ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 11°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

23 • 01 • 2017

Slēpotājam Muižniekam uzvara, Paškovskai divas trešās vietas FIS sacensībās Lietuvā

Saistītā informācija

Pagājušā nedēļas nogalē labus rezultātus Ignalinā notikušajā Lietuvas čempionātā un FIS sacensībās distanču slēpošanā uzrādījuši vairāki Latvijas slēpotāji. Vīriešiem 10km brīvajā stilā, apsteidzot Olimpiskajās spēlēs Sočos biatlonā sešdesmitniekā iekļuvušo baltkrievu biatlonistu, uzvarēja Oskars Muižnieks, kurš dienu iepriekš sprintā nopelnīja savus labākos punktus (92 FIS punkti), bet sievietēm sprintā un 7,5km distancē brīvajā stilā trešo vietu ieguva Inga Paškovska, kura bija labākā no mūsējām. Tiesa, ātrāko laiku no Latvijas pārstāvēm sprintā uzrādīja Patrīcija Eiduka, kura aiz divām krievietēm bija trešajā vietā kvalifikācijā, bet izslēgšanas braucienos vairs nepiedalījās.

Jau trešo nedēļas nogali pēc kārtas liela daļa Latvijas distanču slēpotāju sacentās ar labākajiem lietuviešiem un vēl dažu citu valstu pārstāvjiem FIS sacensībās, kas notika gan pie mums, gan Lietuvā. Pirmajā janvāra nedēļas nogalē pie mums Madonā tika aizvadīts Lietuvas čempionāts, pirms nedēļas Vietalvā tika noskaidroti labākie Latvijas čempionāta pirmajā posmā, bet pagājušajā sestdienā un svētdienā lielu daļu to pašu dalībnieku pulcēja Lietuvas čempionāta otrais posms, kas tika aizvadīts Ignalinā. Ja 2016.gada janvārī Madonā lietuvieši pirmo reizi rīkoja savu čempionātu FIS statusā, tad tagad mūsu dienvidu kaimiņiem bija vēl viens vēsturisks brīdis, proti, pirmo reizi viņu nacionālais čempionāts distanču slēpošanā pašā Lietuvā tika aizvadīts FIS statusā. Lai uzlabotu savu reitingu, uz Ignalinu likumsakarīgi devās arī vairāki Latvijas slēpotāji, un dažiem no viņiem izdevās nopelnīt ļoti labus FIS punktus.

Pirmajā dienā slēpotāji sacentās 1,1km sprintā brīvajā stilā. Gluži kā pirms divām nedēļām Madonā, arī tagad daļai mūsējo svarīgākā bija kvalifikācija, par ko dod FIS punktus, jo medaļas jau izcīnīja tikai lietuvieši, taču nedrīkst arī aizmirst par pieredzes krāšanu izslēgšanas braucienos. Ja sieviešu konkurencē piedalījās visas vadošās no šobrīd aktīvajām Latvijas slēpotājām, tad vīriešiem no vadošajiem startēja tikai Oskars Muižnieks, kurš kvalifikācijā no 16 dalībniekiem, kas pārstāvēja četras valstis, uzrādīja 4.laiku (+2,62 s) un pirmo reizi karjerā sprintā nopelnīja zem simts punktiem – 92,03 FIS punkti., tādējādi revanšējoties par neveiksmi pirms divām nedēļām Madonā, kad sprinta kvalifikācijā alūksnietim salūza nūja, kā rezultātā nācās zaudēt ļoti daudz. Kvalifikācijā Oskars piekāpās diviem labākajiem lietuviešu sprinteriem Modestam Vaičulim (PK posmā sprintā ir bijis piecdesmitniekā) un Stepanam Terentjevam, kā arī PK posmos pat pusfinālā tikušajam igaunim Sīmam Sellim.

Taču arī šoreiz sprintā viss līdz galam gludi Sportlife pārstāvim nesanāca. Pusfinālā viss aizritēja mierīgi, bet finālā lielajā kāpumā, atrodoties otrajā vietā aiz Modesta Vaičuļa, Oskars saķērās ar slēpēm ar baltkrievu un krita, līdz ar to beigās ieņēma 6.vietu. Toties nākamajā dienā 10km brīvajā stilā ar intervāla startu duelī par uzvaru ar Juriju Ļjadovu Oskars Muižnieks bija par 9 sekundēm ātrāks nekā Olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātos biatlonā startējušais baltkrievs un izcīnīja uzvaru, nopelnot 81 FIS punktu, kas ir otrs labākais rezultāts šajā sezonā un ceturtais karjerā. Otrs labākais no mūsējiem bija daugavpilietis Ronalds Krams, kurš Oskaram zaudēja trīs ar pusi minūtes un otro reizi karjerā nopelnīja zem 200 FIS punktiem.

Sievietēm sprintā favorītes bija abas krievietes – 18 gadus vecā Hristina Matsokina un vienreiz PK posmos sprintā trīsdesmitniekā tikusī Anastasija Kazakula, kuras abas bija ātrākās gan kvalifikācijā, gan arī vēlāk finālā. Sprinta kvalifikācijā labākā no mūsējām tāpat kā pirms divām nedēļām Madonā bija 16 gadus vecā Patrīcija Eiduka, kura līderei zaudēja 2,36 sekundes, nopelnot 152,93 FIS punktus. Šoreiz mūsu līderei Eidukai daudz tuvāk bija Inga Paškovska, kura Patrīcijai zaudēja 1,24 sekundes un nopelnīja šīs sezonas otros, bet karjeras ceturtos labākos punktus sprintā – 162,71 FIS punkts. Tālāk sekoja Anda Muižniece, kura 1,1km sprintu veica par 9 sekundēm lēnāk, bet vēl 7,5 sekundes aiz Andas sešinieku noslēdza Kitija Auziņa (+18,71 s). Izslēgšanas braucienos nepiedalījās P.Eiduka, kura nepiedalījās arī svētdien 7,5km, līdz ar to trešo vietu aiz krievietēm ieguva Inga Paškovska, aiz sevis atstājot Muižnieci un lietuvieti Mariju Kaznačenko, kurai neveiksmīga sanāca kvalifikācija. Tikmēr 6.vietu ieņēma Natālija Kovaļova, kas kā veiksmīgā zaudētāja savā pusfināla braucienā pēc uzrādītā laika no fināla “izstūma” Kitiju Auziņu.

Svētdien 7,5km distancē brīvajā stilā ar intervāla startu atkal pārākas bija abas krievietes, uzvaru svinot sešas reizes PK posmos trīsdesmitniekā tikušajai Kazakulai. Tikmēr cīņā par trešo vietu Inga Paškovska beigās nosargāja sākumā iekrāto pārsvaru pār Kaznačenko un pārējām konkurentēm un vēlreiz ieņēma trešo vietu (155 FIS punkti), esot labākajai ne tikai no Latvijas, bet arī no baltietēm. Cīņā par 5.vietu starp Andu Muižnieci un Natāliju Kovaļovu virsroku ņēma Anda, kas pēc pirmā apļa 14 sekundes atpalika no Natālijas, kurai pēc priekšpēdējā trešā apļa tuvojās Laima Klauža. 

Līdz ar to pēc neveiksmīgā Latvijas čempionāta pirmā posma Vietalvā Inga Paškovska nedēļu vēlāk ar labu sniegumu reabilitējās Ignalinā.

Ivars Bācis

1 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv