ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 3°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

02 • 03 • 2017

Pasaules čempionāts tramplīnlēkšanā Lahti arī šoreiz beidzas kvalifikācijā!

Tramplīnlēkšanas sacensībās Lahti mūsu valsti vīriešiem pārstāvēja Kristaps Nežborts no kluba "Lidojošais slēpotājs" Siguldā. Pateicoties vairākiem atbalstiem Kristapam bija jau vasaras sezonā iespēja patrenēties uz dažāda lieluma tramplīniem. Treniņu procesā ilgi nācās atgūties no iepriekšējām traumām.Rudens mēnešos cik nu bija iespējams aizbraukt uz kādu tramplīnu (mums Latvijā piemērotu nav nemaz) centāmies izmantot. Piedaloties mazāknozīmīgās starptautiskās sacensībās tika uzkāpts arī uz pjedestāla. Lai sasniegtu pasaules līmeņa rezultātus bez pašiem sava tramplīna protams būtu naivi cerēt par iekļūšanu elites grupā.Pēdējā laika posmā Kristapam nebija iespējas  treniņiem uz vismaz vidējas jaudas tramplīniem. Mēnesi pirms čempionāta Kristaps Zakopanē uz analoga lieluma Lahti tramplīnam spēja aizlēkt pāri 80m. It kā vidējs sniegums.

Ierodoties Lahti,laika apstākļi bija noskaņoti pret lecējiem ar spēcīgu puteni. Slikto laika apstākļu dēļ paredzēto treniņu atcelšanas nepatīkamo omu spēja uzlabot atklāšanas parāde ar patīkamu starpvalstu kopības sajūtu koncerta laikā. Tikai  izmantojot nedaudz atļauto treniņu lecienu daudzumu pēc ilgāka lēkšanas pārtraukuma Kristaps ar katru lēcienu aizlēca tālāk un tālāk.Uzzinot par izmaiņām noteikumos slēpju garuma attiecībā pret svaru,lai nedabūtu diskvalifikāciju,pēc treniņa nācās vēlu naktī  līdz 1.00 pārveidot slēpes, lai atbilstu noteikumiem.Nākošajā kvalifikācijas lēkšanas dienā bija atļauts viens izmēginājuma lēciens pirms ieskaites lēciena,kurā pārveidotās  slēpes tikai varēja notestēt, kā viņas uzvedas gaisā.Pirmajā atļautajā pirms kvalifikācijas lecienā Kristaps aizlēca 64m. Pārstāvis no Grūzijas 62m. Kvalifikācijā  iekļūšana labāko 40 dalībnieku rindās protams nebija reāla.Startējot kvalifikācijas lēcienā Kristaps aizlēca 67m. Aiz Kristapa startējošais Grūzijas pārstāvis spēja 68m tālu lēcienu un tika priekšā Kristapam. Pēc kvalifikācijas lēciena uzzinājām. ka diskvalificēti trīs dalībnieki lēkšanas aprīkojuma pārkāpumos. Pārrunājot ar Gruzijas pārstāvi uzzinājām,ka arī viņiem ar kādreiz slavenajiem tramplīnlēcēju „grandiem”kā K.Cakadzi un M.Gavu nav sava tramplīna. Tas protams liek aizdomāties,kā būtu, ja būtu.Ņemot vērā Kristapa iepriekšējo PČ rezultātu Falunā uz nedaudz lielāka tramplīna sasniegto attālumu 60m,tad šie septiņi metri tomēr parāda izaugsmi.Pašreizējais sasniegtais līmenis liek cerēt uz strauju uzlabojumu attālumā, gan stilā, veicot nelielas izmaiņas treniņu procesā.Visas izaugsmes pamatā šobrīd ir Kristapa iespējas lēkšanai uz vismaz 70m jaudas tramplīna.Pašreizējā situācijā būtu jāstrādā uz lēcienu kvantitāti,lai varētu labāk izjust gaisa  pretestības samazināšanu lidojuma laikā,kas nav iespējams uz mazas jaudas tramplīniem.Tieši šis faktors Kristapam neļāva piepildīt viņa sapni,lai tiktu pamatsacensībās.Cerams,ka Kristapam radīsies iespēja pilnveidoties un arī pats būs  gatavs grūtam  darbam.

Kā konsultants un trenera palīgs šo sacensību norisi atainoja bijušais PSRS sporta meistars, daudzkārtējs Latvijas čempions, PSRS izlases dalībnieks tramplīnlēkšanā Tālis Pāvuliņš. 

IMG_5244.jpg

IMG_5258.jpg

IMG_5267.jpg

IMG_5320.jpg

IMG_5329.jpg

IMG_5334.jpg

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv