ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 15°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

13 • 02 • 2017

O.Muižniekam un P.Eidukai pārliecinošas uzvaras LČ klasiskajā stilā

Latvijas Slēpošanas federācijas rīkotajā Latvijas čempionāta otrajā posmā un vienlaikus arī FIS sacensībās distanču slēpošanā, kas norisinājās Vietalvas trasē „Mailes”, pārliecinošas uzvaras vidējā distancē klasiskajā stilā ar intervāla startu izcīnīja Rīgā dzīvojošais alūksnietis no „Sportlife” komandas Oskars Muižnieks un Aizkraukles Sporta skolas pārstāve no Vecbebriem Patrīcija Eiduka. Oskars 15km distancē par gandrīz divām minūtēm apsteidza otro vietu ieguvušo baltkrievu Siarheju Budahovski, iegūstot 95 FIS punktus, bet Patrīcija 10km noslēpoja par 1:22 ātrāk nekā tuvākā konkurente Inga Paškovska no Cēsu pilsētas sporta skolas un ieguva savus labākos punktus karjerā – 107 FIS punkti..

Svētdien Latvijas čempionāta otrais posms distanču slēpošanā noslēdzās ar distanci klasiskajā stilā, otro reizi šosezon noskaidrojot labākos klasikā ar intervāla startu, tikai šoreiz par 5km garākā distancē – vīriešiem 15km (4x3,75km), bet sievietēm 10km (3x3,3km). FIS grupās startēja nedaudz mazāk dalībnieku nekā sestdien sprintā, vīriešiem uz starta izejot 26 slēpotājiem, bet sieviešu konkurencē startējot vien 12 slēpotājām. Tā kā sestdien vakarā uz mājām bija devušies lietuvieši, tad arī valstu skaits vīriešiem bija sarucis par vienu, sacenšoties Latvijas un Baltkrievijas pārstāvjiem. Sievietēm arī otrajā dienā visas dalībnieces bija mūsējās.

Vīriešiem jau pirmajā aplī, savu sīvo sprinta konkurentu un otrā laika uzrādītāju pēc 3,75km Raimo Vīgantu apsteidzot par pusminūti, pamatīgi priekšā pārējiem bija izvirzījies Oskars Muižnieks. Turpinājumā Eiropas vicečempiona Ziemas triatlonā pārsvars pār konkurentiem pieauga tikpat strauji, finišā pār otrās vietas ieguvēju baltkrievu Siarheju Budahovski tam sasniedzot gandrīz divas minūtes (1:54). Līdz ar to Muižnieks, kurš klasikā nebija startējis 15 gadus, bet ir ļoti labā fiziskā kondīcijā, varēja svinēt uzvaru otro dienu pēc kārtas. Visu laiku mainoties pozīcijām, par iekļūšanu trijniekā cīnījās Vīgants ar talsiniekiem Jāni Šņoriņu un Juri Damškalnu. Vēl pēdējās nedēļas 17 gadus vecais madonietis Vīgants pēdējos apļos nedaudz sagura un atkrita uz 6.vietu, paliekot pirmo reizi šogad no četriem startiem valsts čempionātā bez godalgas elites grupā (šā nedēļas nogale līdz ar to Raimo izvērtās neveiksmīga – pazaudēts sprinta tituls, klasikā palikts bez godalgas, nopelnīti viduvēji punkti, taču tas, cerams, neietekmēs negatīvi, bet dos papildu niknumu trenēties – aut.piez.).

Oskars Muižnieks
Centrā Oskars Muižnieks, Latvijas čempionāts distanču slēpošanā, Vietalva.

Tikmēr pirmo reizi trijniekā tika abi talsinieki, Damškalnam izcīnot sudrabu, bet piecas sekundes lēnāk noslēpojušajam Šņoriņam bronzu, abiem kopējā ieskaitē ieņemot attiecīgi trešo un ceturto vietu, Muižniekam piekāpjoties divas minūtes. Sākotnēji arī Damškalns kopējā ieskaitē blīvajos rezultātos no otrās līdz piektajai vietai bija ārpus trijnieka, taču beigās par trases saīsināšanu tika diskvalificēts otrā laika uzrādītājs Uladzislavs Hribaus no Baltkrievijas. Neveiksmīgs starts sanāca Ingmāram Briedim, kurš pirms mēneša bija ceturtais no mūsējiem, bet tagad, nestartējot Bikšem, palika tikai septītais, bet kopējā ieskaitē devītais, zaudējot komandas biedriem uz pasaules čempionātu Lahti diezgan daudz – Šņoriņam vairāk nekā divas minūtes, bet Lūsim vairāk nekā pusotru minūti.

V20 grupā vēlreiz labākais bija cēsnieks Alvis Šķēps, kurš finišēja 14.vietā (+7:51), par piecām sekundēm apsteidzot otru labāko V18 grupā Kalvi Krīgeru no Madonas BJSS, bet vēl 45 sekundes lēnāk noslēpoja bronzas medaļas ieguvējs V18 Aksels Bresme, paturpinot talsinieku veiksmīgo dienu. Otrā vieta V20 grupā krāslavietim Ojāram Vanagam (25.vieta, +14:30).

Sievietēm uz godalgām pretendēja tās pašas trīs vadošās mūsu slēpotājas, kas iepriekšējā dienā sprintā. Pirms mēneša ātrākā bija 17 gadus vecā Patrīcija Eiduka, taču šoreiz viņas uzvara nešķita tik droša. Tomēr ne Anda Muižniece, ne Inga Paškovska nespēja neko likt pretī gandrīz desmit gadus jaunākajai Eidukai, kura līdzīgi kā O.Muižnieks savas tuvākās konkurentes katrā aplī apsteidza par aptuveni pusminūti un izcīnīja pārliecinošu uzvaru, distanci veicot 31:22,1 un nopelnot jau pirms sacensībām paredzētos 107 FIS punktus. Līdz ar to P.Eiduka uzvarējusi visos četros startos valsts čempionātā šajā sezonā. Lai arī Patrīcijai viņa zaudēja gandrīz pusotru minūti, tomēr labāk nekā pati cerējusi un daudz labāk nekā pirms mēneša nostartēja Paškovska, kuras kontā sudrabs otro dienu pēc kārtas. Tikmēr vēlreiz trešā bija Muižniece, kura Eidukai negaidīti zaudēja vairāk nekā divas minūtes. Tikmēr uzteikt var Laimu Klaužu, kura beigās pakāpās uz ceturto vietu, aiz sevis atstājot divas reizes jaunākās un uz pasaules čempionātu braucošās Kitiju Auziņu un Natāliju Kovaļovu, kuru beigās tomēr diskvalificēja par distances saīsināšanu. Ar šādu sniegumu Laima parādīja, ka arī viņai būtu vieta kuplajā komandā uz sezonas svarīgākajām sacensībām.

Pēdējā aplī trešo laiku uzrādījusī cēsniece Vineta Pētersone kopējā ieskaitē noslēdza sešinieku, izcīnot sudrabu S18 grupā un uzvarētājai piekāpjoties trīs ar pusi minūtes. Nākamās jau zaudēja krietni vairāk. Par 7.vietu abu SS „Arkādija” pārstāvju cīņā divas sekundes ātrāka par trešo labāko S18 grupas dalībnieci noslēpoja pirmās vietas ieguvēja S20 grupā Paula Bergfelde. Tikmēr otrā un trešā vieta S20 grupā tika rīdziniecei Katrīnai Pāvulai un krāslavietei Sņežanai Jegorčenko.

Šajā nedēļa nogalē Igaunijas čempionātā startējušais Indulis Bikše brīvā stila sprinta kvalifikācijā uzrādīja piekto laiku, ātrākajam Raido Rankelam zaudējot 4,21 sekundi un nopelnot 73,90 FIS punktus. Otrajā dienā viņš atkal aiz sevis atstāja janvāra vidū Vietalvā dominējušo kazahu Denisu Volotko, taču ierindojās tikai 7.vietā (+1:35 un 73 FIS punkti). Pie medaļām tika Rankels, A.Vērpalu un K.Tamjarvs.

Ivars Bācis

1 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv