ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 11°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

28 • 08 • 2014

Pasaules čempionāts veterāniem 2015.gadā Siktivkarā

Saistītā informācija

Nākošā gada marta vidū vecāka gada gājuma distanču slēpošanas cienītāju un arī daudzu jaunāko kolēģu uzmanība tiks pievērsta Krievijas slēpošanas centram Siktivkarā, kur no 14.marta līdz 23.martam norisināsies pasaules čempionāts distanču slēpošanā veterāniem. Pusotras nedēļas garumā veterāni sacentīsies vairākās distancēs abos slēpošanos stilos.

Nupat tika publicēts raksts par pasaules čempionātu distanču slēpšanā, kas 2015.gada februārī norisināsies leģendārajā Zviedrijas un arī pasaules distanču slēpošanas centrā Falunā. Tikmēr divas nedēļas vēlāk nākošā gada martā vidū vēsturiskajā Krievijas slēpošanas centrā Siktivkarā pulcēsies pasaules labākie slēpošanas veterāni, lai savā starpā cīnītos par godalgām. Uz Siktivkaru tāpat kā uz iepriekšējiem čempionātiem dosies arī vairāki Latvijas pārstāvji, lai ne tikai piedalītos, bet arī dažās vecuma grupās atkal pacīnītos par godalgotām vietām.

smetanina-ski-complex-starting-module.jpg

Pasaules čempionāts veterāniem, kas arī tiek dēvēts par Pasaules kausu “Master” grupas pārstāvjiem, atšķirībā no pasaules elites notiek katru gadu, nevis reizi divos gados. Pēc desmit gadu pārtraukuma šāda mēroga sacensības atgriezīsies Krievijā, bet šoreiz citā vietā. 2005.gadā pasaules čempionāts veterāniem notika Krasnogorskā, bet tagad Komi republikas galvaspilsētā Siktivkarā, kas atrodas 1300km uz ziemeļaustrumiem no Maskavas un iedzīvotāju ziņā līdzinās aptuveni divām Daugavpilīm. Siktivkara slēpotājiem ir labi pazīstama vieta, jo, pirmkārt, tur bieži ir noritējis Krievijas čempionāts (sākotnēji 70-to gadu vidū, tad regulāri katru gadu astoņdesmitajos, bet pēdējo desmit gadu laikā Siktivkarā valsts čempionāts ir noticis sešas reizes – aut.piez.), un, otrkārt, šajā vietā ir dzimuši un trenējušies ne tikai vairāki vadošie distanču slēpotāji Krievijas mērogā, bet arī daži pasaulē slavu guvušie, no kuriem būtu jāoiemin Raisa Smetaņina un Ročevu ģimene ar Vasīliju senioru, Ņina un Vasīliju junioru.

Ročevu ģimene ir tituliem un medaļām bagāta, nopelnot pilnu medaļu komplektu gan Olimpiskajās spēlēs, gan arī Pasaules čempionātos. Vasīlijs Ročevs seniors ir uzvarējis 1980.gadā Olimpiskajās spēlēs Leikplesidā stafetē, viņa sieva Ņina tajās pašās spēlēs izcīnīja sudrabu arī stafetē, bet viņu abu dēls Vasīlijs juniors ieguva bronzu 2006.gadā Turīnā komandu sprintā, bet pirms tam 2005.gadā jau bija kļuvis par pasaules čempionu sprintā klasiskajā stilā Obersdorfā. Taču viņu visu sasniegumus kopā pārspēj viena pati Smetaņiņa, jo Raisa savas karjeras laikā izcīnījusi 5 Olimpiskos zeltus un 4 pasaules čempiones titulus, kopā iekrājot 10 Olimpisko spēļu un 12 pasaules čempionātu medaļas (uz viņu visu fona citu novadnieku Ivana Proņina 11. un 15.vieta 1972.gada Olimpiskajās spēlēs Saporo un Vladimira Legotina 9.vieta 1998.gadā Nagano “nobāl” – aut.piez.). Par godu titulētajai krievu slēpotājai Siktivkaras slēpošanas komplekss ar plašo stadionu starta un finiša zonā ir nosaukts viņas vārdā 1993.gadā (vienu gadu pēc Raisas karjeras beigām – aut.piez.).

Ivars Bācis

smetanina-ski-complex-start-of-race.jpg


6 Komentāri

Paldies autoram! Šos rakstus vienmēr lasu ar interesi....
Lasītāja_L
28 • 08 • 2014 / 16:42
Ivar, super,kur šitās bildes izrāvi. Liels paldies un vēl vairāk
Andis
28 • 08 • 2014 / 22:15
Veterānu čempionātu dalībnieki , kā jums patīk stadions salīdzinot ar citiem čempjiem????
Andis
28 • 08 • 2014 / 22:17
Nezinu ka citur, bet shitais izskatas gana plashs.

28 • 08 • 2014 / 22:52
Andi, tās bildes ir atrodamas čempionāta majās lapā. Pie WC info - Smetanina Ski Complex
29 • 08 • 2014 / 15:45
Paldies cītīgajai lasītajai un arī Andim par labiem vārdiem.
Ivars
29 • 08 • 2014 / 17:02
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv