ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

10 • 01 • 2020

Latvijas vadošo slēpotāju paveiktais un izredzes šajā sezonā

Jaunā 2019./2020.gada sezona distanču slēpošanā sākās gandrīz pirms diviem mēnešiem un vēl turpināsies gandrīz trīs mēnešus. Šajos nepilnos divos mēnešos kopš novembra vidus mūsējie ir diezgan aktīvi startējuši, turklāt atsevišķos gadījumos ir uzrādījuši ļoti atzīstamus rezultātus. Taču lielākā sezonas daļa un svarīgākās sacensības vēl priekšā.

Patrīcija Eiduka

Par Kokneses novada pārstāves sasniegtajiem panākumiem šajā sezonā plaši ir izskanējis medijos. Kopš 2019.gada vasaras olimpiskās čempiones Justīnas Kovaļčikas komandā trenējošā latviete ir turpinājusi progresēt, un šis progress ir bijis iespējams, pateicoties atbalstītājiem, kuru vidū noteikti jāmin Latvijas Olimpiskā vienība, Solidaritātes fonds, SIA “Merks”, Kokneses novada pašvaldība, “Skandi motors”, “Virši-A”, “Ievas siers”, “MySport” u.c. Vispirms novembra vidū Olos (Somijā) notikušajās FIS sacensībās 10km brīvajā stilā ar intervāla startu tika nopelnīti visu laiku vērtīgākie punkti no Latvijas distanču slēpotājiem - 37,95 FIS punkti. Tad nedēļu vēlāk Zviedrijā Eiduka izcīnīja uzvaru junioru konkurencē, pārspējot divas 2019.gada pasaules junioru čempionātā desmitniekā iekļuvušās slēpotājas. Gada nogalē Patrīcija kā pirmā no Latvijas slēpotājiem FIS rangā iekļuva 150-niekā, turklāt to paveicot gan distance, gan sprintā. Pasaules kausā Kūsamo ļoti atzīstami neizdevās nostartēt, taču vēlāk iepriecināja ar ļoti sekmīgiem startiem savā otrajā “Tour de ski”, sasniedzot kārtējos rekordus Latvijas sieviešu slēpotāju vidū, kā arī vienus no pašiem augstvērtīgākajiem rezultātiem, ko jebkāds no mūsu slēpotājiem, arī vīriešu, jebkad ir paveicis. Otrajā posmā sprinta kvalifikācijā Ingus Eiduka audzēkne no 73 dalībniecēm uzrādīja 48.laiku, pirmo reizi iekļūstot piecdesmitniekā, kā arī pasaules kausa posmos sprintā pirmajai no Latvijas slēpotājiem iegūstot zem 100 FIS punktiem – 77 FIS punkti. Vecgada pēdējā dienā trešajā posmā 10km brīvajā stilā ar intervāla startu P.Eidukai izdevās iekļūt jau četrdesmitniekā, no 60 dalībniecēm iegūstot 37.vietu un nopelnot šāda mēroga sacensībās savu labāko punktu ražu – 61 FIS punkts. No maģiskā trīsdesmitnieka šķīra tikai 12 sekundes.

Piecdesmitnieku Olimpiskajās spēlēs un četrdesmitnieku pasaules čempionātā P.Eiduka jau bija sasniegusi, bet tagad to izdarīja arī pasaules kausa posmos, kur konkurence tomēr ir lielāka nekā Olimpiskajās spēlēs vai pasaules čempionātos. Līdz ar to mērķis tiek izvirzīts iet tālāk, proti, iekļūt labāko trīsdesmitniekā, ko mūsu vadošā slēpotāja varēs mēģināt paveikt janvāra mēnesī, kad ir paredzēti pāris starti pasaules kausa posmos. Taču maz ticams, ka 19 gadus vecajai Patrīcijai tas izdosies janvārī, jo šajā mēnesī paredzētajos trīs posmos distances Eidukai nav tās parocīgākās, lai sasniegtu vēl nebijušo. Janvāra beigās Oberstdorfā ir skiatlons un sprints klasiskajā stilā, 18./19. janvārī Novemesto notiks intervāla starts 10km klasikā un iedzīšana 10km brīvajā stilā. Jau šo sestdien Drēzdenē būs sprints brīvajā stilā, kas viestu cerības, taču tas ir pilsētas posms, tātad līdzens bez ierastajiem kāpumiem. Un, kā atzīst treneris un tēvs Ingus Eiduks, tas nenāk par labu Patrīcijai. Tādēļ lielākas izredzes jāsaista ar kādu no Zviedrijas posmiem februārī. Un, ja arī tas neizdosies šajā sezonā, tad nekādā gadījumā sarūgtinājuma nebūs, jo jau līdz šim sasniegtais ir ļoti daudz, turklāt vienīgajai meitenei septiņu bērnu ģimenē pagaidām vēl ir tikai 19 gadi.

Toties reālākas iespējas slēpotājai no Vecbebriem ir pasaules rangā sasniegt simtnieku, kur neviens no Latvijas distanču slēpotājiem nekad nav bijis. Jau kā pirmā no mūsējiem Patrīcija Eiduka decembra beigās iekļuva 150-niekā – 132.vieta distancē un 116.vieta sprintā, bet ar labiem startiem ”Tour de ski”, uzlabojot distances reitingu par četriem punktiem, bet sprinta par 2,5 punktiem (ja izdodas labs starts Drēzdenē, tad sprintā vēl vairāk var uzlabot reitingu – aut.piez.), nākamajā FIS listē janvāra vidū viņa pakāpsies, taču tikai par pāris vietām. Lai sasniegtu simtnieku abās disciplīnās jāuzlabo reitingu par vēl vismaz 3-4 punktiem, jo konkurentes arī uz vietas nestāv.

Un, protams, Patrīcijas Eidukas galvenais šīs sezonas starts būs pasaules junioru čempionātā, kas februāra beigās un marta sākumā norisināsies Vācijā. Desmitnieku Patrīcija jau ir sasniegusi iepriekš, tā kā Top10 būs kā pats minimālākais mērķis šogad, bet par to plašāk kādā no nākamajiem rakstiem.

Indulis Bikše

Atšķirībā no Patrīcijas Eidukas plašā atbalstītāju loka Indulim Bikšem pārsvarā jāiztiek ar ģimenes atbalstu. Vasarā Indulis strādāja ārzemēs, lai nopelnītu naudu sezonai, kas, protams, atstāja iespaidu uz treniņprocesu un neļāva pienācīgi sagatavoties jaunajai sezonai. Līdz ar to progresu nevarēja prasīt un arī gaidīt, nu vismaz pašā sezonas sākumā. Tas apstiprinājās gan FIS sacensībās novembrī, gan pasaules kausā Kūsamo un pēc tam arī Davosā. Taču Bikše pamazām “ieskrējās” un, pavadot vairāk laika uz sniega un pieliekot ātrumā, divos distances startos “Tour de ski” seriālā ieguva zem 100 FIS punktiem, ko viņam iepriekšējās divās tūrēs nebija izdevies izdarīt. Savā ceturtajā “Tour de ski” madonietis cīnījās braši un nobrauca līdz beigām, paveicot to trešo reizi karjerā. Kā mēs labi zinām, “Tour de ski” nevar tā vienkārši finišēt, jo katrā startā nedrīkst zaudēt līderiem vairāk par noteikto limitu, citādi “ņem nost”. Pēdējā posmā 2km līdz finišam, kad kalnā jau bijā slēpots pusotrs kilometrs, no trīsdesmitnieka šķīra tikai 7 sekundes, un šķita, ka tik tuvu ir iekļūšana “punktos’ otro reizi karjerā. Lai arī nesanāca pietuvoties 2017.gada vēsturiskajam panākumam, tomēr beigās iegūtā arī 42.vieta posmā (+2:57 un 45s līdz 30.vietai) ir šīs sezonas augstākā vieta un trešā reize Zinta Bikšes dēlam un audzēknim piecdesmitniekā, kad tiek apsteigti vismaz daži konkurenti.

Tā kā Indulis Bikše jau ir izaudzis no junioru un U23 grupas vecuma, tad viņam šīs sezonas galvenie starti ir pasaules kausa posmos. Diemžēl šogad no pasaules kausa kalendāra ir izņemts Bikšem tik veiksmīgais Zviedrijas posms Ulrikehamnā, kur ir lieliska atmosfēra ar ļoti daudz un atbalstošiem skatītājiem un kur madonietis ir sasniedzis ne vietas, bet snieguma ziņā savu augstvērtīgāko rezultātu – 47.vieta (sākotnēji 48.vieta, bet pēc 18.vietas ieguvēja austrieša Haukes diskvalifikācijas mūsu slēpotājs pakāpās par vienu vietu augstāk – aut.piez.) un 46 FIS punkti, zaudējot uzvarētājam 15km brīvā stila distancē ar intervāla startu tikai divas minūtes, bet līdz ieskaites punktiem pasaules kausa kopvērtējumā pietrūkstot 46 sekundēm (pēc 8,6km Induli no trīsdesmitnieka šķīra tikai 1 (!) sekunde – aut.piez.). Līdz ar to tas pats piecdesmitnieks “IB Ski team” pārstāvim būs labs rezultāts šajā sezonā.

Raimo Vīgants

Sezonas pirmajā pusē Induļa Bikšes un Patrīcijas Eidukas ēnā nedaudz palicis trešais no mūsu lielā slēpotāju trijnieka – Raimo Vīgants, kurš kopš rudens sākuma mācās un trenējas Norvēģijā. Kamēr uzmanība bija pievērsta ‘Tour de ski” tikmēr 20 gadus vecais madonietis nostartēja Igaunijas čempionātā un arī Skandināvijas kausa posmā Norvēģijā. Taču vēl pirms Ziemassvētkiem Slovēnijā Raimo pirmo reizi karjerā atzīmējās pasaules kausa posmā slēpošanā, ieņemot 64.vietu un nopelnot 112 FIS punktus. No trīsdesmitnieka šķīra 6 sekundes, bet labākajam zaudētas 12 sekundes, kas šķiet ļoti maz, bet jāņem vērā, ka sprinta trase bija salīdzinoši īsa. Tomēr 112 FIS punkti parāda, ka tas ir viens no labākajiem mūsu slēpotāju rezultātiem sprintā vīriešu konkurencē.

Skandināvijas kausā vietu ziņā neizskatās diez ko labi, jo ir pirmā simta beigās vai otrajā simtā (86., 70. 133.vieta), taču jāņem vērā, ka Skandināvijas kausā, it īpaši Norvēģijā, startē ļoti daudz un spēcīgi slēpotāji, kuri ir uzvarējuši, bijuši trijniekā vai sešiniekā pasaules kausa posmos. Taču, ja ņem vērā sniegumu, tad starti Norvēģijā Raimo ir izdevušies labi. Abās distancēs iegūtie 98 un 95 FIS punkti ir līdz šim vienīgie Vīgantam zem 100 punktiem Skandināvijas kausos, tātad Nēsē viņš to paveica pirmo reizi. Lai arī Igaunija šobrīd piedzīvo krīzi, tomēr ziemeļu kaimiņu čempionātā iegūtā 3.vieta 10km brīvajā stilā arī nav peļams rezultāts.

Raimo pasaules kausa posmos noteikti ir jāmēģina iegūt zem 100 FIS punktiem gan distancē, gan sprintā, ko ar līdzšinējiem rezultātiem ir apliecinājis, ka viņam ir pa spēkam to paveikt. Ja Raimo to izdarīs sprintā, tad kļūs par pirmo no mūsu vīriešiem, kam tas izdevies. Taču nenoliedzami galvenais starts šobrīd vēl 20 gadus vecajam madonietim būs pasaules čempionātā U23 grupā pēc pusotra mēneša Vācijā, kad jau būs tikko nosvinējis 21. dzimšanas dienu. Šis būs pirmais gads šajā grupā, un jāmēģina sasniegt trīsdesmitnieks, kur Vīgantam neizdevās iekļūt junioru konkurencē, divas reizes esot četrdesmitnieka beigās, bet ko vienreiz ar 24.vietu 15km klasikā 2018.gadā sasniedza Indulis Bikše. Bet par junioru čempionātu vairāk rakstā februāra vidū.

 

Autors: Ivars Bācis

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv