ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

31 • 12 • 2016

I.Bikše pieklājīgi iesāk „Tour de ski”

Latvijas distanču slēpotājs Indulis Bikše, no līdera atpaliekot 19,5 sekundes, Šveices ciematā Valmusterā 1,5km sprinta brīvajā stilā kvalifikācijā uzradījis 77.laiku, apsteidzot 8 konkurentus, tādējādi tīri pieklājīgi iesākot „Tour de ski” pirmo posmu savā debijā šajā grūtajā un prestižajā vairāku posmu distanču slēpošanās seriālā. Pārliecinošas uzvaras gan kvalifikācijā, gan finālā izcīnīja krievs Sergejs Ustjugovs un zviedriete Stīna Nilsone.

Šodien Valmusterā ar sprintu brīvajā stilā sākās vienpadsmitais izlaidums vairāku posmu distanču slēpošanas seriālam „Tour de ski”, kurā šogad pirmo reizi startēja arī Latvijas pārstāvis Indulis Bikše. No 85 uz starta izgājušajiem dalībniekiem Indulim, ņemot vērā sprinta rangu, bija ticis salīdzinoši augstais 62.numurs, taču tas vēl nenozīmēja, ka mūsu slēpotājs apdzīs vienu ceturtdaļu un cīnīsies par sešdesmitnieku, jo vairākiem regulāriem PK posmu dalībniekiem sprinta reitings neatbilst reālajam varējumam, t.i., viņi ir labāki nekā viņu reitings norāda. Piemēram, pasaules kausa apritē atgriezušais itāļu veterāns un Olimpiskais čempions Džordžio Dičenta, kurš pēdējā gada laikā bija tikai vienreiz startējis sprintā un kuram reitings līdz ar to ir zems, bet savulaik ne vienu reizi vien ir bijis labāko trīsdesmitniekā, un pat pusfinālā un finālā. Tāpat gadu izlaidušais pasaules kausa pusfinālists un ar 81.numuru startējušais Tims Čarnke no Vācijas, kā arī vairāki vidējās un garās distancēs spēcīgi slēpotāji, kas nebūt nav lēni īsās distancēs, taču sprintos startē reti, pamatā PK posmos vai citas spēcīga sastāva sacensībās, līdz ar to viņiem nav labs reitings.

Sprintā 750 metrus garais aplis ar diviem kāpumiem bija jāveic divas reizes, Indulim tos veicot 3:20,74 un no līdera atpaliekot 19,5 sekundes. Tikpat daudz viņš zaudēja pirms divām nedēļām neveiksmīgajā startā Davosā, taču šoreiz trase bija grūtāka un arī tajā pavadītais laiks vadošajiem sprinteriem bija gandrīz par trešdaļu ilgāks, līdz ar to arī ar šādu deficītu rezultāts ir labāks, ko apstiprina 129 FIS punkti (Davosā bija 164 FIS punkti – aut.piez.). Vēl jāņem vērā, ka šoreiz ne tikai finālbraucienos, bet jau kvalifikācijā lielisks bija Sergejs Ustjugovs, kurš pat otrā laika uzrādītāju kvalifikācijā itāli Federiko Pelegrini apsteidza par 4 sekundēm. Protams, izpētot rezultātus un līdzās esošos konkurentus, nereāla nešķiet sekundes vai pusotras „nomešana”, taču tai pat laikā apsteigts igaunis Karels Tamjarvs, kurš brīvā stila sprintos ar pasaules spēcīgākajiem ir pelnījis zem 80 un pat 70 FIS punktiem. Tikai divas sekundes priekšā bija pasaules čempionāta finālists Peters Kummels, kurš, tiesa, pēdējā laikā neuzrāda rezultātus tuvu kādreizējiem.

Finālā otrā apļa sākuma daļā lielākajā kāpumā pārējos konkurentus „nometa” Ustjugovs un tāpat ka Davosā tika pie pārliecinošas uzvaras. Pelegrini otrā vieta, bet labākais no norvēģiem Fins Krogs noslēdza godalgoto trijnieku. Tā kā tūrē šogad ir tikai viens sprints, tad šoreiz piedalās mazāk izteiktāku sprinteru nekā parasti, līdz ar to daži pirmo reizi tika PK posma trīsdesmitniekā, kā, piemēram, 21 gadus vecā Induļa Bikšes vienaudzis no Slovēnijas Miha Simencs, kurš ieguva 22.vietu.

Sievietēm uzvarētājas likteņa noskaidrošanā pamati tika ielikti tajā pašā kāpumā otrā apļa sākuma daļā, taču vēl pilnībā viss nenoskaidrojās, kad no konkurentēm aizbēga Nilsone, kurai sekot izdevās vienīgi norvēģietei Maikenai Kaspersenai Fallai, bet turpinājuma norvēģiete pamazām sāka atpalikt un finiša taisnē, kaut it ka nebija tālu, tomēr olimpiskā čempione nebija konkurētspējīga pasaules vicečempionei no Zviedrijas. Lai arī kvalifikācijā viņa uzrādīja 20.laiku, trešo vietu izcīnīja kopvērtējuma favorīte Heidi Venga (Norvēģija).

Rīt vīriešiem otrajā posmā būs 10km klasikā ar masu startu, kas sāksies plkst.14.00 pēc Latvijas laika.

Ivars Bācis

The Tour has begun. Nilsson and Ustiugov win stage 1 sprint and take Tour de Ski lead. #tourdeski #valmüstair

A photo posted by FIS Cross-Country World Cup (@fiscrosscountry) on

4 Komentāri

Visu cieņu Indulim par šodienas startu
Ivar. Kāda ir statistika latviešu slēpotājiem zaudējuma handikapā pret pasaules līderiem 10km distancē ?. Respektīvi, Kā Induļa uzrādītais šodienas rezultāts salīdzinoši izskatās uz citu fona?

01 • 01 • 2017 / 15:01
Ja pareizi sapratu iepriekšējo Ivara rakstu, tad ar šodienas rezultātu Indulim laikam netikt tālāk? Kā ir Ivar??? Slēpojuma temps izskatījās ļoti augsts.

01 • 01 • 2017 / 15:07
Pēc maniem aprēķiniem 15% ir 28.30. Induļa laiks 27.24 . Patreiz ir ok
tvfan
01 • 01 • 2017 / 15:21
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv