ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 12°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

17 • 02 • 2016

Mūsējie slēpotāji trīsdesmitniekā sprintā JZOS Lillehammerē

Vakar Lillehammerē Jaunatnes Ziemas Olimpiskajās spēlēs distanču slēpošanā 1,2km sprintā klasiskajā stilā abi Latvijas pārstāvji pārvarēja kvalifikāciju un iekļuva ceturtdaļfinālā, Raimo Vīgantam iegūstot 21.vietu, bet Patrīcijai Eidukai ierindojoties 30.vietā. Par uzvarētājiem kļuva skandināvi – norvēģis Tomass Larsens un zviedriete Johanna Hegstrēma.

Puišiem uz starta izgāja 48 dalībnieki, bet meitenēm tās pašas 40, kas slēpošanas krosā pirmajā disciplīnā. Gluži kā skikrosā, arī otrajā disciplīnā pirmais uzdevums bija pārvarēt kvalifikāciju un tikt uz izslēgšanas braucieniem. Ja par Raimo Vīganta tikšanu tālāk šaubu nebija, tad par Patrīcijas Eidukas iekļūšanu labāko trīsdesmit skaitā, neskatoties uz nedaudz mazāku konkurenci, 100% pārliecības nebija, jo Aizkraukles SS pārstāvei sprints klasiskajā stilā nav stiprā puse. Brīvajā stilā viņas izredzes būtu daudz lielākas.

Taču Patrīcija, kas ir viena no visjaunākajām dalībniecēm, caur “adatas aci”, bet tomēr spēja “ielauzties” ceturtdaļfinālā, uzrādot 30.laiku – 3:50,56 (+26,18 s), par 0,18 sekundēm apsteidzot savu vienaudzi no Slovākijas. Patrīcija startēja ar 31.numuru un, kad finišēja, uzrādīja 25.laiku, bet vēlāk vēl piecām izdevās mūsu slēpotājas laiku uzlabot. Šoreiz kritiens nepatraucēja un izdevās pārvarēt kvalifikāciju. Pirmajā brīdī atpalikšana no līderes 26 sekundes, šķiet, ir ļoti liels deficīts, tomēr jāņem vērā, ka zviedriete Hagstrēma pat otro vietu apsteidza par vairāk nekā 7 (!) sekundēm. Kaut kas tāds lielāka mēroga sacensības nebija redzēts. Pirmais un svarīgākais uzdevums tika izpildīts, un bija jāturpina cīnīties un braukt savu spēju robežās, ko Patrīcija arī darīja, kaut arī pat vienu no sava ceturtdaļfināla brauciena sešinieka apdzīt nebija īsti reāli, ja vien nenokrīt pēc spēku samēra kāda no tuvākajām konkurentēm, jo pašu labāko pārsvars ir tik liels, ka viņu kritieni un 10-15 sekunžu pazaudēšana “nepalīdzētu” mūsu sportistei. Pēc sprinta formāta Patrīcijas tuvāka konkurente braucienā bija 21.laiku uzrādījusī japāniete, kas kvalifikāciju veica par 8 sekundēm ātrāk nekā mūsējā. Tāpat bija jāsacenšas ar 11.laiku uzrādījušo un 13 sekundes ātrāk noslēpojušo igaunieti Stīnu Līsu Trū.

Patrīcija ceturtdaļfinālu nobrauca par divām sekundēm ātrāk nekā kvalifikāciju, bet tik un tā bija stabili noslēdzošajā vietā pirmajā no pieciem ceturtdaļfināla braucieniem, zviedrietei zaudējot 20 sekundes, piektajā vietā finišējušajai japānietei 9,5 sekundes, bet 17 sekundes atpaliekot no Trū, kura uzrādīja trešo laiku un kura kā “veiksmīgā zaudētāja” tika pusfinālā. Tā kā P.Eidukai kvalifikācijā bija 30.laiks, tad no visu braucienu sesto vietu ieguvējām, kas tika sadalītas no 26.-30.vietai, Latvijas pārstāvei tika noslēdzošā 30.vieta. Igauniete pusfinālā vairs nebija variantu, un viņa savā braucienā palika sestā, kopvērtējumā iegūstot cienījamo 11.vietu. Tikmēr finālā pārliecinoša uzvara Hagstrēmai, kas aiz sevis atstāja Jūliju Petrovu no Krievijas un norvēģieti Martinu Engebretsenu. Jāatzīmē arī talantīgās čehietes un Patrīcijas vienaudzes Barboras Havličkovas 17.vieta, kurai spēcīgāks ir slidsolis un ceturtdien 5km noteikti pretendēs uz desmitnieku.

Raimo Vīgants ļoti labi iesāka, uzrādot kvalifikācijā 12.laiku – 3:06,42 (+10,3 s), kas deva labas un pamatotas cerības uz pusfināla divpadsmitnieku. Taču diemžēl līdzīgi kā slēpošanas krosā arī sprintā Raimo nesanāca veiksmīgi nostartēt izslēgšanas braucienos. Vispirms jau tika saņemts brīdinājums par izkustēšanos pirms starta šāviena. Pēc pirmajiem 50m, kad sešas špūres mainījās uz četrām, priekšā “pieleca” francūzis, ka, protams, patraucēja mūsu slēpotājam, bet neko būtiski neietekmēja, jo vēl jau 1150 metri bija priekšā. Madonietis savā braucienā palika piektais, pirmajiem trim zaudējot 9 sekundes, bet ceturtajā vietā finišējušajam zviedram – nepilnas divas sekundes. Interesanti, ka cīņā par otro vietu ar čehu vienādu laiku uzrādīja amerikānis, kurš Raimo kvalifikācijā zaudēja 7 sekundes. Tā kā no piekto vietu ieguvējiem braucienos R.Vīgants bija labākais kvalifikācijā, tad no 21.-25.vietai mūsu pārstāvim tika piešķirta 21.vieta. Igaunis Karels Karri, kurš kvalifikācijā nosprintoja par sekundi lēnāk un uzrādīja 14.laiu, beigās ierindojās 16.vietā, bet lietuvietim Rokam Vaitkum līdz trīsdesmitniekam pietrūka pussekundes, un viņš palika 31.vietā. Finālā ilgu laiku vadībā esošais skikrosa uzvarētājs Magnus Kims no Korejas tomēr netika pie otrā zelta, jo beigās viņu apdzina norvēģis Tomass Larsens, bet trijnieku mājiniekiem par prieku noslēdza Vebjorns Hegdāls.

Kopumā ņemot mūsējo rezultāti sprintā nav slikti. Kaut arī Raimo ierindojās deviņas vietas augstāk nekā Patrīcija, tomēr 21.vieta nebija tas, uz ko cerēts. Arī pats madonietis nebija apmierināts ar sasniegto, jo bija labas izredzes tikt pusfinālā. Līdz ar to Arņa Pētersona 2012.gadā Insbrukā iegūtā 20.vieta joprojām nav pārspēta, bet tikai atkārtota. Mūsējiem paliek vēl viena disciplīna – brīvā stila distance ar intervāla startu. Ņemot vērā konkurentes, Patrīcijai Eidukai vairs nevajadzētu samierināties ar trīsdesmitnieku, bet jāiet nedaudz tālāk, nospraužot par mērķi savu Vārda dienas datumu un mēģinot iekļūt 25-niekā (Vārda diena 25.augustā), bet Raimo gan nevajadzētu tiekties ne uz savas Vārda dienas, ne Dzimšanas dienas skaitli, kas ir trešajā desmitā, bet vismaz censties sasniegt un arī pārspēt tēva Vārda dienas datumu (Raimo tēvam vārda diena ir 17.jūnijā – aut.piez.).

Ivars Bācis

Cross-Country Sprint at Birkebeineren Cross-Country Stadiumtaken on:2016.02.16 14:13Photo: Sondre Aarholdt Moan / Lillehammer 2016

Posted by Lillehammer 2016 Youth Olympic Games on Tuesday, February 16, 2016

7 Komentāri

R.Vīgantam pietrūka ātrumizturības tik garai distancei. Speciāli, centralizēti gatavojoties, būtu visas iespējas tik trijniekā vienā no disciplīnām noteikti. Žēl, ka iespēja neizmantota.
Kostjukova absolūtās jaudas un "čuja" vēl nav, bet raksturiņš un vēlme sacensties ir apsveicama.
Junioru vecumā nekļūs vieglāk. Lai izdodas!
Patrīcija malacis - sen LAT meitenes nebija tā cīnījušās. Šķiet vēl azartiskāk kā A.Brice savulaik.

Jaunatnes olimpiāde Lillehammerā - skikross.
https://www.youtube.com/watch?v=MM9TvFXWqEc#t=1663.840506

17 • 02 • 2016 / 15:04
kur tad bija tā cīņa??

17 • 02 • 2016 / 15:24
Rinaldam tagad vēl lielāka jauda un "Čujs"

17 • 02 • 2016 / 16:16
Rigas domes sporta portāls
17 • 02 • 2016 / 16:48
Sportacentrs.com
18 • 02 • 2016 / 11:37
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv