ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 3°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

12 • 12 • 2016

Pasaules kausā sprintā I.Bikšem šoreiz pieticīgs rezultāts

Saistītā informācija

Nedēļas nogalē Pasaules kausa posmā distanču slēpošanā, kas norisinājās Šveices pilsētā Davosā, šoreiz Latvijas slēpotājam Indulim Bikšem pietrūka ātruma, un viņš 96 dalībnieku vidū 1,6km sprintā brīvajā stilā kvalifikācijā ierindojās 92.vietā, no pelnot 164 FIS punktus. Uzvaru izcīnīja krievs Sergejs Ustjugovs, bet sievietēm ātrākā bija norvēģiete Maikena Falla.

Izlaidis decembra pirmajā nedēļas nogalē Lillehamerē notikušo “mini tūri”, kas bija pasaules kausa otrais posms, Indulis Bikše šajā sezonā atgriezās pasaules kausa apritē. Pirmo sacensību dienu trešajā pasaules kausa posmā Davosā, kad slēpotājiem vīriešu konkurencē vajadzēja sacensties 30km distancē brīvajā stilā ar intervāla startu, Latvijas slēpotājs loģiski izlaida, jo pēc grūtās garās distances nevarētu pienācīgi nostartēt otrajā dienā sprintā. Taču diemžēl ar tāpat nesanāca parādīt to rezultātu, kāds no vadošā distanču slēpotāja tika gaidīts.

Pēc labu rezultātu uzrādīšanas sezonas pirmajā PK posmā Rukā tika gaidīts, ka Indulim izdosies tik pat labi nostartēt arī Davosā, turklāt Šveices sprints bija madonieša iecienītākajā slēpošanas stilā – slidsolī. Taču nedrīkstēja arī aizmirst, ka pazīstamajā ekonomikas foruma norises pilsētā augstums ir vairāk nekā pusotrs tūkstotis metru virs jūras līmeņa, un, ja nav tam speciāli gatavojušies, tad parādīt savu labāko sniegumu ir grūti. 

Indulis Bikše no 96 dalībniekiem pēc reitinga ar 98 FIS punktiem bija 77., bet nākamajiem reitingu veidoja jau trīsciparu skaitlis, no kuriem pieciem tas bija virs 150 FIS punktiem. Davosas trase, kur, ciemojoties vasarā, nekad nepateiksi, ka tur ziemā notiek slēpošanas sacensības, turklāt vēl PK posms, izceļas ar to, ka nav stāvu un garu kāpumu, kāds, piemēram, bija Rukā. Šāda tipa trasē, kāda bija arī Toblahā, kur pērn decembrī Indulis uzrādīja labu rezultātu, rezultāti ir blīvi. Desmit sekundes šķir, nevis pirmo un trīsdesmito, bet gan pirmo un septiņdesmito, bet trīsdesmitnieks satilpa 4,3 sekundēs.  

Ātrākais kvalifikācijā bija par Induli vienu gadu vecākais šā gada pasaules čempions U23 grupā Lukas Šanavā no Francijas, kurš 1,6km nosprintoja 2:20,78. Bikše viņam zaudēja 19,32 sekundes apsteidzot četrus konkurentus. Pērn Toblahā kvalifikācijas uzvarētāja laiks arī bija nedaudz zem divām ar pusi minūtēm, bet tad madonietis līderim piekāpās tikai par 13 sekundēm. Davosā nelaba diena sanāca arī igauņiem, jo ne tas, ka neviens no ziemeļu kaimiņiem šoreiz netika trīsdesmitniekā, bet nebija tam tuvumā. Marko Kilps tika visaugstāk, uzrādot 5.liaku (+7,13 sekundes). Lietuvietis Modestas Vaičulis ierindojās 68.vietā (+9,85 s), bet tikai 75. palika 2011.gada pasaules čempionāta finālists Peters Kummels. Induli par divām ar pusi sekundēm apsteidza arī otrs lietuvietis Stepans Terentjevs.

Lai arī kā viens no pēdējiem pārvarēja kvalifikāciju – divdesmit devītais, tomēr finālā pārliecinoši uzvarēja Sergejs Ustjugovs. Taču krievu uzvara nebūt nav pārsteigums, jo Sergejs arī pirms tam ir uzvarējis vai bijis godalgotajā vietās, vienkārši Davosā kvalifikācijā nesanāca viņam labi nostartēt, tomēr par mata tiesu iekļuva izslēgšanas braucienos. Tikmēr kvalifikācijā, kā arī ceturtdaļfinālā un pusfinālā dominējošajam Šavanā finālā nepietika vairs spēka, lai sekotu Ustjugova rāvienam, un palika pēdējais sestais. Tāpat ierasto superformu nedemonstrēja itālis Pelegrīno, kurš izkrita pusfinālā. Trijnieku noslēdza norvēģi Fins Krogs un Sindre Skars. Sievietēm “pārsteigumu” sarūpēja zviedriete Stīna Nilsone, kas netika ceturtdaļfinālā, bet Zviedrijai godalgotu vietu nopelnīja Hanna Falka, kas noslēdza vadošo trijnieku. Arī sievietēm Norvēģija nopelnīja divas vietas uz goda pjedestāla, bet uz pirmajiem diviem pakāpieniem, jo divas ātrākās izrādījās Maikena Falla un Ingvilda Estberga, kura uzvarēja sestdien 15km, tādējādi abas dienas kopā ar amerikānieti Diginsu izceļoties uz pārējo fona.

Par FIS sacensībām Somijā nākamajā rakstā.

Ivars Bācis

4 Komentāri

Jā gaidīts tika,.....Bet no Rastorgujeva arī tika gaidīts

12 • 12 • 2016 / 22:55
Mums par to tik jāpriecājās, ka latviešu lauku puika spēj pēldēt starp lielajiem vaļiem.

14 • 12 • 2016 / 13:49
Protams priecājamies. Par to neiet runa. Kāpumi, kritumi kā jau ik vienam no mums

14 • 12 • 2016 / 17:10
Labi, ka Indulim ir Tēvs, kas viņu motivē un viņš vēl joprojām slēpo.
Un Indulim ar cepuri nost, ka viņš to dara. Sprintā nē, bet garākās distancēs gan šim čalim ir potence.
'' viņam labi padodās biatlona distanču garumi :) ''

15 • 12 • 2016 / 15:58
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv