ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: -0°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

22 • 11 • 2014

Pasaules grandu dueļi Skandināvijā, jauniņā P.Eiduka debitē FIS sacensībās

Saistītā informācija

Šodien Bruksvalarnā (Zviedrija) savās pirmajās FIS sacensībās distanču slēpošanā debitēja 14 gadus jaunā Patrīcija Eiduka, kura 5km distancē brīvajā stilā ar intervāla startu 51 dalībnieces konkurencē ieņēma 40.vietu. Tikmēr turpat Bruksvalarnā, kā arī Beitostēlenā (Norvēģija) sacentās vairāki vadošie pasaules slēpotāji. Biatlonists Laršs Bergers 15km ieņēma 7.vietu, uzvarētajam M.Sunbī zaudējot 24 sekundes.

Talantīgā un daudzbērnu ģimenes viena no pašām jaunākajām atvasēm Patrīcija Eiduka bija devusies uz Zviedriju, lai debitētu savās pirmajās FIS sacensībās. Jau vakar rakstījām, ka tur piedalās arī viss Zviedrijas izlases kodols. Patrīcija startēja pie juniorēm, kur bija pati jaunākā. Tuvākās pēc vecuma bija sešās par diviem gadiem vecākas slēpotājas, bet pārsvarā piedalījās trīs līdz 5 gadi vecākas juniores no Zviedrijas un Norvēģijas, kurām pa vidu bija arī viena šveiciete un britu slēpotāja.

Patrīcija visu distances laiku turējās 40-niekā, un, kaut arī pie 4km viņa bija 38.pozīcijā, beigās 40.vietā arī finišēja Aizkraukles sporta skolu pārstāvošā meitene.

Patrīcija no uzvarētājas Ebas Andersones atpalika 3:43 un ieguva 244 FIS punktus. Septiņpadsmitgadīgā E.Andersone ir daudzsološā jaunā zviedru slēpotāja, kura šā gada martā 16 gadu vecumā uzvarēja Zviedrijas junioru čempionātā 5km brīvajā stilā, pārspējot par diviem un trim gadiem vecākas konkurentes. Šodien otro vietu izcīnījusī norvēģiete Julia Mīre, kas ir šā gada valsts junioru čempione 10km klasikā, zaudēja 48 sekundes, bet trešo vietu ieguvusī zviedriete, pazīstamā Asara Renlunda mazmeita Elīna Renlunda zaudēja jau vairāk nekā minūti (Asars Renlunds ir zviedru slēpošanas eksperts, Olimpiskais čempions un sudraba medaļu ieguvējs, gari distanču speciālists, Vasaloppet 90km uzvarētājs – aut.piez.). Gandrīz četru minūšu zaudēšana 5km ir diezgan daudz. taču Patrīcijai ir tikai 14 gadi, un tā kā Andersone ir labākā juniore šogad Zviedrijā, tad debiju tik jaunai slēpotājai FIS sacensībās neuzskatīsim par sliktu.

Bruksvalarnā 15km brīvajā stilā uzvaru izcīnīja Fredriks Lindstrēms (33;58,4), kurš pirmās divas trešdaļas distances turējās piecinieka beigās, bet vadībā izvirzījās 2,6km līdz finišam. Otro dienu pēc kārtas uzvarētājam pussekundi zaudēja un otrajā vietā palika Kalle Halvarsons, bet šodien par vienu vietu augstāk un trijniekā tika Daniels Rikardsons (+6,2 s). Vakardienas uzvarētājs Juhans Olsons plaika piektais (+22 s), bet slidsoļa meistaram Anderšam Sēdergrēnam 7.vieta (+46 s). Dāmām 10km, kā jau to varēja gaidīt, atkal pārliecinoši pirmā bija Šarlote Kalla, kas distanci veica 26;32,3 un par 52 sekundēm apsteidza otro vietu ieguvušo Mariju Ridkvistu, kura bija otrā šajā distancē arī šā gada februārī Skandināvijas kausā Madonā. Otro dienu pēc kārtas trešā vieta Annai Hāgai (+1:00), bet vakardienas pārsteiguma autore un otrās vietas ieguvēja Sofija Henriksone šodien palika 17.vietā (+2:15). Bez mājiniecēm startēja arī polietes, francūzietes, šveicietes un pārstāve no Togo, kas finišu nesasniedza.

Beitostēlenā tika gaidīts vīru starts un biatlonista Bergera varējums. Bergers nostartēja labi, ieņemot septīto vietu un uzvarētājam zaudējot 23,8 sekundes, bet līdz trijniekam ļoti blīvajos rezultātos pietrūka tikai 4,5 sekundes. Protams, viņš cerēja augstāk, bet slēpotāji tomēr ir bijuši un ir ātrāki par biatlonistiem. Atsevišķas reizes biatlonistiem ir izdevies tikt pie panākumiem, bet tas ir bijis sezonas pašā sākumā, kad lielākā daļa ir tālu no savas labākās formas. Otro dienu pēc kārtas uzvaru svinēja Martins Jonsruds Sunbī, kurš pēc finiša kļuva nikns uz Norvēģijas televīziju, jo palūgtās pusminūtes vietā viņam nācās gaidīt daudz vairāk, kamēr NRK intervēja Peteru Nortugu, kurš palika 23.vietā. Loģiski, ka tas neapmierināja Sunbī un uzvarētājs netaisījās salt, kamēr žurnālisti “izpļāpāsies” ar 23.vietas ieguvēju. Otro vietu ieguva Peters Eliasens (+16,3 s), bet otro dienu pēc kārtas trijniekā iekļuva Didriks Tensets (+19,3 s). Labākais no citu valstu pārstāvjiem bija francūzis Moriss Maņifikā, kuram 11.vieta (+33,8 s).

10km brīvajā stilā dāmām pirmajā trijniekā iekļuva tās pašas slēpotājas, kas vakar klasiskajā stilā, tikai nedaudz mainītās pozīcijās. Un šī maiņa bija gana nozīmīga, jo šoreiz abu principiālo konkurentu starpā par 19 sekundēm ātrāka bija Marita Bjergena, atstājot Terēzu Juhaugu otrajā vietā. Līdz ar to nebija pat jāgaida pirmais pasaules kausa posms pēc nedēļas Kūsamo, lai jaudīgā Bjergena revanšētos smalkajai, bet enerģiskajai Juhaugai. Protams, Bjergena bija apmierināta ar savu startu, taču arī Juhaugai nebija nekas negatīvs sakāms un viņa bija apmierināta ar rezultātu, piebilstot, ka viņai priekšā tikusi ne jau kura katra slēpotāj, bet gan pati Marita. Savukārt, atkal trešā bija Heidi Venga (+50 s).

4 Komentāri

Apsveicu Patrīciju ar debiju:)
Un man ļoti patika šis apvienojums - Latvijas pārstāves debija pasaules kontekstā:) Pasaules līmeņa redzējums, paldies, Ivar:)

22 • 11 • 2014 / 19:55
lai nākamās sacensibās ir labāk.

25 • 11 • 2014 / 07:37
Tā,jau ir Latvijas problēma,jauniešos izdzen.kad pienāk pieaugušo vecums nav ,kas brauc.Cik saprotu tad dāmu izlasē,nav kas slēpo.No Ingas un Andas klusums,
Uldis
27 • 11 • 2014 / 20:36
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv