ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 5°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

17 • 02 • 2020

Bikše, Brunere un Šahno uzvar Latvijas čempionātā distanču slēpošanā Madonā

Latvijas čempionāta pirmajā posmā un FIS sacensībās distanču slēpošanā, kas pagājušo sestdien un svētdien tika aizvadīts Madonas aktīvās atpūtas un slēpošanas bāzē “Smeceres sils”, vīriešiem ar trešo vietu sprintā brīvajā stilā un uzvaru 10km distancē brīvajā stilā ar intervāla startu labākais abas dienas mūsējo vidū bija madonietis Indulis Bikše. Tikmēr sievietēm pasaules kausā trīsdesmitniekā tikušās Patrīcijas Eidukas prombūtnē uzvarētājas godā katru dienu bija cita slēpotāja, turklāt no jauniešu grupas, jo sprintā ātrākā bija 17 gadus vecā Kristīne Brunere no Siguldas, bet 5km distancē brīvajā stilā pirmo vietu ieguva cita S18 grupas pārstāve Līva Šahno no Madonas.

Pateicoties madoniešu aktivitātēm un ieguldītajam darbam, pagājušā nedēļas nogalē “Smeceres sila” trasē varēja norisināties Latvijas čempionāts distanču slēpošanā, kurā piedalījās vairāk nekā 400 dažāda vecuma slēpotāji. Interese par čempionātu bija ļoti liela, jo dažās jauniešu grupās dalībnieku skaits sniedzās pāri četrdesmit. Trase bija izveidota 1km garumā ar vienu nobraucienu un vienu kāpumu. Abas dienas slēpotāji sacentās brīvā stila slēpojumā, mūsējiem konkurenci sastādot arī igauņiem un lietuviešiem.

Vīriešiem 55 dalībnieku konkurencē sprinta fināla četriniekā ar kvalifikācijas uzvarētāju lietuvieti Jauniusu Drūsi un igauni Kristianu Kollu iekļuva arī Indulis Bikše un ziemas orientierists Nauris Raize. Ceturtdaļfinālā kritienu piedzīvoja un tālāk netika galvenais favorīts igaunis Marko Kilps, kas sešas reizes pasaules kausa posmos ir iekļuvis trīsdesmitniekā, vienreiz sprinta kvalifikācijā uzrādot pat 3.laiku. Lai kā arī Indulis centās un bija blakus konkurentiem, tomēr mūsu kaimiņi ieņēma pirmās divas vietas, Drūsim svinot uzvaru otro gadu pēc kārtas un Kollam izcīnot otro vietu. Savukārt Bikše ar kopējā ieskaitē iegūto trešo vietu pēc gada pārtraukuma kļuva par valsts čempionu sprintā. 2019.gadā Indulis abos sprintos nepiedalījās, titulu iegūstot Raimo Vīgantam, kurš šoreiz nestartēja, jo pagājušajā nedēļas nogalē sacentās Norvēģijas kausa posmā, kur šobrīd mācās un trenējas.

Finālā pretestību konkurentiem izrādīt vairs nebija palicis spēka Raizem, kuram kā orientieristam tomēr grūti konkurēt ar slēpotājiem, bet tik un tā ir ļoti atzīstama viņa iekļūšana finālā un sudraba medaļas nopelnīšana. Tikmēr otrs labākais pagājušā gada mūsu sprinteris Madonā talsinieks Juris Damškalns palika tieši aiz fināla 5.vietā, kaut arī kvalifikācijā bija ceturtais, tomēr arī šoreiz bez medaļas pasaules čempionātu dalībnieks nepalika, jo Latvijas slēpotāju vidū bija trešais. Jāuzteic abi jaunieši madonieši Niks Saulītis un, it īpaši, Lauris Kaparkalējs, kuri iekļuva pusfināla astotniekā, Saulītim esot labākajam pirmo gadu junioru grupā (2000./2001.g.), bet tūlīt aiz viņa 8.vietu ieguvušajam Kaparkalējam izrādot pārākumu pār citiem savā V18 grupā (2002./2003.g.).

Sievietēm, kur sacentās 18 slēpotājas, jau pēc kvalifikācijas bija skaidrs, ka toni noteiks mūsu slēpotājas, jo labākā no divām lietuvietēm Egle Savickaite ar 5.laiku kvalifikācijā varēja pretendēt uz fināla četrinieku, bet tur netika, neskatoties uz otro vietu savā pusfināla braucienā, jo beigās finiša taisnē neievēroja slēpošanas stila noteikumus. Kaut arī rīdziniece Samanta Krampe uzrādīja ātrāko laiku kvalifikācijā, tomēr jau pusfināla laikā bija redzams, ka Samantai būs pagrūti cīnīties par trijnieku kopējā ieskaitē. Finālā finiša taisnē ļoti spraigs duelis sanāca starp Kristīni Bruneri un Kitiju Auziņu, par dažiem centimetriem priekšā esot Kristīnei, kurai tā bija pirmā uzvara FIS sacensībās. Tāpat kā pagājušajā gadā otro vietu ieguva Kitija, bet otra labākā S18 grupas pārstāve Līva Šahno finišēja trešā. Fināla četrinieku noslēdza Samanta, kurai trešā vieta S18 konkurencē.

 

Svētdien 10km brīvajā stilā trases specifikas un daudzo dalībnieku dēļ tiesneši bija nolēmuši dalībniekus sadalīt divās starta grupās, pirmajā pēc FIS reitinga punktiem startējot spēcīgākajiem. Otro dienu pēc kārtas uz goda pjedestāla bija pārstāvētas visas Baltijas valstis, tikai savādākā secībā, kas mums šoreiz bija par labu. Konkurentiem tāpat kā 2019.gadā otrajā sacensību dienā cerības neatstāja Indulis Bikše, kurš tuvāko konkurentu Kilpu apsteidza par 40 sekundēm. Minūti Bikšem piekāpās un trešo vietu izcīnīja sprinta uzvarētājs Drūsis, kurš pēdējos divus gadus bija startējis tikai sprintos. Divas vietas uz pjedestāla mūsu valstij FIS ieskaitē varēja nodrošināt Juris Damškalns, kurš pēdējos apļos tuvojās lietuvietim, tomēr talsinieks noslēpoja par vienu apli vairāk un beigās palika 17.vietā. Tikmēr cits Talsu pakalnu sporta kluba pārstāvis Gints Lūsis atzīmējās ar 4.vietu (līdz trijniekam 7 sekundes) un sudrabu Latvijas čempionātā. Līdzvērtīgi par piecnieku cīnījās trīs mūsējie un igaunis. Tomēr beigās 5.vietā finišēja igaunis Kolls, bet sešinieku noslēdza lieliski nostartējušais 16 gadus vecais Lauris Kaparkalējs, kurš šoreiz ne tikai pārliecinoši pārspēja savus vienaudžus, bet arī visus juniorus, kuru vidū vēlreiz labākais bija 12.vietu ieguvušais un jaunākajam komandas biedram minūti zaudējušais Saulītis. Tikmēr cīņā par trešo vietu pieaugušo grupā Latvijas čempionātā tūdaļ aiz sešinieka kopējā ieskaitē ierindojās Raivo Kivlenieks, kuram 4 sekundes piekāpās Kārlis Vanags.

Sievietēm 5km distanci visātrāk uzsāka Kitija Auziņa, taču no distances vidusdaļas savu pārākumu sāka demonstrēt Līva Šahno, kura izcīnīja pārliecinošu uzvaru, tuvākās konkurentes apsteidzot par pusminūti. Otro dienu pēc kārtas izvērtās duelis starp Auziņu un Bruneri, tikai šoreiz par otro vietu. Svētdien Kitija revanšējās par zaudējumu sprintā un vēlreiz ieņēma otro vietu, Brunerei noslēdzot godalgoto trijnieku. Līdz ar to trijniekā iekļuva tās pašas slēpotājas, tikai Šahno ar Bruneri apmainoties vietām. Šoreiz aiz goda pjedestāla 4.vietā ierindojās lietuviete Savickaite, aiz kuras piektā finišēja un vēlreiz trešo vietu S18 grupā valsts čempionātā ieguva Samanta Krampe.

 

Autors: Ivars Bācis

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv