ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 11°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

29 • 11 • 2016

Latvijas jaunie slēpotāji gatavojas sezonai uz sniega Zviedrijā

Saistītā informācija

Vairāki Latvijas jaunie distanču slēpotāji trenera Daiņa Vuškāna vadībā jau otro nedēļu atrodas Zviedrijā un gatavojas jaunajai sezonai. Nupat jau rakstījām par dažu slēpotāju startiem un arī Patrīcijas Eidukas ļoti labo rezultātu FIS sacensībās Idrē, bet šajā rakstā par pašu gatavošanos jaunajai sezonai Bruksvalarnā (Zviedrijā) un kas un kāpēc tad ir aizbraukuši uz šo treniņnometni.

Uz pirmā sniega treniņnometni Zviedrijas vidienē netālu no Norvēģijas atrodošajā ciematā Bruksvalarnā devušies vairāki jaunie slēpotāji no U20 un U18 grupas. Pamatā lielākā daļa no viņiem ir tā saucamā C sastāva dalībnieki – Raimo Vīgants, Niks Saulītis, Reinis Matīss Upens, Kitija Auziņa, Patrīcija Eiduka, Laura Elizabete Kvāle, Vineta Pētersone un Paula Bergfelde. Kopā ar viņiem trenējās arī Natālija Kovaļova, Ilvars Bisenieks, Kalvis Krīgers, Šnežana Jegorčenko. Šie divpadsmit slēpotāji trenera Daiņa Vuškāna vadībā Bruksvalarnā ieradās 19.novembrī, un pēc plāna tur trenēsies divas nedēļas. C sastāvs tiek veidots pēc ranga no U18 un U20 grupām, ko veido pamatā Latvijas čempionātu rezultāti. Līdz ar to grupās, kur ir trīs vai tikai divi slēpotāji, C sastāvā ir tikt vieglāk.

Kā pastāstīja Dainis Vuškāns, tad uzsvars nometnē tiek likts uz klasiskā soļa tehniku, kas mums ir vājais punkts, jo tas parasti tiek atstāts novārtā, slēpotājiem dodot priekšroku brīvajam stilam jeb slidsolim. Tāpēc arī vairāk tiek strādāts pie klasiskā stila. Treneris nometnē iesaka slēpotājiem, ko un kā labāk darīt. Dainis pirms Bruksvalarnas arī bija apspriedies ar slēpotāju treneriem, tādējādi cenšoties dot katram to nepieciešamāko. Ar darbu nometnē D.Vuškāns ir apmierināts, jo audzēkņi klausot un cenšoties izpildīt trenera norādījumus.

Tā kā FIS sacensības Idrē, kas atrodas kādus 115 km no Bruksvalarnas. ir iekritušas nometnes vidū, tad, lai netiktu traucēts gatavošanās plāns un nebūtu tas jāmaina, daļa tur esošo sacensībās nepiedalījās, turpinot gatavošanos sezonai pēc nospraustā plāna. Daži tomēr nostartēja vienu dienu, bet Patrīcija, kas pēc pašas iniciatīvas bija devusies uz sniegu Somijā nedaudz agrāk, sacentās abas dienas, turklāt ļoti veiksmīgi.

Bruksvalarnā Latvijas jaunie slēpotāji trenēsies līdz svētdienai, un pēc tam lielākā daļa brauks mājās, bet Raimo Vīgants ar Patrīciju Eiduku un vēl vienu visur līdzi braucošo Paulu dosies uzreiz uz desmit dienu FIS junioru nometni Itālijā. Kā pastāstīja Dainis, tad pārējiem tiks dota nedēļa brīva, bet pēc tam tiek plānota pusotras nedēļas nometne tepat Latvijā “Smeceres sila” trasē, lai Bruksvalarnā iesākto varētu turpināt. U16 vai U14 līderus pagaidām vēl neplāno iekļaut šādās kopīgās treniņnometnēs, tomēr tas ir piemērs jaunajiem, kas viņus sagaida tuvākā nākotnē.

Janvāra pirmajās dienās notiks atlase uz Eiropas Jaunatnes Olimpisko festivālu, kur tomēr tiks atvēlēta vieta ne tikai labākajiem katrā dzimumā, bet diviem labākajiem.

Ivars Bācis

25 Komentāri

Jā ir vājais punkts. Ta tur pilns vājo punktu , bet nekas varbūt kaut kas uzlabosies, varbūt .
Lai Patrīcijai un Raimo veicas Val di Fiemme. Pieskatiet līdzbraucējus, lai lietderīgi pavada laiku

29 • 11 • 2016 / 15:45
...un vēl vienu visur līdzi braucošo Paulu...aaa-šis labs-viņas līmenim tik vēl FIS nometni vajag:():

29 • 11 • 2016 / 16:57
Mazliet precizējošs komentārs no manas puses.
Šajā nometnē ir precīzi visi C sastāva sportisti. C sastāvs šai sezonai distanču slēpošanas darba komisijā 6.septembrī tika apstiprināts pēc vecās sistēmas un to tādā veidā ieteica paši darba komisijas treneri (I.Cekule, D.Vuškāns) kad jautājām, kā veidot jauniešu izlasi.
C sastāvu veido pēc ranga, kur iekļūst 6 sportisti kas ir katras grupas uzvarētāji (V20 R.Eiduks, S20 K.Auziņa, V18 R.Vīgants, S18 V.Pētersone, V16 R.M.Upens, S16 L.E.Kvāle), plus divus sportistus ko iesaka treneri. Par cik no dalības izlasē atteicās Ralfs Eiduks (V20), tad viņa vietā D.Vuškāns ieteica un grupā apstiprināja Niku Saulīti (2. vieta V16).
Vēl divi sportisti, ko treneri ieteica un apstiprināja C sastāvā ir Paula Bergfelde (2.vieta S18) un Patrīcija Eiduka (rangā nav, tikai Elitē 16.vietā – līdz ar to ir veikts liels izņēmums, ņemot vērā viņas atsevišķos uzrādītos rezultātus).

Es neteiktu, ka kādam ir vieglāk iekļūt C sastāvā. Vai, ka kādā grupā ir tikai 3 vai 2 sportisti. Lai uzvarētu jebkurā grupā, visas sezonas garumā vajag ne tikai būt labi sagatavotam, bet arī regulāri piedalīties LSF sacensībās. Un sākot ar 18 grupu izrādīt interesi startēt arī FIS sacensībās ārpus Latvijas.
Rangs visiem ir apskatāms šeit http://www.infoski.lv/distancu-sleposana/rangi/
Vienīgā tāda grupa varētu šobrīd būt V20, kur tikai R.Eidukam ir pilns vērtējamo sacensību skaits. Nākošie divi ir kā minumims nostartējuši nepieciešamos LČ posmus. Tas arī acīmredzot ir iemesls, kādēļ no šās grupas R.Eiduka vietā netika ieteikts nākošais sportists C sastāvam.

Kopā ar C izlasi uz nometni Zviedrijā brauca arī līgumu parakstījusī sportiste N.Kovaļova. Piedāvāta šāda iespēja, saprotu, bija visiem līgumu parakstījušiem sportistiem. To darīja un komunicē ar šiem sportistiem Juris Pīpkalējs.
Vēl par savas sporta skolas naudu, kopā ar šo sastāvu pēc savu treneru intereses un iniciatīvas brauc Snežana Jegorčenko no Krāslavas sporta skolas.
Papildus zinu, ka nometne Bruksvalarnā ir arī Madonas sporta skolas audzēkņiem, bet cik tieši, man nav informācijas. Jāprasa madonas BJSS trenerim Dainim Vuškānam. Dainis tikai lūdza aktivizēt FIS kodus un pieteikt sacensībām konkrētos trīs sportistus - Ilvaru Bisenieku 2000, Kalvi Krīgeru 2000, Jēkabu Putniņu 2000, kā arī jaunākus sportistus, Uvi Akmentiņu 2002, Līvu Šahno 2003, Kimu Krūmiņu 2002 un Lību Igauni 2004.
Vēl Madonas sporta skolas treneris Oļegs Maļuhins lūdza pieteikt sacensībām sevi, un savas audzēknes Ievu Pūci 1999 un Katrīnu Bērziņu 2004. Tātad arī šie sportisti ir Zviedrijā nometnē.

Attiecībā uz “vēl vienu visur līdzi braucošo Paulu“ mans komentārs ir sekojošs:
Paula pēc pašas sportistes un savu vecāku vēlēšanās par saviem līdzekļiem brauks uz FIS nometni un ir pieteikta kā papildus sportiste no LSF puses, kurā oficiālā kvota katrai valstij ir 1+1. Ja ir vēlēšanās un vietas, valstis var pieteikt vēl papildus sportistus par saviem līdzekļiem šajās nometnēs. Tā regulāri mēs piesakam arī tramplīnlēkšanas un divcīņas nometnēm jaunos sportistus.
Šajā gadījumā vēl jāņem vērā apstāklis, ka Paula ir rangā savā grupā 2.vietā! Viņa ir arī C sastāvā. Patrīcija rangā nav vispār! Tas bija arī izņēmums darba grupas sanāksmē, kur nolēma dot vietu uz FIS nometni Patrīcijai, jo treneris un sportiste pati gribēja tajā piedalīties, un viņa objektīvi ir ātrāka. Tikai uz nākošām sezonām ir pieņemts dokuments, ka sportistam turpmāk, lai pretendētu uz šādām nommetnēm būs obligāti jābūt rangā. Tas ir lai turpmāk izvairītos no diskusijām un neskaidrībām.

Saistībā ar EJOF, atlases noteikumi līdz 16.novembrim bija šādi: http://www.infoski.lv/files/ejzof_atlases_noteikumi_2017.pdf kur rakstīts ka uz EJOF atlasās un brauc 4 un 4. Pēdējā valdes sēdē 16.11. (distanču darba komisijā 1.11.) tie ir mainīti, jo LOK nefinansē tik daudz sportistus distanču un kalnu slēpošanā. Attiecīgi izmainītos notiekumos ir 2 un 2. Šis dokuments vēl nav paspēts ielikt mājas lapā, bet tuvākā laikā būs.
29 • 11 • 2016 / 17:53
Augstāk esošajā komentārā minētie madonieši bija trīsnedēļu nometnē Zviedrijā Idrē kopā ar Maļuhinu. Rīt atgriežas mājās. Tādēļ arī loģiski, ka piedalījās sacensībās kas tur notika. Tā ir pavisam cita nometne, kuru finansēja Madonas sporta skola un vecāki. Paldies madonas sporta skolai.
Guntis
29 • 11 • 2016 / 18:20
Paldies Agri, vismaz Tu beidzot paskaidro un izstāsti kas notiek LSF distanču slepošanā. Jo J.Pipkalējs neuzskata par vajadzīgu informēt ne par notiekošajām aktualitatēm(treneru seminārs), kur nu vēl atbildēt uz pavasarī iesūtītajiem ieteikumiem, vai painteresēties ko dara sportisti kuri FIS sacensībās startē ne tikai Latvijas čempionātā.
Saprotu ka tas nav Tavs pienākums, bet varbūt Tu varētu sagatavot šādu informāciju publiskai pieejamībai.
Aigars
29 • 11 • 2016 / 19:30
Ja pēc nospraustā plāna nebija plānots piedalīties, tad kāpēc bija jāpiesaka tik daudz cilvēki?!

29 • 11 • 2016 / 19:48
Nu paldies par šo informāciju un paldies, ka Patrīcijai izdarījāt izņēmumu. tas nu gan labi. Nezi vai bija pelnījusi, bet bija ko palasīt finiša protokolos.,savādāk būtu, citējot Remarku .... . rietumu frontē bez pārmaiņām. Vēlreiz paldies.

29 • 11 • 2016 / 22:32
Patrīcijiai ir teicams rezultāts! Un Patrīcija ir labs piemērs tam, kā biatlons un slēpošana var sadarboties. Biatlona jaunatnes izlases dalībniece uzrāda labus rezultātaus slēpošanas sacensībās ne tikai ar LBF, bet arī ar LSF atbalstu.
http://biatlons.lv/jauniesu-izlase

30 • 11 • 2016 / 08:44
Patrīciju neatbalsta ne LBF,LSF

30 • 11 • 2016 / 09:08
Latvijas Slēpošanas federācija atbalsta Patrīciju Eiduku un visus C sastāva sportistus, nodrošinot pirms sezonas treniņu nometnes, medicīnas pārbaudes, servisu un dalību sacensībās.
30 • 11 • 2016 / 10:06
Salīdzinoši ar perspektīvajiem trīsdesmitgadniekiem, kuri iespējams pat Lahti netiks pie kārtīga starta, tad atbalsts nu tiešām adekvāts. Galvenais jau papīri. Ja tie kārtībā , tad var saņemt naudu. Ja nav papīru, tad nekā. Un domāju, ka nav adekva'ti pret tām sanaksām kuras tiek novirzītas daudz kur citur un citiem. Starp citu FIS nometnes nefinansē LSF, tikai ceļu . Uz citu izmaksu fona tas ir sīkums. Publicējiet cik tad maksā medicīna un treniņnometnes izrēķinot uz 1.sportistu, noņemot nost līdzbraucējus un bez māksl'\iga sadārdzinājuma.. Un tieši to ko maksā LSF nevis LOK kā atbalsta programmu kādam vai mēķdotācija uz kādu pasākumu. Tad paskatīsimies kas tur sanāks.

30 • 11 • 2016 / 10:41
Juri,kā tad īsti ir-Tu saki,ka LSF atbalsta VISUS C sastāva sportistus.?
Agris rakstīja,ka,piem.,Bergfelde brauks par saviem līdzekļiem??
Varbūt vienojaties savā starpā kādu batonu tautai spraužat ausīs!!:))
Vai tiešām LSF ir jāatbalsta tādas,kuras starptautiskā līmeni zaudēs min/km tikai tāpēc,ka citu nav???? Vai tā ir līdzekļu lietderīga izmantošana??? Vai tomēr tos ieguldīt citos, daudz perspektīvākos sportistos??
Juri??
30 • 11 • 2016 / 10:57
C sastāvā ir sportiste, kura vairs nav juniore!?

30 • 11 • 2016 / 11:49
Un kas diez ir A, vai vēl interesantāk B sastāvā?

30 • 11 • 2016 / 12:16
Sniegs uzsniga- sākas kašķis.To visu vasarā vajadzēja noskaidrot, tagad jāmauc!!

30 • 11 • 2016 / 12:17
Aigar, cienu Tavu drosmi runāt atklāti, nevis anonīmi. Šādam rakstam, un vēl plašākam, bija jābūt jau agrāk un tieši Juris lūdza Ivaram šādu uzrakstīt, aizsūtot informāciju un zvanot, lai izstāstītu sīkāk.
Par semināru. Jā, esam kļūdījušies, nav publicēta šī informācija. Tas tika saorganizēts diezgan sasteigti, bet tas protams nevar būt attaisnojums. Visiem klubiem, biedriem un sporta skolām informācija gan, tiklīdz viss bija skaidrs, tika izsūtīta. Tālāk ir jautājums, kā šī informācija tiek izplatīta tālāk skolu un klubu treneriem, biedriem un sportistiem.
Jā, visiem mums gribās tikt novērtētiem, bet varbūt nesanāk laika ar katru aprunāties. Bet tas, ka kāds sportists vēl bez Latvijas čempionāta startē arī citās FIS sacensībās, noteikti tiek pamanīts. Paldies.
Padomāsim, ko varam darīt visā šajā sakarā.

Dažiem anonīmajiem komentāriem.
Par plāniem.
Nav jāuztraucās par pieteiktiem sportistiem, kas nav startējuši. Pieteikuma termiņš ārzemēs ir daudz agrāk kā Latvijā, kur ļauj pieteikties vēl dienu iepriekš. Līdz ar to ir normāli, ka vēl nezinot sportista sajūtas vai precīzus plānus, pieteikumi tiek aizsūtīti par visiem, bet reāli pirms pašām sacensībām tiek izlemts pēc attiecīgās situācijas, startēt vai nē.

Par batoniem.
Agris rakstīja, ka Paula bergfelde ir C sastāvā. Uz FIS nometni viņa brauc par saviem līdzekļiem, jo FIS apmaksātā kvota jau ir aizpildīta.
Juris rakstīja, ka LSF atbalsta Patrīciju un visus C sastāva sportistus (tātad arī Paulu) ar pirmssezonas nometnēm, medicīnas pārbaudēm, servisu un dalību sacensībās.
Es ieteiktu turpmāk, pirms rakstīt komentāru, kārtīgi pārlasīt iepriekš uzrakstīto.
Konkrēti, kuri ir daudz perspektīvākie sportisti un kā to nosaka?

Par papīriem un sastāviem.
Tiem kam interesē finansiālās atskaites, mērķdotācijas, sastāvi, var droši nākt uz LSF distanču slēpošanas darba komisijas sanāksmēm un to uzzināt, kā arī iesniegt savus priekšlikumus un to visu konstruktīvi apsriest.
30 • 11 • 2016 / 18:40
Jautājums Juris Pīpkalējs 30 • 11 • 2016 / 10:06

Un kādu rezultātu no sportistiem ar šādu atbalstu sagaida?

30 • 11 • 2016 / 18:56
Jautājums Juris Pīpkalējs 30 • 11 • 2016 / 10:06

Un kādu rezultātu no sportistiem ar šādu atbalstu sagaida?

30 • 11 • 2016 / 18:56
Bet vislielākā cieņa un sajūsma par Ingu Dauškāni, malacis ka 36 gadu vecumā turpina gatavoties pasaules čempim. Malacis, ka olimpiskajās spēlēs pateica visu ko domā par slēpošanas savienību! Bez tā laikam netikt pie finansējuma 5500 EUR gadā un noslēgt līgumu uz 4 gadiem. Arī O.E.Bjorndālens pierāda, ka vecums un finansu trūkums nav šķērslis!!!

30 • 11 • 2016 / 19:41
Juri, tad kāpēc slēpošanas federācija nevar noslēgt sadarbības līgumu ar Induli Bikši? Vecāki pārāk nabagi, ka nevar nogarantēt līgumu, vai sporta klubs neparakstās? A varbūt par vecu jau???

30 • 11 • 2016 / 19:44
Kādu līgumu ar LSS ir parakstījis Vairis Brīze divas reizes pusotra gada laikā,par sportistu nopelnīto naudu PĆ, izbraukājot ameriku?

01 • 12 • 2016 / 09:28
Bēdīgi:(
Turu īkšķi par Ingu, Paulu un pārējiem, kuri nenodarbojas ar salmu kulšanu, bet iziet uz starta, un cīnās !
Gundars Patmalnieks
01 • 12 • 2016 / 12:32
Tev ir bēdīgi Gundar? Ierauj!

02 • 12 • 2016 / 20:55
Cēsu OC sagādājis jaunu pārsteigumu! 15.01.2017 sarīkojot "Noskrien ziemu" reizē ar Latvijas čempionātu!
Das ist fantastik!
Aigars
03 • 12 • 2016 / 19:06
Kuram būs mazāk pieteikušies dalībnieku, to atcels.

04 • 12 • 2016 / 15:42
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv