ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 11°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

19 • 02 • 2015

Pieci no sešiem mūsējiem desmitniekā kvalifikācijā, FIS ar lēmumu piepalīdz

Trešdien Falunā pasaules čempionāta ietvaros notikušajā kvalifikācijas slēpojumā 10km brīvajā stilā ar intervāla startu vīriešiem no 67 dalībniekiem desmitniekā iekļuva divi Latvijas pārstāvji, bet 5km sievietēm 45 dalībnieču vidū starp labākajām desmit bija visas trīs Latvijas pārstāves. Tādējādi kvalifikāciju izpildīja pieci no sešiem startējušiem Latvijas slēpotājiem, turklāt mūsu visām trim dāmām par labu nāca FIS vēlākais lēmums pēc sacensībām, atstājot veco kārtību, ka desmitniekā iekļuvušajiem nav nepieciešams sasniegt noteikto FIS punktu limitu.

Trase sākās ar pakāpenisku un lēzenu kāpumu kilometra garumā, pēc kura sākās grūtākais kāpums 400m garumā slavenajā „Morderbakenā” gar tramplīnkalnu. Tad nobrauciens un kādus divus kilometrus viļņveida trase maziem kāpumiem un nobraucieniem līdz aptuveni 4km, kad sekoja cilpa ar diviem kāpumiem tramplīnkalna pakājē. Sievietēm bija jāveic viens aplis, bet vīrieši šo apli slēpoja divas reizes. Trases specifika prasīja pārdomātu braukšanu, it īpaši vīriem, jo ātrs sākums varēja atsaukties ar pamatīgu „plīšanu” otrā apļa sākumā.

Anda Muižniece uzrādīja labāko rezultātu no mūsējām un ieguva 5.vietu (+1:09 un 197 FIS punkti), tikai 2 sekundēm pietrūkstot līdz trijniekam. Inga Paškovska ierindojās turpat aiz 6.vietā (225 FIS punkti), bet zaudēja Andai 18 sekundes, bet vēl 10 sekundes aiz Ingas bija Laima Klauža un ieņēma 9.vietu (+1:47 un 234 FIS punkti). Ļoti ātra bija ķīniete Čunksū Či, kas otrās vietas ieguvēju Tanju Karsiku apsteidza par 49 sekundēm. Šāds ķīnietes ātrums „pabojāja” omu pārējās komandās, jo, sākot ar trešo vietu, slēpotājām bija virs noteiktā 180 FIS punktu limita, kas nozīmēja, ka saskaņā ar jaunajiem noteikumiem kvalifikāciju pārvar tikai pirmās divas no desmitnieka.

Puišiem kvalifikācija sākās lieliski, jo, stāvot pie pirmās kontrolatzīmes „Morderbakenā” varēju ar 54.numuru startējušajam Robertam Slotiņam uzsaukt, ka viņš ir līderis, bet pēc pēdējā dalībnieka paslēpošanas garām rācijā pārējiem komandas pārstāvjiem teicu: „Roberts Slotiņš ir pirmais. Latvija ir līderpozīcijās”. Jānis Paipals turējās desmitniekā, bet Raivo Kivlenieks uzrādīja 14.rezultātu. Finišējot Robim bija labākais laiks, bet vēlāk četriem izdevās to uzlabot, tādējādi beigās sanāca piektā vieta, 54 sekundes aiz uzvarēja bulgāru ziemas orientierista Stanimira Belomazeva. Jānis pēdējos 2km nedaudz pielika un beigās tomēr apsteidza visu distanci labākus laikus uzrādošo irāni, ieņemot 7.vietu (+1:05) (irānis Valdifiemi kvalifikācijas slēpojumā arī iekļuva desmitniekā – aut.piez.). Raivo Kivleniekam otrajā aplī grūtāk klājās un viņam 14.vieta (+1:55). Iegūtie FIS punkti Slotiņam (127) un Paipalam (132) bija pietiekoši, lai izpildītu kvalifikāciju. Otro čempionātu pēc kārtas pavisam nedaudz nepaveicās lietuvietim Lukam Jakeliunam. 2013.gadā Valdifiemi viņam līdz desmitniekam pietrūka 1,5 sekunde, tagad 3 sekundes. Pēc finiša viņš bija sašutis, toties cits lietuvietis Deividas Kļisevičus pienāca un par laiku teikšanu un atbalstu trasē pateica latviski: ”Paldies”.

Pēc finiša tika ierosināts atcelt jaunieviesto kārtību ar FIS punktu izpildi (dāmām 180 un vīriešiem 140). Savā ziņā šī kārtība ir apgrūtinoša pret slēpošanā vājākām nācijām, taču tai pat laikā pareiza un taisnīga, jo pamatsacensībām vajadzētu pielaist tādus dalībniekus, kas šo limitu var izpildīt, jo citādi pamatsacensībās nav īsti ko darīt. Pēc ilgākas apspriedes FIS tomēr izdomāju būt žēlīgs pret desmitniekā iekļuvušajām slēpotājām, nākot pretī un atceļot šo punktu izpildes limitu. Tādējādi arī visas trīs desmitniekā iekļuvušās mūsu dāmas kvalificējās pamatsacensībām. Un mikromačā ar dienvidu kaimiņiem sanāca pamatīgs revanšs par Valdiefiemmi. Ņemot vērā kvalificējušos dalībniekus toreiz bija 0:4 par labu lietuviešiem, bet tagad 5:0 mūsu labā.

Kopumā var teikt, ka mūsējie nostartēja labi, ierindojoties tajās vietās, kurās pēc reitinga vajadzēja. Tas nav nekāds lielais sasniegums, ņemot vērā kvalifikācijas kopējo līmeni un tur startējošos sportistus, taču jāņem vērā, ka tagad arī bulgāri (it īpaši pavērojot biatlonistu veikumu pasaules kausa posmos – aut.piez.), bosnieši, ungāri, serbi un arī irāņi māk slēpot.

Par mūsējo iespaidiem, sprinta peripetijām un citām lietām nākamajā rakstā atpakaļceļā uz Latviju.

Ivars Bācis

Falun2015Klauza.jpg
Laima Klauža. Foto: zimbio.com

ChunxueFalun.jpg
Čunksū Či un Anda Muižniece fonā. Foto: zimbio.com

5 Komentāri

mūsu visām trim dāmām par labu nāca FIS vēlākais lēmums pēc sacensībām, atstājot veco kārtību, ka desmitniekā iekļuvušajiem nav nepieciešams sasniegt noteikto FIS punktu limitu. Paldies FIS par lēmumu!!!

19 • 02 • 2015 / 09:48
Lēmumam ir jēga, ja startējam pamatsacensībās 10km F un 15km F - saprotu, ka tā būs?

19 • 02 • 2015 / 10:15
jāsaprot ka jā, meitenes ir tikušas tālāk...

19 • 02 • 2015 / 10:38
Vai Latvijas komandas plāno piedalīties arī stafetēs? Slēpotāju skaits ir pietiekams, lai nokomplektētu gan vīriešu, gan arī sieviešu komandu. Mans viedoklis - jāstartē (ja vien to neierobežo kaut kādas kvotas vai normatīvi).
Fans
19 • 02 • 2015 / 10:48
Redz kā, izrādās arī orientieristi māk slēpot!

19 • 02 • 2015 / 19:43
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv