ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

05 • 03 • 2017

Skandināvijas kausa posma noslēgumā mūsējie slēpotāji iepriecina iedzīšanā

Svētdien Madonas slēpošanas trasē „Smeceres sils” trešajā sacensību dienā prestižajā Skandināvijas kausa posmā distanču slēpošanā ļoti labi nostartēja Latvijas pārstāvji. Patrīcija Eiduka 10km iedzīšanā brīvajā stilā sievietēm apsteidza vairākas norvēģietes un somietes un no 51.vietas pakāpās uz 42.vietu, bet Laima Klauža zaudēja Patrīcijai mazāk nekā parasti un nopelnīja savus labākos FIS punktus – 161. Tikmēr Raimo Vīgants 117 dalībnieku vidū tīri 15km iedzīšanā uzrādīja 66.laiku (1:48), pirmo reizi kādam no mūsu vīriešiem šajā trīs dienās tiekot labāko simtniekā, kaut gan visu trīs startu kopvērtējumā viņam 109.vieta, jo pierēķinātas ir arī par nūju garuma pārsniegšanu piešķirtās trīs soda minūtes. Uzvaru iedzīšanā izcīnīja pasaules kausa fināliste Linna Semskāra no Zviedrijas un pirms mēneša pasaules kausa posmā trešo vietu ieguvušais norvēģis Matiass Rundgrēns.

Šodien ar iedzīšanu brīvajā stilā noslēdzās Skandināvijas kausa šīs sezonas pēdējais trešais posms distanču slēpošanā. Pēdējā dienā iedzīšanā dalībnieki startēja pēc iepriekšējo divu dienu rezultātiem – sprinta un vidējās distances klasiskajā stilā. Laika apstākļi bija nedaudz uzlabojušies, jo bija palicis drusku vēsāks, līdz ar to arī trases segums bija mazliet cietāks. Vīriešiem no sestdien finišējušajiem 140 dalībniekiem bija palikuši 117, bet sievietēm uz stata izgāja 55. Mūsējo skaits bija krietni sarucis, jo no pirmajā dienā startējušajiem divdesmit slēpotājiem pēdējā dienā ar 9 citu valstu pārstāvjiem sacentās vairs tikai četri izturīgākie – Raimo Vīgants, Ronalds, Krams, Patrīcija Eiduka un Laima Klauža.

Tā kā Patrīcijai Eidukai spēcīgāks ir slidsolis, tad šodien bija cerības, ka viņa ne tikai iekļūs piecdesmitniekā, bet pakāpsies vēl pāris vietas augstāk, lai arī uzdevums nebija viegls, jo priekšā bija skandināvu slēpotājas. Slēpotāja no Vecbebriem sāka ātrā tempā un ķēra vienu pēc otru priekšā esošās konkurentes, finišā aizsniedzoties līdz 42.vietai. No uzvarētājas viņa atpalika 1:46, kas deva 125 FIS punktus, kas nav viņas paši labākie, bet vērtīgākie noteikti. Posma kopvērtējumā, jeb skaitot visus trīs startus, viņa arī ieņēma 42.vietu (+4:24). Pati Patrīcija šoreiz bija gandarīta ar sniegumu, uzslavējot arī slēpju slīdāmību, par ko parūpējās brālis Valts. Viņa atzina, ka nedaudz uztraukusies, ka varētu tikt apdzīta pa apli, tāpēc arī ātri sākusi. Patrīcija neslēpa, ka visticamāk neizdotos tādu augstu tempu noturēt, ja nebūtu grupiņā ar norvēģietēm un somieti. Vislabāko slēpojumu, ko apliecina arī iegūtie FIS punkti, piedzīvoja Laima Klauža, sasniedzot savus rekordpunktus un Eidukai zaudējot 40 sekundes, kas Laimai deva 48.laiku, bet kopvērtējumā 51.vietu. Izņemot Patrīciju, visticamāk nevienai citai mūsējai šodien neizdotos carnikavieti apsteigt.

Vīriešiem, lai arī neizdevās parādīt labāko sniegumu un pats nebija īsti apmierināts, tomēr rezultāts Raimo Vīgantam sanāca diezgan labs – 1:48 aiz uzvarētāja un 109 FIS punkti, pirmo reizi pa šīm dienām kādam no mūsu vīriešiem iekļūstot simtniekā turklāt pamatīgi, jo tika uzrādīts 66.laiks. Trīs dienu tūres kopvērtējumā, ieskaitot trīs minūšu sodu, tomēr sanāca vien 109.vieta (+9:34). Oskars Muižnieks, kurš, kā jau tika minēts iepriekšējā rakstā, jūtas jau izsūknēts un patālu no savām spējām, pieņēma racionālu lēmumu pēdējā dienā nestartēt. Arī vīriešu konkurencē bija divi mūsu pārstāvji, jo bez Raimo startēja arī Ronalds Krams, taču kopējā vilnī 2:20 aiz vadošajiem startējušo daugavpilieti līderi noķēra pa apli, un viņš tika noņemts no distances.

Līdzīgi kā sestdien arī šoreiz visu pjedestālu sievietēm aizņēma zviedrietes, bet vīriešiem – norvēģi. Sievietēm līdz pat finiša taisnei vadībā noturējās Linna Semskāra un Marija Nordstrēma, kurām arī bija uzdevums turēties kopā un nelaist konkurentes tuvāk.  Ātrākai esot finiša spurtā, pirmo uzvaru šajā nedēļas nogalē svinēja Semskārai, bet pasaules kausa posmos pāris reizes desmitniekā tikušajai un sestdien uzvarējušajai Nordstrēmai nācās samierināties ar otro vietu. Cīņā par trešo vietu kopvērtējuma līdere un pasaules čempione U23 grupā Anna Divika no Zviedrijas apsteidza divas komandas biedrenes un divas norvēģietes. Vīriešiem ilgu laiku galvgalī kopā turējās pieci norvēģi, kamēr ap 11km atrāvienā aizgāja Matias Rundgrēns, savu pārsvaru noturot līdz finišam. Finiša spurtā par otro vietu pasaules kausa posmos sprintā četras reizes finālā tikušais Hovards Taugbols apsteidza pirms pāris gadiem pasaules junioru čempionātā sudrabu izcīnījušo Magnusu Stensosu, bet tikai ceturtais palika pirms mēneša pasaules kausa posmā otro vietu ieguvušais Daniels Stoks.

Uzvarētājs Rundgrēns uzslavēja organizācijas līmeni un trases stāvokli. Viņš diezgan ātri noķēris agrāk izslēpojošos komandas biedrus, un, tā kā triju norvēģu starpā bijusi arī cīņa par kopvērtējuma uzvaru, tad mēģinājis jau iepriekš apdomāto taktiku „iet’ prom no līderu grupiņas, kas viņam arī izdevās, sagaidot atbilstošu brīdi.

Ivars Bācis

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv