ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 15°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

26 • 11 • 2015

Slēpotājs I.Bikše debitēs Pasaules kausa posmā Kūsamo, startēs arī M.Furkāds, ieskaitot sprintu klasikā

Saistītā informācija

Latvijas izlases distanču slēpotājs un SS “Arkādija” pārstāvis Indulis Bikše šajā nedēļas nogalē startēs Pasaules kausa posmā distanču slēpošanā, kas no 27.līdz 29.novembrim notiks Somijas ziemeļu slēpošanas centrā Kūsamo un kur pieteicies startēt ir arī franču biatlonists Martēns Furkāds. Šī I.Bikšem būs debija pasaules kausa posmos ziemā.

Piektdien ar ierasto sprintu klasiskajā stilā Kūsamo sāksies trīs sacensību dienu pasaules kausa posms distanču slēpošanā jeb “Ruka triple”, kas būs arī “Nordic opening” sacensības, jo paralēli distanču slēpošanai tur notiks arī tramplīnlēkšanas un ziemeļu divcīņas sacensības. Trešo gadu pēc kārtas tieši šajā Somijas ziemeļu ciematā notiks pasaules kausa sezonas atklāšana jeb pirmais posms, bet sesto reizi Kūsamo posmā norisināsies “Mini tūre”, kas sastāv no trim sacensību dienām un kur pirmajās divās dienās uzrādītie rezultāti nosaka starta kārtību pēdējā dienā iedzīšanā. Taču automātiski visi netiek uz iedzīšanu, jo ir noteikts laika limits, par kuru nedrīkst atpalikt vairāk no līdera pēc pirmajām divām dienām.

Lai nāktu pretī sprinteriem un arī viņiem būtu kādas cerības pacīnīties par augstām vietām mini tūres kopvērtējumā, sprintā klasiskajā stilā trīsdesmit labākie, kas pārvarēs kvalifikāciju un iekļūs ceturtdaļfinālā, atkarībā no izcīnītās vietas finālbraucienos saņems bonusa sekundes, kuras tiek atrēķinātas no kvalifikācijā uzrādītā laika. Šogad nemainīsies vidējo distanču slēpošanas stils kā iepriekšējos gadus, proti, arī šoreiz sestdien būs 10km vīriešiem/5km sievietēm brīvajā stilā, bet svētdien iedzīšana 15km vīriešiem/10km sievietēm klasiskajā stilā.  “Mini tūres” kopvērtējumā pirmajiem 30 nāks papildus punkti pasaules kausam, ierastos punktus par posmu pareizinot ar divi, tātad 1.vietai – 200, 2.vietai 160, 3.vietai – 120 punkti utt. Tikmēr par katru sacensību dienu labākie trīsdesmit saņems punktus, kas pirmajiem deviņiem būs mazāki nekā ierasts (1.vieta – 50, 2.vieta – 46, 3.vieta – 43 utt.).

Indulis līdz šim no lielākajām sacensībām ir piedalījies trijos pasaules junioru čempionātos, kā arī šogad martā pieaugušo pasaules čempionātā Falunā, bet pasaules kausa posmos tā būs madonieša debija. Pēdējās divas vasaras Indulis ir nostartējis pasaules kausa posmos junioriem rollerslēpošanā, bet to, protams, nevar pielīdzināt pasaules kausam slēpošanā ziemā.

Indulis Bikše būs trešais no Latvijas pārstāvjiem, kas startēs Kūsamo, jo iepriekšējās piecās “mini tūrēs” no 2010.gada līdz 2014.gadam ir piedalījies Arvis Liepiņš, bet vienreiz (2010.gadā) arī Rinalds Kostjukovs. Mūsējiem tur ir gājis dažādi, bet viss veiksmīgākais ir bijis 2012.gads, kad  Liepiņš sprintā, labākajam zaudējot 16 sekundes un nopelnot 119 FIS punktus, pirmo reizi Kūsamo sprintā tika simtniekā un ierindojās 90.vietā. Nākamajā dienā 10km brīvajā stilā viņam gāja vēl labāk. No uzvarētāja Aleksandra Ļegkova Arvis atpalika tikai 2:05 un ieguva savus labākos FIS punktus Pasaules kausa apritē – 75,99 punkti.

Spēcīgākajā sastāvā savus līdzjutējus centīsies iepriecināt mājinieki somi, tikmēr viņu kaimiņiem zviedriem nebūs divu vadošo slēpotāju – Markusa Helnera un Kalles Halvarsona. Kalle atveseļojas no vīrusa, bet Helners pēc pieticīgā rezultāta pagājušajā nedēļas nogalē Jelivārē atzina, ka nav labā formā un neredz jēgu piedalīties pasaules kausā pie šādas fiziskās kondīcijas. Norvēģu rindās neredzēsim Uli Vigenu Hatestādu, jo Olimpiskais un pasaules čempions un viņa “kopdzīvotāja” Katja Visnara (slovēniete, kas ir viena no vadošajām pasaules sprinterēm slēpošanā – aut.piez.) tuvākajās dienās gaida pasaulē nākam savu pirmdzimto. Iespējams, ka nepiedalīsies poliete Justīna Kovaļčika, kuru nomoka kakla iekaisums.

Interesi izraisījis Francijas izlases sastāvs, kurā iekļauts arī biatlonists Martēns Furkāds, kurš pirms divām nedēļām FIS sacensībās Beitostūlenā ierindojās 12.vietā, uzvarētājam Martinam Jonsrudam Sunbī zaudējot 1:38 (beigās francūzis “pieplīsa”, tāpēc atkrita, kaut arī sākums bija labs – aut.piez.). Tā kā Pasaules kauss biatlonā sāksies nākošās nedēļas vidū Zviedrijā, tad Furkāds izmanto iespēju “iesildīties” biatlona sezonai ar startiem slēpošanā. Šī viņam būs otrā reize kopā ar pasaules vadošajiem slēpotājiem. Debija labākajam biatlonistam pasaules kausā slēpošanā neizdevās laba, jo 2012.gadā Jelivārē 15km brīvajā stilā Furkāds palika 48.vietā (+1:38). Interesantu Furkāda dalību šoreiz padara arī fakts, ka saskaņā ar mini tūres noteikumiem, lai tiktu sestdien startēt 10km brīvajā stilā, jāpiedalās arī piektdien sprintā klasiskajā stilā. Te, no vienas puses, paveras labas iespējas mūsu slēpotājam apsteigt titulēto biatlonistu, kuram klasiskais stils nav tuvs, taču jāņem vērā, ka Indulis nav sprinteris un biatlonisti var labi nostumties klasiskajā stilā. Martēns ne vienu reizi vien ir parādījis sprintera dotības slidsolī, taču liela nozīme būs tam, cik daudz Furkāds (ne-) gribēs izlikties pirms galvenā starta sestdien.

Ivars Bācis

FIS NEWS: 14th time Ruka will host the Nordic Opening for Cross-Country World Cup #rukanordic Competition program for...

Posted by Ruka Nordic Opening on Thursday, November 26, 2015

11 Komentāri

Indul, turies!
koju 403. istabiņa
26 • 11 • 2015 / 21:48
sportacentrs.com
26 • 11 • 2015 / 22:03
https://www.youtube.com/watch?v=YRBkv05LieQ

2000 gada pasaules čempionāts biatlonā, Lahti Vīri stafete.

Tā neko vīri nomauca
Nostaļģija
27 • 11 • 2015 / 00:34
Sportacentrs.com
27 • 11 • 2015 / 12:23
Nostaļgijai vakariņām-ir tāds burtu savienojums EPO un domāju ,ka tev labāk paklusēt lielais nostaļğijas fan!
Kuilis
27 • 11 • 2015 / 22:59
Aaaa sitas labs
nostalgija
28 • 11 • 2015 / 10:49
Vai tas par letiņiem par to EPO? Ko ta Ilmārs vienīgais nebija ar to saucamo, ja sanāca sliktāk nekā pārējiem tajā Lahti?

28 • 11 • 2015 / 11:12
varbūt Ilmāram vajadzēja piebremzēt, lai nepaņem visus pa pilnu programmu ?! :o

28 • 11 • 2015 / 16:09
Ilmārs tak nav no bremzētājiem, bet gan jau ka taktiķis arī neslikts.

28 • 11 • 2015 / 17:14
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv