ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 5°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

03 • 10 • 2016

Kas jauns FIS Distanču slēpošanas koridoros?

No 28-30.09.2016. Cīrīhē norisinājās ikgadējās FIS tehnisko komisiju rudens sanāksmes. Sanāksmju laikā tiek apspriesti ar slēpošanas sporta veidu attīstību saistītie gan tehniskie, gan stratēģiskie jautājumi. Sanāksmju starplaikā, nereti līdz vēlai naktij notiek spraigas un neformālās sarunas, kurās tiek ielikts pamats slēpošanas sporta veida “dienaskārtībai” un meklēti kompromisi dažādu pušu nesamierināmo interešu jautājumos. Zemāk īss ieskats tikai dažos izskatītajos jautājumos.

Pēdējā gada karstāko diskusiju objekts FIS distanču slēpošanas vidē ir bijis jautājums: “Būt vai nebūt klasiskajam slēpošanas stilam”? Pēc dažādu alternatīvu apspriešanas tika pieņemts lēmums limitēt distanču slēpošanas nūju garumu klasiskā stila sacensībās 83% no sportista auguma garuma. Šī noteikumu ieviešanas tehniskās detaļas sekos tuvākajās nedēļās. Iespējams, ka šī diskusija vēl nav līdz  galam izsmelta un nāksies pie tās atgriezties.

Attiecībā uz FIS Pasaules kausa distanču slēpošanā kalendāru, Norvēģi kopā ar Zviedriem nāca klajā ar spilgtu prezentāciju. Sezonās, kad nav Ziemas Olimpiskā spēlēs un Pasaules čempionātu, februāra 2. daļā organizēt jaunu “Skandināvijas tūri” kā alternatīvu “Tour de Ski”. Piedāvājums ir veidots kā sacensību sērija 2 nedēļas nogaļu ietvaros starp Osterzundu un Tronheimu, tūres vidū iekļaujot masu starta distanci ~40km garumā, kas sākas Zviedrijā un dodoties caur kalnu pāreju finišē Norvēģijā.

FIS Distanču slēpošanas izpildkomitejas sanāksmē nekādi nevedās diskusija par Mc Larena neatkarīgo ziņojumu par Krievijas dopinga skandālu Soču Olimpiskajās spēlēs. Lai gan starptautiskās sabiedrības spiediens ir atcelt (vai boikotēt) Krievijā plānoto starptautisko federāciju sacensību norisi, tomēr FIS turpinās organizēt plānotās Pasaules kausa sacensības Krievijā. Ja nu vienīgi SOK nepieņems kādu radikālu lēmumus šajā jautājumā, bet tāda varbūtība maz ticama. Kamēr Norvēģiem pēdējos mēnešos pašiem ir problēmas ar Martina Sundbī “astmas jautājumu”, tikmēr abas distanču slēpošanas lielvalstīs labprāt gribētu uz kādu laiku paslaucīt zem paklāja šos neērtos jautājumus.

Rollerslēpošanas apakškomisijā tika vētīta šīs vasaras Pasaules kausa norise, izskatīts nākamā vasaras kandidātu pieteikumi un kalendāra projekts. Tika apspriesta virkne noteikumu papildinājumu priekšlikumi. Viskarstākās diskusijas bija par priekšlikumu atgriezties pie sākotnējās FIS punktu aprēķināšanas formulas rollerslēpošanas sacensībās ar tādiem pašiem faktoriem, kā distanču slēpošanā (800/1200/1400), nevis 2800. Diemžēl vēlāk FIS Noteikumu komisijas sanāksmē un Distanču slēpošanas izpildkomitejā, neizdevās panākt atbalstu visiem iecerētiem priekšlikumiem.

Saistībā vecuma ierobežojumu noteikumu startam FIS sacensībās (341.1.5), tika pieņemts precizējums, ka sportista vecums (ne jaunāks kā 16 gadi), tiek noteikts, pēc laika perioda līdz attiecīgās FIS sacensību beigām. FIS kalendāra sacensību sezonas ilgst no 01.jūlija līdz nākamā gada 30. jūnijam. Ja sportistam (tei) uz 1. oktobrī vēl ir 15 gadi, bet līdz nākamā gada 30. jūnijam paliks 16, tad viņš drīkst startēt FIS sacensībās pieaugušo grupā.

Attiecībā uz FIS tehnisko delegātu apmācību, FIS finanšu līdzekļu taupības nolūkos, turpmāk reģionālie semināri tiks rīkoti tikai 1 reizi 2 gados. Tas izraisīja neizpratni Skandināvijas valstu vidū, jo katru gadu parasti Skandināvijas reģionā FIS kalendārā ir vairāk kā 80 sacensības, kas nozīmē, ka pat minimālākais žūrijas locekļu skaits (FIS TD un Nac. TD), kam būtu nepieciešama regulāra apmācība 160 cilvēki reizi 2 gados. Grūti ir iedomāties kvalitatīvu semināru ar vairāk kā 160 dalībniekiem, neskaitot TD kandidātus.

Pēc pāris nedēļām, kad tiks saņemti sanāksmju protokolu izraksti, kurus LSS regulāri pārsūta klubiem un sporta skolām. Neesiet kūtri, reizi pa reizei atveriet e-pastus un izlasiet.

 Mārtiņš Niklass

5 Komentāri

liels update! Paldies! ;)

04 • 10 • 2016 / 23:38
no kura brīža darbojas šie 83% klasiskajā stilā?

05 • 10 • 2016 / 10:47
Šis noteikums par klasisko nūju garumu 83% no sportista auguma stājās spēkā no pieņemšanas brīža. Nūjas garumu mēra no spārniņa asmenīša gala līdz siksniņai rokturī. Slēpotāju pašu mērīs ar slēpju zābakiem kājās..
Aigars
05 • 10 • 2016 / 12:40
Interesanti:
1) cik ātri to varēs izdarīt
2) cik liela būs mērīšanas kļūda. Pieļauju, ka sportisti būs savas nūjas piedzinuši līdz mm (ideālos apstākļos).
Slēpotājs
08 • 10 • 2016 / 13:21
Uz slēpēm mērīs vai uz zemes un kurā brīdī?

09 • 10 • 2016 / 21:33
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv