ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 2°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

16 • 01 • 2016

Igauņi dominē pirmajā dienā LČ 1.posmā slēpošanā

Latvijas čempionātā distanču slēpošanā, kas vienlaikus ir arī FIS sacensības, 1.posma pirmajā dienā vidējā distancē klasiskajā stilā ar intervāla startu dominēja Igaunijas slēpotāji, sievietēm 5km aizņemot visu goda pjedestālu, bet vīriešiem 10km iegūstot pirmās četras vietas. Uzvarēja pirms dažiem gadiem pasaules junioru čempionātā divdesmitniekā iekļuvusī Kati Tamjarva un Olimpiskā čempiona Andrusa Vērpalu dēls Andreass. Labākie no Latvijas bija Indulis Bikše un Inga Dauškāne, kuriem attiecīgi sestā (+2:09) un ceturtā vieta (+1:12).

Ziemīgos laika apstākļos, nesasniedzot solītos mīnus 18 grādus (bija mīnus 11), ļoti labi sagatavotā trasē tika aizvadīta pirmā sacensību dienu Latvijas čempionātam distanču slēpošanā, ko rīko Latvijas Slēpošanas savienība kopā ar Cēsu Olimpisko centru un sadarbībā ar biedrību „A-Madona”. Pirmajā dienā dalībnieki sacentās vidējā distancē klasiskajā stilā, sievietēm veicot 5km (2x2,5km), bet vīriešiem divas reizes vairāk – 10km (4x2,5km). Arī dalībnieku skaits vīriešiem bija lielāks – 41 slēpotājs, kamēr sievietēm uz starta izgāja 26 dalībniece.

Vīriešiem pirmajā aplī (2,5km) pārējiem piecas sekundes priekšā bija Andreass Vērpalu, kurš savu pārsvaru ar katru nākamo apli palielināja vēl straujāk un izcīnīja pārliecinošu uzvaru. 21 gadu vecais Olimpiskā čempiona dēls gandrīz par minūti (54 sekundēm) apsteidza 2014.gada uzvarētāju šajā distancē Priekuļos un 2013.gada visās trīs disciplīnās pasaules junioru čempionātā iekļuvušo komandas biedru Alvaru Alevu. Visu laiku stabili trešajā vietā turējās pagājušā gada pasaules junioru čempionāta 13.vietas ieguvējs Karels Korge, kurš tad arī noslēdza trijnieku.

Interesanta cīņa izvērtās par labāko vietu Latvijas slēpotāju vidū starp Induli Bikši un Arvi Liepiņu, kaut arī pēc pirmajiem apļiem bija skaidrs, ka Latvijas slēpotājiem pirmajā trijniekā neizdosies iekļūt. Sākumā Indulis bija priekšā Arvim pāris sekundes, uzrādot 4.laiku, bet pēc 5km trešā aplī Arvis apsteidza Induli. Taču tikmēr abiem mūsējiem priekšā aizgāja un sāka attālināties labākais lietuviešu juniors Stepans Terentjevs un igauņu pagājušā gada labākais jaunietis un EJOF 27.vetas ieguvējs šajā distancē Karls Rabakuks. Līdz ar to vairs nevarēja cerēt uz 4. un 5.vietu, bet vienīgais atlika cīnīties par iekļūšanu sešiniekā. Pēc 7,5km A.Liepiņš I.Bikšem bija priekšā 8 sekundes, un šķita, ka madoniešu starpā piecus gadus vecākajam Arvim izdosies revanšēties par zaudējumu pirms nedēļas FIS sacensībās Smecersila trasē, taču pēdējā aplī SS „Arkādiju” pārstāvošais Indulis atgūt zaudēto un par pusotru sekundi apsteigt Liepiņu, ierindojoties 6.vietā. Trešais no latviešiem bija 16 gadus vecais Raimo Vīgants, kuram 13.vieta (+2:50) un trešais labākais rādītājs karjerā – 140 FIS punkti. Vēl, kurš apsteidza vairāk kā pusi un iekļuva divdesmitniekā, bija 17.vietā (+3:40) ierindojušais Gints Lūsis, kuram otrās sacensības pēc kārtas labākais rezultāts no Talsu trio.

Sievietēm 5km krietni priekšā pārējām konkurentēm bija divas igaunietes – Kati Tammjarva un 19 gadus vecā Anete Vērpalu. Andrusa Vērpalu atvasēm divkārša uzvara nesanāca, jo 2014.gada otrās vietas ieguvēja Priekuļos Tammjarva šoreiz priekšā nepalaida nevienu, apsteidzot Aneti par 16 sekundēm. Pilnu goda pjedestālu Igaunijai nodrošināja Seila Pēka. Pēc pirmā apļa šķita, ka Latvijai varētu būt vēl viena sestā vieta, taču 4.un 5.vieta bija tikai sekundi priekšā, tāpēc pakāpties augstāk bija diezgan reāli. To Inga Dauškāne arī izdarīja un ieguva 4.vietu, līdz trijniekam pietrūkstot 9 sekundēm un tikai par vienus sekundi apsteidzot savulaik spēcīgo sprinteri Trīni Ojasti. Inga Paškovska bija otrā no mūsējām, ierindojoties 8.vietā, bet pēdējo apli ļoti ātri veikusī 16 gadus vecā Vineta Pētersone pakāpās pāris pozīcijas augstāk un ieņēma 9.vietu, Paškovskai piekāpjoties par 7 sekundēm. Desmitnieku noslēdza Laima Klauža, kurai šoreiz nesanāca tikt pie godalgotas vietas Latvijas čempionāta ieskaitē.

Rīt jau būs kuplāks dalībnieku skaits, jo tā paša garuma distances tiks veiktas brīvajā stilā.

Ivars Bācis

6 Komentāri

Sportacentrā diskusijas iet vaļā.

16 • 01 • 2016 / 23:02
Kā ar bildēm?

18 • 01 • 2016 / 21:57
Are you going to post photos from the classic FIS race here? :) Thanks!

19 • 01 • 2016 / 23:23
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv