ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

12 • 10 • 2016

Svarīgākās sacensības jaunajā sezonā distanču slēpošanā

Šķiet tikai nesen beidzās distanču slēpošanas vasaras paveida rollerslēpošanas sezona ar mūsējo dalību Pasaules kausa posmos, bet viens mēnesis palicis līdz jaunās ziemas sezonas sākumam, jo no 11.-13.novembrim gan Somijas ciematā Olosā, gan Zviedrijas pilsētā Jelivārē  norisināsies sezonas sākuma FIS sacensības distanču slēpošanā. Šīs tradicionālās un spēcīga sastāva FIS sacensības atklās arī šo ziemas sezonu, kurā gaidāmas vairākas svarīgas sacensības, cīnoties par pa medaļām. Ieskats šajās te svarīgākajās nākamās sezonas sacensībās tad arī būs šajā rakstā.

Ja pagājušajā sezonā bija divas nozīmīgākās sacensības – Jaunatnes Ziemas Olimpiskās spēles un Pasaules junioru/U23 čempionāts, tad šosezon tādu būs trīs. Paliks tas pats ierastais, ikgadējais Pasaules junioru/U23 čempionāts, Jaunatnes Ziemas Olimpisko spēles nomainīs cits, biežāk jeb katru otro gadu notiekošais Eiropas Jaunatnes Olimpiskais festivāls un, visbeidzot, tā kā būs nepāra gads, tad norisināsies pasaules čempionāts pieaugušajiem.

Pēc gada pārtraukuma šajā sezonā atkal būs pasaules čempionāts pieaugušajiem, kas slēpošanas sabiedrībā pasaulē nenoliedzami būs svarīgākās sacensības. Taču mums svarīgākās sacensības būs Eiropas Jaunatnes Olimpiskais festivāls (EJOF). Skaidrs, ka globālā mērogā EJOF nestāv klāt pieaugušo pasaules čempionātam, taču mums EJOF šoreiz būs īpaši svarīgs, jo varētu sagaidīt labus rezultātus, jo šajā jauniešu festivālā pēc vairāku gadu pārtraukuma startēs konkurētspējīgi Latvijas pārstāvji – R.Vīgants un P.Eiduka. Taču jāņem vērā, ka EJOF notiks Turcijas dienvidaustrumu kalnu pilsētiņā Erzurumā, kas ir pie diviem tūkstošiem metru virs jūras līmeņa un kur 2012.gadā notika pasaules čempionāts junioriem (Latvijas pārstāvji togad netika sūtīti uz šo čempionātu – aut.piez.). Līdz ar to būs speciāli jāgatavojas šādiem augstkalnes apstākļiem.   

Divas nedēļas pirms EJOF tālajā Amerikas pilsētā Parksitijā Jūtas štatā sāksies Pasaules čempionāts junioriem un U23 grupai (PJČ/U23). No Latvijas slēpotājiem atbilstošā līmenī, lai tur varētu piedalīties, ir trīs pārstāvji – iepriekšminētie Raimo Vīgants un Patrīcija Eiduka junioros, kā arī Indulis Bikše U23 grupā. Sarežģījumus rada fakts, ka čempionāts pēc daudzu gadu pārtraukuma notiek tālajā Ziemeļamerikā – ASV, turklāt 2000m augstkalnē. Tā kā Raimo un Patrīcijai galvenais starts ir EJOF, bet PJČ/U23 beidzas tikai nedēļu pirms EJOF sākuma, tad skaidrs, ka racionālu iemeslu dēļ viņiem nebūtu pareizi mēģināt apvienot abas divas sacensības. Turklāt viņi vēl paspēs nostartēt junioru čempionātā citus gadus. Citādāk ir ar Induli Bikši, kurš varētu gan piedalīties PJČ/U23, jo līdz pieaugušo čempionātam Lahti tad paliks vairāk nekā divas nedēļas. Bet ne jau tikai šo čempionātu apvienošana šeit ir svarīga. Būtiskākais ir tas, ko konkrēts slēpotājs var parādīt šajos čempionātos. Šogad februārī Rumānijā madonietis ar 32.vietu sprintā un 40.vietu brīvā stila distancē pieklājīgi nostartēja priekš pirmās gada U23 grupā. Ņemot to vērā, kā arī to, ka 2015.gadā Kazahstānā ar uzrādītajiem rezultātiem junioros viņš ar savu tēvu pierādīja, ka var sagatavoties specifiskiem augstkalnes apstākļiem, tāpēc būtu jāatbalsta Induļa dalība šosezon PJČ/U23, neskatoties uz to, ka tas notiks ASV.

Līdz ar to viennozīmīgi par šīs sezonas prioritāti ir jāuzstāda šo trīs Latvijas slēpotāju – Bikše, Vīgants, Eiduka – atbalstīšana treniņprocesos, lai viņi varētu pēc iespējas labāk sagatavoties saviem galvenajiem startiem un varētu priecēt ar rezultātiem Latvijas līdzjutējus. Neviens no šiem trim arī neiebilst nostartēt Lahti.

Runājot par Pasaules čempionātu Lahti, jāatzīmē, ka tagad ir mainījusies FIS koncepcija, līdz ar to ir jāmaina arī mūsu līdzšinējais piegājiens, kas bija raksturīgs, tai pat laikā arī ļoti pareizi izdomāts, pēdējiem trim čempionātiem, proti, vairs nav nepieciešamības sūtīt lielu komandu. Pilnībā pietiktos ar pāris slēpotājiem, maksimums ar trim vai četriem (3+1), taču ne vairāk. Bet par šo tēmu detalizētāk citā rakstā.

Vēl jau bez šīm trim svarīgajām sacensībām pasaulē šajā sezonā būs arī pasaules kausa posmi. Vairākas sezonas tajos ik pa laikam atsevišķos posmos nostartēja Arvis Liepiņš, bet pagājušajā sezonā debitēja Indulis Bikše. Noteikti, ka jaunākais no abiem minētajiem madoniešiem plāno turpināt piedalīties arī šajā sezonā. Faktiski Indulis arī ir vienīgais no esošajiem mūsu slēpotājiem gan vīriešu, gan sieviešu vidū, kas ir atbilstošā līmenī un vecumā, lai startētu šādā mērogā, t.i., sacensties kopā ar pasaules vadošajiem slēpotājiem un nezaudēt viņiem bezcerīgi daudz. Pārējiem pagaidām vēl nav tur ko meklēt, un, to labi saprotot, citi nemaz arī neraujas uz PK posmiem. Taču, ja nākotnē izdodas krietni progresēt, tad var pavērties iespējas arī citiem slēpotājiem (-ām).

Ivars Bācis

19 Komentāri

Manuprāt, svarīgākais tiem dažiem sportistiem (-tēm), kas vēl atlikuši slēpošanā, ir turpināt sportisko izaugsmi. Šā gada EJOF un PJČ ģeogrāfiski (Turcija arī no drošības viedokļa) un finansiāli, nav tās vietas, kurp vajadzētu rauties par katru cenu. Drīzāk par galveno sezonas uzdevumu būtu jāstāda pozīcijas uzlabošana FIS punktu listē, startējot Skandināvijas vai OPA kausā. Teiksim par mērķi izvirzīt iekļūt top 300 FIS punktu DI listē vai top 200 Sp listē.

12 • 10 • 2016 / 17:10
Pēc punktiem varēs dzīties visu atlikušo sporta karjeru, bet sacensties ar sava vecuma vienaudžiem katram kādreiz beigsies,tāpēc katram vecumam ir savas galvenās sacensības.

12 • 10 • 2016 / 22:22
Iespējams, ka ASV varētu būt veiksmīgs starts Indulim un punkti, ja vien tā augstuma un laika starpība nenospēlē savu lielo lomu. Arī avio biļetes cena nav nekāda kosmiskā uz visa kopējā fona.
Lai gan, savulaik Salt Lake City Olimpiādē, kas tur pat vien notikās sniegs galīgi "lēns" bija Latvijas biatlonistiem ar visu nopietno gatavošanos

13 • 10 • 2016 / 11:11
Toreiz uz Soltleiksitiju bija stingrāka kontrole, tāpēc Latvijas biatlonisti vairs nevarēja ēst to pašu jeb lietot to pašu, ko pirms Nagano. Tāpēc arī tāds rezultāts bija 2002. Bet uz ASV lai brauc nākošgad.

13 • 10 • 2016 / 11:47
Un kas tad tur 2018,gadā norisinās?

13 • 10 • 2016 / 15:49
Bāci,kā tur ir? Nedēlu iepriekš rakstiji,ka uz Lahti pirmais numurs būs Dauškāne,tagad Tev jau cita favorīte! Varbūt vajag atturēties no spriedelējumu rakstīšanas tādejādi ietaupot sportistu naudińu,kuru Tu vińiem atńem.Nāks ziema un parādīs, kurš ātri var pabraukt

14 • 10 • 2016 / 09:18
Iebilstu iepriekšējam komentāram! Acīmredzot, neesi iedziļinājies rakstītajā, ja neesi pamanījis, ka Ivara raksti ir analītiski, vienmēr pamatoti ar faktiem un rezultātiem, turklāl tā uzrakstīti, ka vienmēr ir interesanti lasīt. Paldies Ivaram par skaidru un taisnīgu atspoguļojumu!

14 • 10 • 2016 / 10:01
Ko tad nu Ivars kādam atņem. Ne viņš nēmējs ne viņš devējs. Pietiek tur citu.

14 • 10 • 2016 / 10:15
Cik gan aprobežotam jābūt,lai rakstītu,ka Bācis sportistiem naudu atņem:)) viņš pat LSS štatā nav....
Vienīgais,kas atņem sportistiem naudu, ir labi zināmā PK un PČ pēdējo vietu apmeklētāja...
to 9:18
14 • 10 • 2016 / 12:31
Naudu apēd un iztērē administrācija.

14 • 10 • 2016 / 14:38
Cilvēki jau nav vienādi. Sapratne arī ir dažāda. Nevajag jau uzreiz cepties vai startēt ar apgalvojumiem vai rupjībām. Kā raidījumā 1:1 teica uzņēme'js, mecenāts Vilis Vītols, tad viņa izpratnē ir 3 kategoriju cilvēki. Iesaku noskatīties. Tas gan nebija par slēpošanu.

14 • 10 • 2016 / 15:15
Ko var pa tukšo ņemties?Drīz jau redzēsim,kas ir kas!

15 • 10 • 2016 / 09:43
Jā, nu Vītols jau nu noteikti ir īstais, no kā mācīties :):)
Bet ja par slēpošanu., un nopietni ...
...viennozīmīgi par šīs sezonas prioritāti ir jāuzstāda šo trīs Latvijas slēpotāju ...
1. Vai žurnālists pašiem sportistiem, vai vismaz treneriem pajautāja ?
2. Ja nu tiešām nopietnā distanču slepošanas speciālistu sanāksmē ir izvirzīta tāda "prioritāte"... Tad nebrīnīsimies, ka leiši un igauņi arī šogad uzvarēs LČ. Un pēc gada meklēsiim nākošos "nācijas glābējus"
3. Vai turpināsim attīstīt nevuis sporta veidu, bet sportistu? OK 3 sportistus
Gundars Patmalnieks
15 • 10 • 2016 / 16:58
Dod dievs federācijai atapties un darīt to kas jādara.Tautieši mums ir spējigi slēpotāji!Iepazinos ar publiskiem izteikumiem un federācijas izteikumiem un publiskajiem plāniem.Nepaslinkoju un visu sakopēju.Pie satura atgriziesimies sezonas vidu vai uz beigām.Vai arī šis būs viens no tiem pašiem gadījumiem Latvijā ka sportists būs cienīts tikai tad kad būs pats par saviem līdzekļiem sasniedzis rezultātu un federācija ar gramatvedi un ziediem lielīsies par ieguldījumu!!!! Un laiks rādis kas ir darītājs un kas ir naudas tērētājs.Federācija!!!izdariet ko priekš sportista lai tas progresē.Nenožēlosiet ;-)
Jānis Avotiņš
15 • 10 • 2016 / 23:12
sataisi tu normālu biznesu Guntar un tad tevi citēs.
Par to naudas tērēsanu: laiks jau šobrīd rāda, kas kurš ir.
Tikai tas neko nemaina.

15 • 10 • 2016 / 23:51
Šodien slēpotāju kross S18 un uz augšu, kā arī V18 un vecākiem vienādas distances. Tur var pārskatāmi redzēt un salīdzināt fizisko sagatavotību. Tālāk spriediet un analizējiet paši...
***
16 • 10 • 2016 / 15:16
Tas, kas notiek augšgalā jau sen ir skaidrs. Ne mazāk interesanta ir apakša. S un V 12 grupā startēja 17 2007.-2008.g. puikas un 12 meitenes. Vēl interesantāks ir nestartējušo saraksts. Šitā paša - SV 10 - vecuma 14 zēni un 8 meitenes.. Loģiski, es arī neietu ar zirgiem skrieties. Lozungi par piedalīšanos protams ir laba lieta. Realitātē grūti iedomāties, kā distanču slēpošana domā konkurēt ar basketbolu, flobolu utml ? Jeb turpinās spiest sulu no tiem, kuri paliek pāri...
Nav mana darīšana, sen jau. no my business
Gundars Patmalnieks
16 • 10 • 2016 / 18:37
ou ou ou kas par svešvārdu. Calm down Gunč

16 • 10 • 2016 / 21:44
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv