ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

05 • 09 • 2016

Slēpotājiem no „ZZK” un „Sportlife” panākumi Vienības velobraucienā

Svētdien Siguldā notikušajā 26.Vienības velobraucienā ļoti labus panākumus guvuši ar riteņbraukšanu nodarbojušies kalnu un distanču slēpotāji. 36km tautas distancē šosejā uzvaru izcīnīja viens no vadošajiem kalnu slēpotājiem U16 grupā Pauls Rubenis (Sportlife), bet, piekāpjoties tikai savam komandas biedram no „ZZK” un šā gada valsts čempionam MTB krosā Mārtiņam Blūmam, 49km kalnu divriteņu MTB distancē otro vietu ieguva bijušais distanču slēpotājs cēsnieks Arnis Pētersons („ZZK”). Pasaules čempionāta daļinieks Oslo distanču slēpošanā Raivi Zīmelis (Mysport) ieguva 5.vietu, bet tikmēr Raivja komandas biedrs, divos pasaules čempionātos distanču slēpošanā startējušais talsinieks Juris Damškalns 700 dalībnieku vidū MTB sacensībās ieņēma 47.vietu, bet labākais no Talsu slēpotāju un biatlonistu kvarteta bija 31.vietā finišējušais Nauris Birkentāls (Subaru AD REM auto).

Pēc 84km šosejas sporta brauciena starta rīta pusē kā otrie plkst.13.00, lietus pavadīti, trasē devās Latvijas valsts mežu MTB 49km distances dalībnieki, kuru vidū bija arī vairāki Latvijas čempionāta posmos distanču slēpošanā startējušie, no kuriem lielākās cerības saistījās ar šī gada pasaules čempionāta U23 grupā 5.vietas ieguvēju MTB krosā Arni Pētersonu, kurš bija uzvarējis iepriekšējos trīs gadus. Bijušais Ilzes Cekules audzēknis pirms diviem gadiem atvadījās no startiem distanču slēpošanā un pilnībā pārgāja uz MTB, kur viņu un komandas biedrus no vadošās Latvijas MTB komandas „ZZK” trenē augsta līmeņa speciālists Vilmārs Tomsons. Jau pagājušajā gadā, pateicoties riteņbraukšanas veikala „ZZK” īpašnieku atbalstam, Arnis Pasaules kausa posmos Olimpiskajā disciplīnā MTB krosā vairākas reizes bija pavisam tuvu desmitniekam, startējot no beigu koridoriem. Šogad savulaik distanču slēpošanā panākumus guvušais cēsnieks uzvarēja Latvijas čempionātā MTB maratonā un ieguva 2.vietu MTB krosā, bet kopā ar savu „ZZK” komandas biedru Mārtiņu Blūmu vienīgajā startā PK posmā iekļuva desmitniekā, Arnim izcīnot 4.vietu, bet Mārtiņam 9.vietu.

Distances sākumā, izmantojot savas šosejas riteņbraukšanas iemaņas, grupas galvgalī līderpozīcijās pirmo kilometru nobrauca „ZZK” vadītājs un savulaik panākumus riteņbraukšanā guvušais Normunds Zviedris, iesākot komandas veiksmīgo sacensību un nodot stafeti jaunākajiem „ZZK” braucējiem. Vienā brīdī līderu grupa, kuras galvgalī atradās 84km “Iteras” šosejas sporta grupā pirmajā dienas daļā uzvaru izcīnījušais “Rietumu banka-Rīga”” pārstāvis Peters Prūss, aizbrauca nepareizi, bet tikai uz īsu brīdi un ātri vien viņi bija atpakaļ uz pareizā ceļa. Pēc 7km no pārējiem atrāvienu uzsāka Arnis Pētersons, kuram sekoja tikai Pēteris Janevics „Sportlife”. Tā viņi divatā, esot priekšā pārējiem 25-30 sekundes, nobrauca aptuveni 14km, līdz abus līderus pie 21km pirms Gaujas tilta pie „Sēnītes” noķēra Mārtiņš Blūms, 2012.gada Latvijas čempions šajā disciplīnā Andris Vosekalns (Team Rietumu banka-Rīga) un vairāku sacensību uzvarētājs, pamatā tautas klasē, Jānis Ozols no Tukuma. Turpinājumā pēc 25km pa šaurajām pļavu un mežu taciņām gar Gauju no līderus grupas „aizmuka” Mārtiņš Blūms. Šī gada Eiropas čempionāta U23 12.vietas ieguvējs pārsvaru palielināja un izcīnīja pārliecinošu uzvaru, iekļūstot trijniekā MTB sacensībās gan Latvijā, gan ārvalstīs devīto nedēļa nogali pēc kārtas. Divas ar pusi minūtes vēlāk finišēja un laiku 1:37:54 uzrādīja A.Pētersons, nodrošinot „ZZK” dubultuzvaru.

2015.gada Latvijas čempions MTB Raivis Zīmelis, kurš vienīgais 2011.gada pasaules čempionātā smagajā 50km distancē sasniedza finišu, ieguva piekto vietu, no uzvarētāja atpaliekot gandrīz 4 minūtes. Sešiniekā noteikti būtu iekļuvis arī Raivja komandas biedrs Latvijas izlasē pasaules čempionātā slēpošanā Oslo un 2015.gada Latvijas čempions slēpošanā Oskars Muižnieks, kurš nepiedalījās, jo, lietojot nu jau folklorizējušos teicienu, bija Ķīnā. 

Pārējie ar slēpošanu saistītie sportisti zaudēja daudz vairāk, taču tiek un tā viņu iegūtās vietas šajā lielajā konkurencē ar vairākiem spēcīgiem un izteiktiem MTB braucējiem ir diezgan labas. Latvijas Slēpošanas savienības atbalstītāja sporta veikala “FANS” tautas slēpojuma uzvarētājs Zigmārs Zučiks finišēja 21.vietā (+7:52), biežs Latvijas čempionātu slēpošanā dalībnieks Nauris Birkentāls ierindojās 31.vietā (+10:55), bet labāko piecdesmitniekā no 700 dalībniekiem vēl iekļuva Latviju pasaules čempionātā slēpošanā sprintā un komandu sprintā pārstāvējušais talsinieks Juris Damškalns (47.vieta, +15:15). Diemžēl augstās vietās nesanāca ierindoties vēl diviem talsiniekiem un labu vietu ieguvējiem Latvijas čempionātos slēpošanā Kārlim Vanagam un Gintam Lūsim, jo 3km Kārļa ritenim tika pārsista riepa, kā rezultātā viņš palika pašās beigās. Un, lai nebūtu jābrauc vienam, viņu pagaidīja Gints Lūsis, abiem visu distanci apdzenot vairākus simtus dalībnieku un beigās finišējot netālu aiz pirmā simtnieka.  Aiz abiem talsiniekiem pāris pozīcijas tālāk 120.vietā ierindojas divu pasaules čempionātu dalībnieks slēpošanā Aigars Kalnups.

Latvijas dzelzceļa Tautas braucienā 36km viens no pretendentiem uz godalgotu vietu bija kalnu slēpotājs no SK “Pantera” Pauls Rubenis, kurš trenējas Rīgas riteņbraukšanas skolā, bet pārstāv Sportlife komandu.. Uzvaras un daudzas godalgotas vietas Latvijas kausa posmos un Baltijas kausā ieguvušais jaunākais no brāļiem Rubeņiem tāpat kā vecākais brālis Klāvs paralēli kalnu slēpošanai lieliski startē arī riteņbraukšanā. Pauls šogad jau bija paspējis uzvarēt un izcīnīt pāris godalgotas vietas pašmāju sacensībās un ir iekļauts Latvijas jauniešu izlasē. Distances sākumā Sandra Melderes audzēknis ar vēl vairākiem braucējiem palaida pārdesmit cilvēku atrāviena grupu, kuru ap 13km pirms “Sēnītes” noķēra. Distances beigu daļā pēc Turaidas nobrauciena, kad līdz finišam bija palikuši kādi 3km un kur vieglajam kalnu slēpotājam pabrauca garām pāris smagāki kongruenti, P.Rubenis atradās septītajā pozīcijā, bet pēc Gaujas tilta pēdējā kāpumā viņš sāka virzīties pamazām uz priekšgalu. Ja kalnu slēpošanā viņš rāda meistarību, kā braukt lejā, tad šeit riteņbraukšanā viņš nodemonstrēja pretējo – kā vajag braukt kalnā. Jau kāpuma vidū viņš izvirzījās vadībā, bet finišā noturēja nelielu pārsvaru un svinēja uzvaru, 36km veicot 50:08, par sekundi apsteidzot Aleksu Loginu un par trim Kristapu Kipuru.

Ivars Bācis

Vienibas_2016.jpg

3 Komentāri

Rīgas domes portāls
05 • 09 • 2016 / 19:00
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv