pirms nedēļas Beitostēlenā sprinta kvalifikācijā 5.laiku uzrādījušā un pagājušajā sezonā pasaules kausa posmā Drammenā klasiskā stila sprintā 32.vietu ieguvusī norvēģiete Heda Amundsena, pagājušā gada pasaules čempionāta 21.labākā sprintere Eva Urevca no Slovēnijas, Olimpiskajā spēlēs divdesmitniekā un pasaules kausa posmos vairākas reizes trīsdesmitniekā pabijusī somiete Johanna Matintalo no Somijas, pagājušā gadā pasaules junioru čempionātā dominējusī Helēna Fossesholma no Norvēģijas (tiesa, sprintā viņa neuzvarēja, jo finālā nokrita – aut.piez) utt.

Mūsu slēpotāja startēja ar 52.numuru un tobrīd finišā uzrādīja 38.laiku (3:10,83), no līderes norvēģietes Annas Apelkvistas Stensetas atpaliekot ne tikai zem 20, bet pat zem 15 sekundēm (14,89 s), kas deva 101 FIS punktu. No vēlāk startējušām dalībniecēm trijām izdevās uzlabot latvietes laiku, nobīdot mūsu slēpotāju uz 41.vietu. Patrīcijai Eidukai līdz ceturtdaļfinālam jeb trīsdesmitniekam pietrūka 3,7 sekunžu, bet līdz otrā un trešā laika uzrādītājām Maijai Dālkvistai un Linnai Svānai (abas Zviedrija) salīdzinoši nedaudz – attiecīgi 10,7 un 9,2 sekundes.

Trīsdesmitniekā ar 29.laiku iekļuva Eidukas gadu jaunākā komandas biedrene Monika Skindere, kura beigās ceturtdaļfinālā sasniedza sešpadsmitnieku, pavisam maz pietrūkstot līdz pusfinālam. Taču jāatceras, ka Skindere ir pagājušā gada pasaules junioru vicečempione un Eiropas Jaunatnes Ziemas Olimpiskā festivāla uzvarētāja klasikas sprintā, un pērn jau vienreiz iekļuva trīsdesmitniekā PK posmos sprintā. Aiz Patrīcijas palika šādas slēpotājas – pirms 4 gadiem turpat Rukā sprintā 8.vietu izcīnījusī un pagājušā sezonās pāris reizes sprintā trīsdesmitniekā iekļuvusī somiete Laura Mononena, desmit reizes divdesmitniekā un trīs reizes desmitniekā pasaules kausos sprintā tikusī vāciete Laura Gimlere, piecas reizes Top30 sprintos sasniegusī francūziete Delfīne Klodē, stabilo pasaules Top10 distancē Terēzi Štadloberi (lai arī austriete ārkārtīgi reti ir bijusi trīsdesmitniekā sprintā, tomēr viņa distancē abos stilos ir ļoti spēcīga, un Eiduka jau nav izteikta sprintere, un pazīstamā Aloīza Štadlobera meitu Rukā Patrīcija apsteidza pirmo reizi – aut.piez.), kā arī negaidīti vāji nostartējusī divkārtējā pasaules kausa kopvērtējuma uzvarētāja un pagājušās sezonas vicelīdere Heidi Venga. Līdz ar to tas priekš Latvijas mērauklas Ingus Eiduka audzēknei ir lielisks rezultāts, un var teikt, ka šīs sezonas pasaules kauss iesācies labāk nekā cerēts. To apstiprina arī pati Patrīcija.

“Izpētot starta sarakstu, nešķita, ka varētu vairākas apsteigt. Sešdesmitnieks likās reāls, klusībā cerēju uz piecdesmitnieku, bet, ka sanāks 41.vieta, nevarēju iedomāties. Līdz ar to esmu ļoti priecīga un varu teikt, ka sanāca labāk nekā gaidīts.” Patrīcija pastāsta, ka kvalifikācijas brauciena laikā jutusi, ka vajadzētu sanākt labam rezultātam. “Lielāko daļu sanāca nobraukt kā plānots. Arī stāvajā kalnā uzskrēju labi, taču visgrūtāk tāpat kā daudzām citām sanāca finiša taisne (tas tāpēc, ka finiša taisne ir uzreiz aiz stāvā, garā kalna – aut.piez.),” skaidro Eiduka. Šīs dienas starts devis lielisku motivāciju rītdienai, taču Patrīcija saglabā ierasto pirmstarta pieticību un negribētu, ka rītdien no viņas gaida nez ko lielu, bet latviešu garā tā vai tā cīnīsies par labu rezultātu un tic, ka rezultātam vajadzētu sanākt labākam nekā pērn, kad no uzvarētājas Juhaugas sanāca atpalikt 2:44 (60.vieta) un nopelnīt 81 FIS punktu.

Finālā dominēja zviedrietes, aizņemot visu goda pjedestālu – Linna, Svāna, Maija Dālkvista un Jonna Sundlinga, bet kvalifikācijas pārliecinošā uzvarētāja Stenseta palika piektā.

 

Otrajā dienā 10km ar intervālu klasiskajā stilā mērķis bija vēlreiz sasniegt piecdesmitnieku. Pagājušā gadā Rukā Eiduka šajā distancē ieņēma apaļo 60.vietu (+2:44 un 81 FIS punkts) 84 dalībnieču konkurencē, bet šogad janvārī Novemesto (Čehija), kur pirmajā dienā brīvajā stilā ar trīsdesmitnieka sasniegšanu tika gūts vēsturiskais panākums, otrajā dienā 10km iedzīšanā klasiskajā stilā viņa 61 dalībnieces vidū finišēja 49.vietā (+3:05 un 137 FIS punkti). Līdz ar to apaļajā 20 startā pasaules kausa posmos šī bija trešā reize distancē klasiskajā stilā. Laika ziņā uzdevums bija neatpalikt vairāk par 2:30. Zaudēt 2 minūtes vai tuvu tam klasikā pagaidām ir pārāk augsta latiņa, ja ar šādu atpalikšanu pasaules kausa posmos var iekļūt trīsdesmitniekā vai divdesmitniekā, bet 2019.gada janvārī Otepē pat desmitniekā. Turklāt jāņem vērā, ka pirms nedēļas Muonio Patrīcija 10km klasikā no uzvarētājas krievietes Tatjanas Sorinas atpalika 2:10, bet pasaules kausa posmos jāņem vērā vēl „Juhaugas faktors”, kā arī pagājušās sezonas beigās un arī šīs sezonas iesākumā Bruksvalarnā lielisku sniegumu demonstrējošās Zviedrijas izlases līderes Frīda Karlsone un Eba Andersone.

Patrīcija iesāka prātīgi, pirmajā distances trešdaļā turoties cieši aiz piecdesmitnieka. Nākamo nogriezni Latvijas labākā slēpotāja veica ļoti labi un ar 49.rezultātu iespraucās piecdesmitniekā, no līderes Juhaugas atpaliekot 1:08,9. Distances otrajā pusē Eidukas temps sāka kristies, un vietu labāko piecdesmitniekā tomēr neizdevās saglabāt. Uzrādot laiku 27:45,7 un no uzvarētājas atpaliekot tieši tikpat, cik pagājušajā gadā, mūsu pārstāve ieņēma 53.vietu. Lai arī otro dienu pēc kārtas neizdevās sasniegt piecdesmitnieku un ne laika, FIS punktu ziņā nesanāca būt tuvāk uzvarētājai nekā pērn, tomēr vietu ziņā ir uzlabojums, salīdzinot ar pagājušo gadu. Pati sportiste, lai arī ir apmierināta ar savu startu, atzīst, ka varēja labāk.

„Ieklausoties treneru padomā, iesāku prātīgi, jo ap pirmo kilometru ir garš kāpums. Jutu, ka otrajā distances pusē sāku piegurt. Vērtējot savu startu, varu teikt, ka no savas puses izdarīju visu un ka esmu apmierināta ar savu sniegumu. Līdz ar to, ņemot to vērā, biju gaidījusi, ka rezultāts būs labāks un ka piecdesmitniekā tikšu.”  

Kārtējo uzvaru pasaules kausa posmos svinēja Terēze Juhauga, kas distanci veica 25:01, 4 un par 21,8 sekundēm apsteidza otrās vietas ieguvēju Frīdu Karlsoni, kas pēc 3,1km atradās vēl līderpozīcijās ar 2 sekunžu pārsvaru pār Juhaugu. Spraigajā cīņā par trešo vietu Eba Andersone par 0,1 sekundi pārspēja pirms nedēļas Muonio uzvarējušo krievieti Sorinu, kurai, starp citu, tā bija pirmā reize trīsdesmitniekā pasaules kausa posmos distancē.

Rīt noslēdzošajā trešajā dienā būs 10km iedzīšana brīvajā stilā, kur Patrīcijai Eidukai, kura pagaidām atrodas 54.vietā (+2:49), ir labas iespējas pakāpties augstāk un pietuvoties četrdesmitniekam kopējā ieskaitē, bet atsevišķi posmā brīvajā stilā uzrādīt laiku labāko trīsdesmitniekā. Iedzīšanā finišēt trīsdesmitniekā nav reāli, jo šobrīd pēc divām dienām konkurentes ap trīsdesmitajām vietām ir minūti vai pat nedaudz vairāk priekšā, un arī, lai iekļūtu 40-niekā, ir jāatspēlē vairāk nekā 40 sekundes. Tāpēc lielākās cerības ir uz posmā uzrādīto laiku. Savukārt, cīņā par uzvaru minitūres kopvērtējumā galvenā favorīte ir Juhauga. Vai būs intriga cīņā par uzvaru, atkarīgs no tā, kā spēs sadarboties zviedrietes (Karlsone, Andersone, Dālkvista, Svāna) ar krievietēm (Sorina, Ņeprajeva), kuras pagaidām atpaliek 16 līdz 30 sekundes.

Pati Patrīcija arī saprot, ka līdz trīsdesmitniekam nav reāli aizsniegties, un arī četrdesmitnieks ir pārāk tālu, jo jāņem vērā, ka tas tomēr ir pasaules kauss un ka 20 gadus vecajai kuplās Eiduku ģimenes pārstāvei konkurenci sastāda vecākas un pieredzējušākas konkurentes. Taču pagājušā gada pasaules junioru čempionāta 4.vietas ieguvēja ir apņēmības pilna svētdien ļoti labi nostartēt. „Man svarīgākais iedzīšanā ir uzrādīt ļoti labu laiku, lai atsevišķi svētdienas brīvā stila distancē varētu būt starp labākajām trīsdesmit. Lai to panāktu, man no paša sakuma ir jāsāk diezgan ātri un jāmēģina turēt augstais temps. Arī dēļ mazās pieredzes man ir diezgan pagrūti distances laikā kāpināt tempu,” skaidro Patrīcija Eiduka

 

Autors: Ivars Bācis

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv