ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 2°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

06 • 03 • 2017

Hārvejs izcīna vēsturisku zeltu 50km pasaules čempionātā, Bikše 57.vietā

Saistītā informācija

Svētdien pasaules čempionātā distanču slēpošanā, kas norisinājās Somijas pilsētā Lahti, noslēdzošajā dienā grūtākajā 50km distancē brīvajā stilā ar masu startu pirmo individuālo zelta medaļu Kanādai nopelnīja Aleks Hārvejs, kurš pirms sešiem gadiem Oslo bija uzvarējis komandu sprintā. Tikmēr piekto medaļu čempionātā un trešo sudrabu izcīnīja krievs Sergejs Ustjugovs, bet mājiniekus ar bronzu iepriecināja Mati Heikinens. Latvijas pārstāvis Indulis Bikše, pirmo reizi slēpojot tik garu distanci sacensībās, nezaudēja daudz – divpadsmit ar pusi minūtes, un ierindojās 57.vietā no 69 uz starta izgājušajiem un 62 finišu sasniegušajiem slēpotājiem.

Vakar Somijas slēpošanas centrā Lahti ar 50km slēpojumu vīriešiem noslēdzās pasaules čempionāts slēpošanā. Šajā grūtajā distancē kopā ar vēl 68 slēpotājiem izgāja arī madonietis Indulis Bikše, kuram tā bija debija tik garā distancē. Līdz ar to pēc gada pārtraukuma Latvija bija pārstāvēta vīriešiem čempionāta garākajā distancē. Pēc nesekmīgā starta trešdien 15km klasikā palika cerības čempionātu noslēgt uz pozitīvas nots. Tas savā ziņā arī izdevās.

Vīriešiem tāpat kā sievietēm aplis bija 10km, apļa vidū iebraucot stadionā. Ņemot vērā dalībnieku sastāvu, kurā mūsu slēpotājs bija 61. pēc reitinga, bija skaidrs, ka par piecdesmitnieku visticamāk neizdosies paspēkoties, bet jāmēģina finišēt starp labākajiem sešdesmit. Turklāt tāds slēpotājs kā igaunis Aivars Rehemā, bija tikai ar 58.reitingu. Tai pat laikā bija skaidrs, ka vismaz kādus piecus konkurentus noteikti izdosies apsteigt. Pirmajos piecos kilometros Indulim Bikšem izdevās noturēties pamatgrupas beigās 55.vietā (+14,5 s), bet jau nākamajā kilometrā viņa kontakts ar pamatgrupu, kas slēpoja ļoti ātrā tempā, sāka pakāpeniski zust, sešdesmitnieka beigu galā atrodošajiem izretojoties ar vairāku sekunžu atstarpi un slēpojot faktiski vienatnē. Uz 10km atzīmes deficīts no 14,5 sekundēm bija palielinājies nedaudz vairāk par minūti, bet nākamajos desmit kilometros vēl par divām ar pusi, līdz pusdistancē jeb uz 25km atzīmes Bikše no līderiem atpalika 5:20. Tas liecināja, ka varētu tikt uzrādīts otrs labākais rezultāts šajā distancē lielākajās sacensībās, protams, nepārspējot Oļega Maļuhina 2006.gadā Turīnā sasniegto, kad PK posma uzvarētājs biatlonā no Daugavpils 50km slēpošanā Olimpiskajās spēlēs no uzvarētāja atpalika deviņas minūtes.

Vienatnē slēpojot, Indulis noturējās 57.vietā un no līderiem turpinot atpalikt vienmērīgi kā līdz šim, kas beigās deva 12:35 deficītu un 165,60 FIS punktus. Tas līdzinās tā paša Maļuhina pasaules čempionātā 2009.gadā Liberecā uzrādītajam, tikai ir nedaudz labāks. Kā pastāstīja Induļa tēvs un treneris Zintis Bikše, tad ar rezultātu ir apmierināti, jo varējis gan nedaudz labāk, taču varējis arī būt sliktāk. Temps jau sākumā bijis ļoti augsts, tāpēc pēc 5km ir mēģināts slēpot savā tempā un atkrist no grupas, nevis vēl kādu laiciņu paturēties grupā, bet pēc tam strauji “noplīst’. Trase ātra, taču nevarētu teikt, ka ļoti priecātos par to, jo segums esot bijis ledains, kā rezultātā kāpumos bijis grūti uzbraukt, jo slēpes izslīdējušas un nav sanācis līdz galam atsperties, izmantojot kājas, kas Indulim ir spēcīgākas. Jautāts, pēc kura finiša – “Tour de ski” pēdējā posma vai šeit 50km – Indulis ir bijis sagurušāks, Zintis atbild, ka Lahti pēc piecdesmitnieka, jo “Tour de ski” pēdējā posmā ir lielāka slodze, bet laika ziņā īsāka. Viņš ar arī atzīst, ka pasaules čempionāts Lahti bija svarīgs, taču tas nebija sezonas galvenais starts. Šīs sezonas nozīmīgākās sacensības bija plānotas pasaules čempionāts U23 grupai janvāra beigās un februāra sākumā, kad arī bijusi labākā forma.

Arī pirms dažiem gadiem Madonā Skandināvijas kausa posmā uzvarējušais norvēģis Hans Kristers Holunds nebija apmierināts ar trases segumu un veltīja asākus vārdus organizatoru virzienā. “Tagad mēs varam savas vērtīgās slēpes izmest,” tiešs ir Holunds.

Vienīgie notikumi pa vidu sacensībām bija norvēģa Andersa Glērsena izvirzīšanās vadībā pēc 7km, pārsvaram vienu brīdi sasniedzot 20 sekundes, tomēr pamatgrupa kontrolēja notikumus un, atceroties 2013.gada čempionātu un zviedra Juhana Olsona sologājienu, Glērsenam attālināties neļāva. Pateicoties krievu Sergeja Ustjugova un Alekseja Červotkina pūlēm otrā apļa beigās jeb pie 20km atzīmes 2015.gada pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvējs 15km slidsolī tika noķerts.  Nākamos 28km līdergrupa ar 23 slēpotājiem veica kopā, kad prom mēģināja rauties norvēģis Martins Jonsruds Sunbī, kuram joprojām nav pasaules čempionātu individuālā zelta. Tomēr ieslēpojot stadionā, varēja redzēt, ka Sunbī ir piedzītas kājas un viņš vairs nekontrolē tik labi situāciju, līdz ar to vairs neiesaistoties ne tikai finiša sprinta cīņā par uzvaru, bet finišējot piektajam un paliekot bez medaļas. Tikmēr taktiski pareizi visu izdarīja un spēki arī pietika Hārvejam, kuram tagad jau būs divas zelta medaļas. Trešo reizi konkurentu kritieni vai nūjas salaušana par laimi neatgadījās, kā tas bija iepriekšējās divas reizes šajā čempionātā, kad Ustjugovam zināmā mērā arī paveicās finišēt pirmajam, līdz ar to labākais krievu slēpotājs izcīnīja pelnītu trešo sudrabu, bet labais finišētās Heikinens aizcīnījās līdz trešajai medaļai karjerā. Starp citu, Ustjugovs ar piecām medaļām vienā čempionātā tagad ir vienā izcilnieku sarakstā vīriešu konkurencē ar norvēģiem Bjornu Dēlī un Peteru Nortugu.

Visaugstāko vietu britiem pasaules čempionātos slēpošanā sasniedza Endrjū Masgreivs, kurš izcīnīja ceturto vietu (+2,9 s). Zīmīgi, ka pirms sešiem gadiem pasaules čempionātā Oslo Norvēģijā dzīvojošais un trenējošais Masgreivs 50km distancē, tajā dienā būdams jau 21 gadus vecs (tik, cik šobrīd ir Indulim – aut.piez.), atpalika gandrīz 16 minūtes no uzvarētāja, kas toreiz bija Peters Nortugs, kurš šoreiz finišēja astotajā vietā (+12,3 s). Ar dažādām sekmēm slēpoja abi igauņi – Aivars Rehemā un Andreas Vērpalu, kuri pamatgrupā noturējās kādus 8km ilgāk par Induli, savā starpā mainīties pozīcijām, bet beigās, par divām vietām un 47 sekundēm apsteidzot Vērpalu jaunāko, tomēr virsroku ņēma pieredzējušākais Rehemā, kurš ierindojās 49.vietā (+8:47). Pirms astoņiem gadiem Liberecā Rehemā 50km slidsolī izcīnīja 10.vietu, Nortugam zaudējot tikai 9 sekundes.

Autors: Ivars Bācis

Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv