ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

16 • 05 • 2016

FIS rollerslēpošanas seminārs Oslo

Pirmajās maija dienās, sākoties siltajam laikam arī Latvijā, Norvēģijas galvaspilsētā Oslo norisinājās FIS distanču slēpošanas tehnisko delegātu seminārs ar īpašu uzsvaru uz rollerslēpošanu.

 Seminārs, kas norisinājās divas dienas no 4. līdz 5. maijam  un bija Starptautiskās Slēpošanas federācijas rollerslēpošanas apakškomitejas vadītāja Mārtiņa Niklasa lolota ideja, pulcēja 23 dalībniekus, no kuriem gandrīz visi bija distanču slēpošanas tehniskie delegāti. Tā nebija ierastā tehnisko delegātu zināšanu papildināšana un spodrināšana, par ko liecināja neierasti raibā valstu pārstāvniecība – Norvēģija, Zviedrija, Spānija, Rumānija, Itālija, Turcija un arī Latvija. Turklāt visa uzmanība tika veltīta aktualitātēm, jautājumiem un problēmām, kas skar rollerslēpošanu.

Semināru atklāja Norvēģijas Slēpošanas federācijas distanču slēpošanas departamenta vadītājs Per Nymoen, kurš kārtējo reizi paziņoja par savu plānoto atvaļināšanos pārāk lielās dzīves pieredzes dēļ, taču neviens slēpošanas augstākajām aprindām tuvu stāvošais tam vairs netic, jo nespēj iedomāties Norvēģijas Slēpošanas federācijas darbu bez viņa. Tālāk uzrunas vārds tika dots vēl vienai Norvēģijas slēpošanas leģendai Vegard Ulvang, kurš ļoti pozitīvi izteicās par „ledus sakustēšanos” rollerslēpošanas lauciņā.

Mārtiņš Niklass savas ievadrunas beigās, kurā pateicās par atbalstu Norvēģijas Slēpošanas federācijai, bez kuras palīdzības ļoti iespējams nebūtu šim semināram tik svarīga starptautiska loma, pievērsās vispārējam iepriekšējo sezonu apskatam.

Nav noslēpums, ka rollerslēpošana globāli nav tik populārs vasaras sporta veids, kā futbols, pie tam rollerslēpošana atrodas ziemas sporta veidu federācijas paspārnē. Tomēr pēdējo 2 gadu laikā FIS rollerslēpošanas disciplīnā ir audzis gan gan sacensību skaits, gan arī dalībnieku skaits ir vairāk kā dubultojies pret iepriekšējo gadu. Lai gan pēdējos gados rollerslēpošanas popularitāte ir augusi īpaši eksotiskajos reģionos – Brazīlijā, Mongolijā un citās dienvidu reģiona valstīs, tomēr jāatzīmē, ka Norvēģijā rollerslēpošana ir daudz populārāka nekā visā Pasaulē kopumā un tur notiek ievērojams skaits sacensību vasaras sezonā, no kurām 3 pievērš ļoti lielu mediju uzmanību ar tiešraidēm nacionālajos televīzijas kanālos un galvenajiem sponsoriem, tomēr neviena no Norvēģijā notiekošajām sacensībām nav oficiālajā FIS kalendārā. Šo gan paši norvēģi atzina, ka centīsies labot.

Zviedrijas Slēpošanas federācijas pārstāvis pavēstīja, ka notiek pārrunas par rollerslēpju ritentiņu standartizāciju starp galvenajiem ražotājiem. Marwe, Swenor, SkiGo, Elpex, u.c. atzina, ka šāds solis ir jāsper.

Semināra beigās visiem bija skaidrs, ka ar 2 dienām nepietiek, lai izdiskutētu par svarīgajiem jautājumiem rollerslēpošanā, jo tuvojoties noslēgumam izvērtās aktīva diskusija par to kā nodrošināt visiem sportistiem vienādi godīgus sacensību apstākļus, vai vispār ir nepieciešams ierobežot tehniskos risinājumus rollerslēpošanā un vai nebūtu prātīgāk vērtēt nobraucienus sacensību trasēs nevis kāpumus kā tas ir distanču slēpošanā.

Visi atzina, ka seminārs bija vērtīgs un vajag atkārtot biežāk!

Autors: Jānis PUIDA, FIS distanču slēpošanas tehniskais delegāts

FIS rollerslēpošanas seminārs Oslo

FIS rollerslēpošanas seminārs Oslo

FIS rollerslēpošanas seminārs Oslo


3 Komentāri

...vai šogad LSS plāno kādas vasaras aktivitātes ar rolleriem ?
?
18 • 05 • 2016 / 08:45
Aiz gara laika palasījos LČ nolikuma prodžektu rolleriem. URĀĀĀĀ! S18; S grupām nav paredzēts ar kādiem rolleriem jāstartē, tik dalības maksa gan nav aizmirsta. Ievilku lielo dūmu un izdomāju ka domāts jau ir tā pat kā Vīriem. Bet tas tomērt ir valsts galveno sacensību nolikums...

20 • 05 • 2016 / 09:38
Kādā stilā notiks 4tais posms? Nolikumā ir rakstīts gan F, gan C?

20 • 05 • 2016 / 21:01
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv